Prvi oktobrski dnevi so tradicionalno polni tekmovalnih preizkušenj in nič drugače ni niti letos. Poletno-jesenski pripravljalni del sezone je na vrhuncu, vse bolj pa nam misli uhajajo h glavnemu, zimskemu delu sezone. V preteklih dneh so nas razveseljevali mladinci na državnih prvenstvih, v Nemčiji in Franciji so potekala tekmovanja za naše mlajše zmajčke, skočili pa smo tudi čez lužo in preizkusili prenovljeni skakalni center v ZDA.

 

Vikend paket državnih prvenstev so odprli tekmovalci in tekmovalke do 18 let. Prizorišče bojev za nazive najboljšega mladinca, mladinke in ekipe v tej starostni kategoriji je bila ljubenska 94-metrska skakalnica. Na zaletišče se je podalo več kot 50 fantov, med njimi kar 13 Ilirijanov. Najvišje, na 6. mesto, se je zavihtel Jaša Juršič, ki sicer nastopa v najmlajši mladinski kategoriji, tokrat pa se je izkazal tudi v tej. Dvakrat je osemdesetico preskočil še Nejc Ingolič, s čimer je zbral dovolj točk za uvrstitev na 12. mesto. Mesto med dvajseterico sta z 18. in 19. dosežkom tekmovanja ujela še Miha Sinčič ter Anej Macur. Le nekaj točk sta za njima zaostala Žiga Šabec na 21. mestu in Nik Gostiša Lah na 22. mestu. Na izenačeni preizkušnji sta do (dvojnih) točk za skupni seštevek skočila še Jošt Bogataj (25.) ter Enej Marolt (29.). V starejši kategoriji kot nastopa ponavadi je nastopil tudi Sebastjan Bartolj, ki je na državcu zasedel 32. pozicijo. Zgolj pol točke je za njim na 33. mestu zaostal Marcel Stražišar. Še tretji naš predstavnik letnika 2007, Tobias Javornik, je skočil na 47. mesto. Rok Cirman in Žak Cernjak pa sta tekmo sklenila z 52. in 53. dosežkom tekme.

 

V konkurenci deklet je nastopilo 18 skakalk, dobro pa sta se s številčno konkurenco kosali Urša Vidmar in Taja Košir. Obe sta prvenstvo sklenili v prvi polovici nastopajočih. Urša je pristala pri daljavah 70 m in 68,5 m, kar jo je skupaj s sodniškimi ocenami pripeljalo do 8. pozicije. Mesto za njo, na 9. pa se je uvrstila Taja, ki je v prvi seriji skočila 67,5 m, v finalu pa le za pol metra zgrešila okroglo sedemdesetico.

 

Po individualnih je sledila še ekipna preizkušnja. Zaradi tehničnih težav je bila izpeljana le ena serija, ki pa je prinesla obilico veselja ilirijanskemu taboru. Ekipa v postavi Jaša, Miha, Nejc in Nik je ugnala vso konkurenco in prišla do naslova državnih prvakov. Njihov uspeh so dopolnili še Anej, Jošt, Enej ter Žiga, ki so stopili na 2. stopničko in s tem poskrbeli za kar dvojno zmago. Tretja ekipa našega kluba, za katero so skakali Tobias, Sebastjan, Urša in Marcel pa je zbrala dovolj točk za končno 12. mesto.

 


Le dan kasneje je bilo na sporedu novo državno prvenstvo na isti lokaciji. Ljubno ob Savinji je tokrat gostilo obračune najstarejših mladincev. Na posamični tekmi je trenutno prevlado v kategoriji do 20 let potrdil Rok Masle, ki je suvereno skočil do zmage in naslova državnega prvaka. Na 15. in 16. mestu je točka in pol ločila Miho Sinčiča in Žigo Šabca, med dvajseterico pa sta se uvrstila še Nik Gostiša Lah (18. mesto) ter Matic Garbajs (19. mesto). Dvakrat se je meji osemdesetih metrov močno približal Anej Macur, kar ga je popeljalo do 22. mesta. Nejc Ingolič je skočil na 24. mesto, le pet desetink točke pa je za njim na 26. mestu zaostal Jaša Juršič. Okroglo 30. mesto je romalo v roke Jošta Bogataja, Enej Marolt je državca sklenil na 37. poziciji, Jure Simsič pa se je uvrstil na 47. mesto.

