Zadnji teden leta 2023 je kljub šolskim počitnicam ter prazničnim dnevom postregel s kar nekaj tekmovalnimi obračuni na skakalnicah in tekaških stezah. Najprej so nas že sredi tedna s svojimi predstavami razveselili fantje na celinskem pokalu, štafeto je uspešno prevzel Lovro, ki je zablestel na prvi tekmi novoletne turneje, čast sklenitve letošnjega leta, kar se tiče tekmovanj, pa je pripadla kadetom, ki so se sijajno odrezali na pokalnih preizkušnjah.

 

Na praznični torek so se na dobrih 700 km dolgo pot proti švicarskemu Engelbergu podali tekmovalci, ki nastopajo na drugem najmočnejšem tekmovanju v svetu smučarskih skokov, celinskem pokalu. Med sedmerico slovenskih reprezentantov so bili tokrat kar trije Ilirijani. V sredinih popoldanskih urah se je na 140-metrski napravi najvišje zavihtel Maksim Bartolj, ki je zasedel 13. mesto. V finalno serijo se je prebil še Rok Masle, ki je obdržal 22. pozicijo, na kateri je bil že po prvem skoku. Štiri desetinke točke pa so od preboja v finale ločile Matijo Vidica, ki je bil uvrščen na 31. mesto. Do novih točk za skupni seštevek pa je skočil že naslednji dan. 120,5 m ter 126,5 m je Matiji prineslo uvrstitev na 25. mesto. Ne prav daleč pred njim, na 20. mestu, najdemo Roka, ki je tako zbral prva nastopa na tekmah celinskega pokala v tej zimski sezoni. Ponovno pa je najvišje in to celo v prvi deseterici končal Maksim, katerega skoka sta ga popeljala na visoko 6. mesto.


V četrtek ter petek je bila naša pozornost, kar se tiče tekmovanj, usmerjena na Bavarsko. Če smo ne dolgo nazaj prav za zgoraj omenjeni Engelberg zapisali, da na lestvici prizorišč največjega števila tekem svetovnega pokala v zgodovini zaseda četrto mesto, pa se naslednja postojanka svetovnega pokala na tej lestvici nahaja še višje. Nemški Oberstdorf je tradicionalno gostil uvodno preizkušnjo novoletne turneje, ki je tokrat na sporedu že 72. Tretjič zapored pa je v slovenski postavi za enega izmed vrhuncev sezone tudi Lovro Kos. Rezultat četrtkovih kvalifikacij mu je prinesel petkov obračun z enim najboljših skakalcev vseh časov, Kamilom Stochom. Slednjega je Lovro ugnal za 10,5 točke ter se zanesljivo prebil v finalno serijo, v kateri je silovito napadel najvišja mesta. Z najdaljšim drugim skokim se je s trinajstega povzpel vse do končnega 4. mesta. V kolikor si slučajno še niste, pa si na tej povezavi preberite kaj je Lovro o številnih temah, tudi novoletni turneji, povedal tik pred prvo tekmo.

Foto: Skijumping.pl

Naslednji dan pa je bil v znamenju tekmovalnega vstopa v sezono kadetov v starostnih kategorijah do 14 in 15 let. Te so tik pred koncem leta, v Planici, na 61-metrski skakalnici in bližnjih tekaških progah, čakali prvi boji za pokalne točke v tej sezoni. In kako so vstopili vanjo! V mlajši kategoriji je nastopilo devet Ilirijanov, izmed katerih so se kar štirje uvrstili v najboljšo šesterico. S prednostjo izjemnih 41,4 točke pred drugouvrščenim je na 1. stopničko ter s tem do zmage skočil Jošt Trtnik. Na odru za zmagovalce se mu je pridružil Zak Meglič, katerega skoka sta ga popeljala na 3. mesto. Za njim sta se na 4. in 5. poziciji zvrstila Maks Lunaček Goltes ter Leon Vučković. Za najboljšimi desetimi je na 11. mestu končal Aljaž Lah. Na 13. ter 14. mestu je zgolj desetinka točke ločila Nika Gregorca in Luka Sovo. 22. dosežek tekmovanja je uspel Gabrielu Godcu, do preboja v trideseterico pa sta Filipu Tiberiju Dominiku na 31. mestu zmanjkali le dve desetinki. V zgodnjih popoldanskih urah smo lahko spremljali še obračune v nordijski kombinaciji oz. tekaškem delu le te. Prvi štartni položaj je z najhitrejšim časom teka brez težav ubranil Jošt in si tako pritekel še eno uvrstitev na 1. mesto. Tretji rezultat na skakalnici in tretji na tekaški progi sta bila dovolj za skupno 2. mesto Maksa. Na 5. mestu je ciljno črto prečkal Leon, od 7. do 10. mesta pa se je zvrstil klubski paket, v katerem so se znašli Luka, Aljaž, Zak in Gabriel. En za drugim sta v cilj pritekla tudi Nik in Filip Tiberij, in sicer na 12. ter 13. poziciji.

 

Z zbiranjem uvrstitev na zmagovalne stopničke smo nadaljevali tudi pri dekletih. Za ta dosežek je poskrbela Laura Hren. 49,5 m ter 43,5 m je bilo skupaj s sodniškimi ocenami dovolj za uvrstitev na 3. mesto.

 

Kvartet naših fantov je klubske barve branil v kategoriji do 15 let. Najvišje izmed četverice, na 8. mesto, je skočil Klemen Brunec. Aleksej Pristavec je s svojim izkupičkom prišel do 14. mesta, potem ko je pristal pri daljavah 53 m ter 52 m. Pol metra pod petdesetico v prvi seriji ter pol metra čez njo v drugi je Marka Škula popeljalo do 17. mesta, na 22. pa je v pokalno sezono vstopil Blaž Albreht. Situacija se je nekoliko obrnila na tekaških smučeh, saj je za naš najboljši dosežek poskrbel Blaž, ki se je z enajstega povzpel vse do visokega 3. mesta. Naslednji, na 4. mestu, je v cilj prišel Marko, za 20 sekund je šesterico na 7. mestu zgrešil Klemen, Aleksej pa je zabeležil uvrstitev na okroglo 10. mesto.

 

S svojimi skoki na začetku sezone so nas navdušila tudi dekleta, rojenega istega leta kot je novoletno turnejo osvojil Avstrijec Wolfgang Loitzl, Olimpija pa je prišla do 15. naslova slovenskega prvaka v košarki. Z dvakrat preskočeno kalkulacijsko točko skakalnice je na 2. stopničko odra za zmagovalke stopila Mia Ingolič. Do 29 točk za skupni seštevek pa je z uvrstitvijo na 9. mesto prišla Nina Kontrec. Na kombinacijskem delu so se pridružila še leto dni mlajša dekleta, tako da na rezultatski lestvici najdemo tri Ilirijanke. Še eno uvrstitev na 2. mesto je vpisala Mia, 4. ter 5. pozicijo pa sta si priskakali in pritekli Laura ter Nina.

 

Nekoliko bolj obširno voščilo smo že napisali, še enkrat pa vam želimo srečnga pa zdravga!

#NaučiteSeLeteti

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Scroll to top