V smučarskih skokih je (pre)pogosto govora in tudi iskanja izgovorov v vetrovnih pogojih, ki pa so nam ta konec tedna skoraj zagodli na praktično vseh prizoriščih. Kljub številnim čakanjem, prestavljanjem, upanjem na nekaj sreče, so organizatorji širom Evrope izvedli načrtovana tekmovanja, naši skakalci pa se niso pustili zmesti ter so nas znova navdušili s svojimi kvalitetnimi nastopi. V nadaljevanju bomo preleteli vse uspehe in neuspehe od Skandinavije, preko srednje Evrope, ustavili se bomo pri savinjskih kolegih, popotovanje pa sklenili tam kjer je najlepše, doma.

Približno 150 km vzhodno od baze slovenske nogometne reprezentance za prihajajoče evropsko prvenstvo leži Willingen, kjer smo lahko spremljali osemnajsto in devetnajsto posamično tekmo svetovnega pokala v tej sezoni. V državo, ki ima največ prizorišč tekem te ravni, je odpotoval tudi Lovro Kos, ki je svojo trenutno formo preizkušal na največji skakalnici na svetu, ki ne spada med letalnice. V soboto je na 147-metrski napravi Lovra odneslo do daljav 131,5 m ter 135 m, s čimer mu je uspela uvrstitev na 10. mesto. Dan pozneje smo po prvem skoku trepetali za morebitno uvrstitev povsem pri vrhu, ki pa se Lovru ni posrečila, saj je v finalu izgubil trinajst pozicij ter nemško prizorišče zapustil s 16. mestom.


Po začetku decembra so tudi prvi dnevi februarja karavano celinskega pokala peljali v norveški Lillehammer. Po prvotnih načrtih bi morali tako v soboto kot nedeljo spremljati po eno preizkušnjo, zaradi številnih, z vetrom povezanih preglavic, pa sta bili obe tekmi izpeljani v nedeljskem dopoldnevu. Prva tekma na 140-metrski napravi je postregla z izjemnim izkupičkom za naš tabor. V prvem skoku je Maksimu Bartolju uspel drugi najboljši dosežek izmed vseh tekmovalcev. Po finalnem poizkusu je ta položaj sicer izgubil, a vseeno ostal na zmagovalnem odru, saj je pristal na 3. stopnički. Po nekaj tekmah odsotnosti je takoj po povratku do novih točk skočil Matija Vidic, ki je zabeležil uvrstitev na 24. mesto. Manj kot tri četrt ure po koncu teh, so se že pričeli novi obračuni. Tokrat je imel Maksim po polovici preizkušnje še boljše izhodišče, saj je v prvi seriji posegel na sam vrh rezultatske razpredelnice. Po nekoliko slabšem skoku in težavah pri vožnji v iztek je izgubil mesto med najboljšimi, a vseeno končal na visokem 7. mestu. Do treh točk za skupni seštevek je skočil Matija, ki je bil tokrat 28.


Kar se tiče mednarodnih tekmovanj, je najštevilčnejša ilirijanska posadka odpotovala na jug Poljske, v Szczyrk. Ta je gostil t. i. “tretjo ligo” našega športa, FIS pokal. Tudi tekmi na tem prizorišču sta minili v nezavidljivih vremenskih pogojih, a so organizatorji vseeno zagotovili, da smo lahko stiskali pesti za naše fante tako v soboto kot nedeljo. Na prvi tekmi se je najbolje izmed naše trojice odrezal Miha Sinčič, ki se je tudi edini uvrstil med dobitnike točk. Natančneje, za 30. mesto, je dobil točno eno. Ne prav daleč za njim, na 38. mestu, najdemo Nika Gostišo Laha. Uvodni tekmovalni dan pa se ni izšel po željah Timoteja Jegliča, ki je pristal na 62. mestu. Precej višje se je zvrstil že približno 15 ur kasneje, ko je s skokom, dolgim 93,5 m, prišel do 35. mesta. Na 104-metrski skakalnici je do okroglih 90 m odneslo Nika, ki se je uvrstil mesto pred Timotejem, na 34. Znova je najvišje končal Miha, ki pa je na 31. mestu za las zgrešil možnost nastopa v finalni seriji.


Vikend domačih tekmovanj smo pričeli v sobotnih dopoldanskih urah na Ljubnem ob Savinji. Na 94-metrski skakalnici so se za naslove najboljših v državi merili fantje in dekleta do 16 let. Pri mladincih je za našo najboljšo uvrstitev poskrbel Jošt Trtnik, ki je bil kar dve leti mlajši od večine nastopajočih na tem državnem prvenstvu. S skokoma, dolgima 91 m ter 88,5 m, je zaostal le za kolegom iz domačega kluba in pristal na 2. stopnički zmagovalnega odra. Med večinoma starejšimi sotekmovalci se je meril tudi Klemen Brunec, katerega izplen je bila uvrstitev na 22. mesto. Mesto za njim, na 23., se je uvrstil Nik Kurent. Uspešno je izkušnje v mladinski kategoriji nabiral tudi Zak Meglič, ki je skočil do 32. mesta. Jaša Kokalj ter Pavel Mohar pa sta “državca” sklenila na 34. in 36. poziciji.