 

Naporen dvojni spored je čakal tudi naši dekleti, ki sta po DP-ju v svoji uspešno opravili še s tem v nekoliko starejši kategoriji. Urša Vidmar je pristala pri 77,5 m in 78 m, kar je zadoščalo za še eno uvrstitev na 8. mesto. Taja Košir pa je v obeh poizkusih pristala pri 75 m, s čimer se je uvrstila na 11. mesto.

 

Ljubljansko dominacijo na moštvenih tekmah pa so potrdili Miha, Žiga, Nik ter Rok, ki so s prednostjo več kot 40 točk premagali najbližje zasledovalce in skočili do še enega državnega naslova. Jaša, Nejc, Anej in Matic so bili do zadnjega v boju za uvrstitev na zmagovalne stopničke, do katerih pa jim je na koncu na 4. mestu nekaj zmanjkalo. Jure, Jošt, Urša in Enej pa so si priskakali 11. mesto.


Za pregled naslednjih ilirijanskih uspehov se selimo onkraj Atlantika, v Združene države Amerike. Na vzhodni obali, v zvezni državi New York, leži Lake Placid, ki je v svoji bogati športni zgodovini že dvakrat gostil zimske olimpijske igre. Leta 1932 je naslov olimpijskega prvaka osvojil Norvežan Birger Ruud, leta 1980 pa sta do zlate medalje skočila Avstrijec Toni Innauer ter Finec Jouko Törmänen. Znamenito ameriško prizorišče skakalnih tekmovanj je v zadnjih letih doživelo temeljito prenovo, minuli podaljšan konec tedna pa so na novih skakalnicah organizirali tekme celinskega pokala. Po številnih tekmah, na katerih sta to poletno sezono nastopila Maksim Bartolj in Matija Vidic, sta tudi na zaključku tega dela sezone poskrbela za nekaj lepih uvrstitev. V petek je nekaj manj kot 30 fantov, kolikor se jih je udeležilo tekem v ZDA, skakalo na manjši, 100-metrski napravi. Maksim je pristal pri 93,5 m in 93 m, kar je bilo dovolj za uvrstitev na 8. mesto. Matija je prvo izmed treh preizkušenj končal na 12. mestu, ki si ga je razdelil s kolegom iz Kazahstana. V soboto so se fantje prestavili na večjo skakalnico, velikosti 128 m. Naša predstavnika sta nekako zamenjala poziciji, saj je tokrat uvrstitev v najboljšo deseterico uspela Matiji, ki je bil 9., tik za “top ten” pa se je uvrstil Maksim (11.). V nedeljskih večernih oz. po našem času ponedeljkovih jutranjih urah je na stodvajsetki potekala še zadnja preizkušnja celinskega pokala v poletni sezoni. Oba naša fanta sta zabeležila najnižji uvrstitvi podaljšanega konca tedna. Matija je tekmo zaključil na 15. mestu, Maksim pa si je priskakal 18. mesto. S tem pa sta oba zbrala nekaj novih točk za skupni seštevek, v katerem so Ilirijani uvrščeni na naslednja mesta: najvišje, na 10. mestu, najdemo Lovra Kosa, na 19. mestu se nahaja Maksim, Matija pa na 28.


V rojstnem kraju olimpijskega prvaka Andreasa Wellingerja, Ruhpoldingu, so se odvile mednarodne tekme, t. i. otroška velika nagrada za tekmovalce na 45-metrski skakalnici. Ilirijani smo v v ogenj poslali močno orožje, Jošta Trtnika, ki se je izkazal v konkurenci fantov iz enajstih držav. V prvi seriji je skočil točno na črto velikosti skakalnice, v drugo pa je bil meter krajši, s čimer je zbral največ točk med vsemi sodelujočimi in stopil na najvišjo stopničko zmagovalnega odra. Jošt je nastopil tudi na ekipni tekmi, kjer je z reprezentančnima kolegoma in kolegico skočil do 4. mesta.

Rezultati otroška VN, fantje


Na vzhod Francije, v departma Vosges pa sta se podali Mia Ingolič ter Klarisa Gorjup. V Gerardmerju so na 72-metrski skakalnici potekale OPA igre. Na tekmi posameznic sta je Mia skočila 57 m in 53 m ter se uvrstila na 14. mesto, Klariso pa je poneslo do daljav 54 m ter 52,5 m in 17. mesta. V nedeljo sta bili skupaj del slovenske trojice, ki si je priborila uvrstitev na 4. mesto.

 

#NaučiteSeLeteti

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Scroll to top