Včeraj se je končala še ena izmed novoustanovljenih turnej, ki jih lahko v okviru svetovnega pokala spremljamo v zadnjih letih. S tem pa se je končala tudi osma sezona svetovnega pokala za ženske. Ruska turneja “Blue Bird Tour” je vključevala po dve preizkušnji v Nižnem Tagilu in Čajkovskem, na obeh prizoriščih pa sta se odlično odrezali Urša Bogataj ter Špela Rogelj.

Nižni Tagil

Nižni Tagil leži v bližini meje med Azijo in Evropo, ima pa okoli 350 000 prebivalcev, kar pomeni, da je nekoliko večji od naše prestolnice. V tem mestu sta bila rojena odlična hokejista, brata Igor in Aleksander Radulov ter tudi Nikita Sošnikov, ki so vsi v svojih karierah že igrali v dveh najmočnejših hokejskih ligah na svetu, NHL ter KHL ???. Nižni Tagil pa predstavlja tudi enega najpomembnejših skakalnih centrov v Rusiji. Na tamkajšnji 97-metrski skakalnici so se 16. in 17. marca dekleta merila za čim višje uvrstitve. Na sobotni tekmi je Urša skočila do 11. mesta, Špela pa do 17. Dan kasneje sta obe še izboljšali svoja dosežka, saj je bila Urša 6., Špela pa 16. 

 

Skakalni center v Nižnem Tagilu

 

O Čajkovskem, kraju s približno 10 000 prebivalci manj od Maribora, smo se nekoliko bolj razpisali že ob poletni veliki nagradi za dekleta, tokrat pa sta bili tam na sporedu zadnji dve tekmi svetovnega pokala v sezoni 2018/19. Preteklo soboto so dekleta skakala na 102-metrski skakalnici, v nedeljo pa so sezono zaključile na 140-metrski. Prva tekma je prinesla 8. mesto Urše in 15. mesto Špele, s čimer je dosegla svojo četrto najboljšo uvrstitev v tej sezoni. Tudi na drugi tekmi je Urša končala med najboljšo deseterico, na 9. poziciji, Špela pa si je priskakala 24. 

 

Kaj pa te uvrstitve pomenijo za različne skupne seštevke? Na “Blue Bird” turneji se je Urša uvrstila na 8. mesto, Špela pa na 18. Celotno zimsko sezono sta naši dekleti sklenili kot 11. (Urša) in 21. (Špela) najboljša skakalka na svetu. Skupaj z reprezentančnimi kolegicami pa sta Sloveniji priskakali 5. mesto v pokalu narodov. 

 
 

Dekleta so si na naporni turneji ogledala tudi baletno predstavo Labodje jezero (Foto: Berkutschi)
(Foto: Berkutschi)

V Čajkovskem pa smo lahko spremljali dvojni spored, saj sta tam potekali tudi zadnji tekmi celinskega pokala v tej sezoni. Ob odsotnosti slovenskih B-reprezentantov in nekaterih mladincev, ki so skakali v Planici, sta priložnost za nastop dobila Matija Vidic in Lovro Kos. Slednji je na prvi tekmi s 30. dosežkom prve serije ujel uvrstitev v drugo, v kateri pa je bil zaradi nepravilnega dresa diskvalificiran, kar je pomenilo, da je ostal na tej poziciji. Matija pa je na večerni tekmi na 102-metrski napravi skočil do 40. mesta. Na drugi tekmi, ki je potekala na večji skakalnici, se je bolje odrezal Matija, ki je bil 34., Lovro pa se je tokrat uvrstil na 40. mesto. 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Scroll to top