 

Na skakalnici, kjer so teden poprej svoje mojstrstvo dokazovale najboljše skakalke na svetu, so se tokrat pomerile tudi najboljše mladinke, rojene leta 2008 in kasneje. S 77,5 m ter 79 m je do podelitve priznanj najboljšim na 5. mestu skočila Klarisa Gorjup. Z dvakrat preseženo sedemdesetico (73 m in 72,5 m) je 8. dosežek DP-ja uspel Mii Ingolič.

 

Tako obe dekleti kot vseh šest fantov je klubske barve branilo še na ekipni preizkušnji. Nik, Klarisa, Zak in Jošt so kot najmlajša zasedba med vsemi skočili na 4. mesto. Dosežki Jaše, Mie, Pavla ter Klemna pa so zadoščali za uvrstitev na 6. mesto.


Tudi v nedeljo nas je pot domačih tekmovanj popeljala v Zgornjo Savinjsko dolino. Na ljubenski “devetdesetki” so bile na sporedu preizkušnje slovenskega pokala v mladinskih ter članskih kategorijah. Še drugič v dveh dneh so se v ledeno smučino skakalnice s kalkulacijsko točko pri 85 metrih pognali tekmovalci in tekmovalke v kategoriji do 16 let. Najboljšo uvrstitev izmed trojice naših fantov je zabeležil Nik Kurent, ki je pristal na 21. mestu. Jaša Kokalj ter Pavel Mohar sta na rezultatski lestvici končala en za drugim, na 26. in 27. mestu.

 

Med petimi skakalkami v najmlajši mladinski kategoriji sta dve zastopali barve našega kluba. Po 82,5 m v prvi seriji, je Klarisa Gorjup v finalu poletela še tri metre dlje ter skočila na 2. stopničko odra za zmagovalke. S 76 m ter 77 m pa je 4. dosežek med dekleti uspel Mii Ingolič.

 

Za eno najboljših predstav dneva je med mladinci do 18 let poskrbel Nejc Ingolič. Dvakrat je preskočil mejo devetdesetih metrov in slavil zmago s prednostjo treh točk pred drugouvrščenim. Na robu prve deseterice najdemo Tobiasa Javornika ter Marcela Stražišarja, ki sta se uvrstila na 9. in 10. mesto. Jošt Bogataj je pokalno preizkušnjo sklenil na 12. poziciji, Žaku Cernjaku pa je uspel 18. rezultat tekme.

 

Za popolno ilirijansko dominacijo v tej starostni kategoriji je poskrbela Taja Košir. Z najdaljšim skokom med dekleti do 18 let, 84 m v prvi seriji ter 82 m v finalni, je ugnala vse konkurentke ter prišla do 1. mesta in zmage med mladinkami.

 

Niz uvrščanja na zmagovalni oder smo nadaljevali tudi med mladinci do 20 let. Za ta dosežek je poskrbel Enej Marolt, ki je po tretjem izidu prve serije in najboljšem seštevku druge, stopil na 2. stopničko. V izenačenem boju za najvišja mesta je Anej Macur pristal na 8. mestu, Žiga Šabec pa je zabeležil uvrstitev na okroglo 10. mesto.

 

Po dveh zlatih in dveh srebrnih smo zbirko medalj dopolnili še z bronom v članski kategoriji. Z dvema skokoma preko K-točke skakalnice se je na 3. mesto uvrstil tokrat edini Ilirijan med člani, Matija Štemberger.


Še en uspešen konec tedna smo sklenili na našem najljubšem prizorišču, v domačem Mostecu. Tokrat smo na “štiridesetki” gostili pokalne tekme mlajših kadetov, ki jih je čakal tudi še skakalni del državnega prvenstva v nordijski kombinaciji. Kvartet naših pobov do 12 let je zabeležil naslednje uvrstitve: 2x 35 m Marka Harnolda Švajgerja ga je popeljalo do 7. dosežka tekme. Na 10. poziciji najdemo Paskala Pristavca, Andraž Brečko Strnad je s svojima skokoma zbral dovolj točk za 16. mesto, Urban Orel pa si je priskakal uvrstitev na 22. mesto. Prva skoka Marka in Urbana sta štela tudi za razvrstitev DP-ja. Najhitrejši čas teka ter drugi najboljši seštevek na skakalnici sta Marku prinesla 1. mesto ter naziv državnega prvaka. Skupek Urbanovih dosežkov pa mu je prinesel uvrstitev na 9. pozicijo.

 

Štirje ilirijanski mušketirji so nastopili tudi v starejši kategoriji, do 13 let. Točno pet točk je za stopničkami na 5. mestu zaostal Fedja Rejc. Tri točke in pol manj od njega je zbral Matevž Verbič Miklič na 7. mestu. Dolžini skokov ter sodniške ocene Jake Kramariča so bili dovolj za 11. mesto, zbrane točke Lovra Zajca pa so ga uvrstile na 14. mesto rezultatske lestvice. Vse štiri fante najdemo tudi med udeleženci kombinatorskih bojev. Matevž si je pritekel in priskakal 5. mesto, na 7., 8. in 9. pa so se zvrstili Fedja, Jaka in Lovro.

 

#NaučiteSeLeteti

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Scroll to top