Prvi teden novega leta se je za nas že začel udarno, tudi nadaljevanje pa ni bilo nič drugačno. Naši tekmovalci in tekmovalke so se merili na tekmovanjih od novoletne turneje, celinskega pokala, interkontinentalnega pokala, youth cupa do slovenskega pokala, nastopali so v Nemčiji, Avstriji, na Švedskem, obiskali so Češko, zanje pa smo lahko navijali tudi v naši državi. V spodnjih vrsticah tako preverite kakšen je bil ilirijanski vstop v leto 2024.

Pester pregled pričenjamo s prvim dnevom novega leta, ko je bila v nemškem Garmisch-Partenkirchnu tradicionalno na sporedu druga postaja novoletne turneje. Po koncertu Dunajskih filharmonikov smo lahko uživali še v predstavah najboljših skakalcev na svetu. Na 142-metrski napravi se je točno ob 14. uri pričela prva serija, v kateri se je naš Lovro Kos pomeril s pet let mlajšim Američanom, Erikom Belshawom. Lovro je dvoboj suvereno dobil ter po prvem skoku zasedel 15. pozicijo, ki jo je obdržal tudi po finalnem nastopu.

 

Časa za počitek ni bilo prav veliko, saj so fante naslednji skoki čakali že dan pozneje v avstrijskem Innsbrucku. V mestu, od koder prihajata nogometni klub WSG Tirol, ki trenutno v avstrijski Bundesligi zaseda enajsto mesto in hokejski klub HC TWK Innsbruck, ki se v Ligi IceHL nahaja na šesti poziciji, so bile v torek izpeljane kvalifikacije, ki so Lovru prinesle obračun z Norvežanom, Benjaminom Østvoldom. Tudi na tretji postojanki se je Lovro uspešno prebil v finalno serijo, v kateri je štartal celo z drugega najboljšega izhodišča, ki si ga je priskakal v prvem skoku. Mesta na odru za zmagovalce sicer ni uspel obdržati, je pa s 4. mestom še enkrat potrdil odlično pripravljenost na prvem vrhuncu letošnje sezone.

 

Po dnevu odmora je sledil še finale boja za zlatega orla. Izmed vseh prizorišč svetovnega pokala, izvzemši domačo Planico, je prav avstrijski Bischofshofen nam najbližji. Kvalifikacije so Lovru za prvo serijo za nasprotnika namenile Švicarja, Rema Imhofa. Še enkrat več Lovro s prebojem v drugo serijo ni imel težav, še tretjič na tej novoletni turneji pa smo trepetali za morebitno uvrstitev na zmagovalne stopničke. S prvim skokom je zasedel četrto mesto, s finalnim nastopom pa zdrsnil na rep trideseterice in zadnjo postajo novoletne turneje zapustil z uvrstitvijo na 26. mesto. Kljub temu je izenačil svojo najboljšo uvrstitev v skupnem seštevku turneje, saj je po sezoni 2021/22 znova zasedel visoko 7. mesto.

Foto: Skijumping.pl

Na že omenjenem bavarskem prizorišču, Garmisch-Partenkirchnu, smo v zadnjih dneh spremljali zares pester program, saj so po ženski in moški karavani svetovnega pokala čez vikend tamkajšnjo “stodvajsetko” zasedli tekmovalci “druge lige” smučarskih skokov, celinskega pokala. Znova je bila slovenska reprezentanca močno ilirijansko obarvana, za kar so poskrbeli Maksim Bartolj, Rok Masle in Matija Vidic. V soboto smo lahko spremljali kar dve preizkušnji. Na prvi izmed njih, ki se je pričela ob 11. uri, se je najvišje izmed naše trojice in hkrati najvišje izmed vseh Slovencev uvrstil Maksim. Po prvem skoku je zasedal deveto pozicijo, z najdaljšim finalnim skokom pa se je prebil do končnega 6. mesta. V drugi seriji je po rezultatski lestvici rahlo splezal tudi Rok, katerega skoka sta zadoščala za uvrstitev na 21. mesto. Za stoodstotni izkupiček naših fantov je s prebojem med dobitnike točk poskrbel še Matija, ki je prvo izmed dveh tekem dneva sklenil na 28. mestu. Petnajst minut pred 18. uro so se fantje še drugič podali v boje za čim višje uvrstitve. Tokrat je Maksim končal za najboljšo deseterico, na 12. mestu. Rok je ponovil uvrstitev s prve tekme, saj mu je znova uspel 21. najboljši dosežek, Matija pa je na 36. mestu žal ostal brez novih točk za skupni seštevek.


Po zares enih izmed najbolj tradicionalnih in znanih prizorišč mednarodnih tekem se selimo v mesto, ki morda ni v ospredju smučarskih skokov, bo pa denimo leta 2027 že šestič gostilo nordijsko svetovno prvenstvo. Govora je o Falunu, ki leži v osrednjem delu Švedske. V državi, kjer sta bila minulo leto za najboljša športnika razglašena plavalka Sarah Sjöström ter hitrostni drsalec Nils van der Poel, je tokrat potekal interkontinentalni pokal, ki v ženskih skokih velja za drugo najmočnejše tekmovanje po svetovnem pokalu. Na 100-metrski skakalnici se je odlično znašla Urša Vidmar. Prvi tekmovalni dan se je z dvema skokoma blizu devetdesetih metrov uvrstila na visoko 6. mesto. V nedeljo sicer ni ponovila dosežka dneva poprej, a vseeno dobro formo potrdila s 13. mestom.


Še vedno ostajamo v tujini, natančneje v kraju, kjer leži ena izmed petih letalnic na svetu, a bo letos minilo že deset let odkar smo tam nazadnje spremljali smučarske polete. Harrachov, ki leži na severu Češke, je gostil tekme t. i. Youth Cupa v nordijski kombinaciji. Na približno 800 km dolgo pot so se podali tudi trije Ilirijani. Prva izmed tekem je postregla z 32. mestom Blaža Albrehta, pet sekund za njim je, na 34. mestu, ciljno črto prečkal Marko Škul, med več kot petdesetimi tekmovalci iz dvanajstih držav pa si je 38. mesto priskakal ter pritekel Maks Lunaček Goltes. V nedeljo je Blaž končal med najboljšo dvajseterico, na 19. mestu. Svojo uvrstitev je glede na sobotno preizkušnjo izboljšal tudi Maks, ki je bil tokrat 27., še eno uvrstitev na 34. mesto pa je zabeležil Marko.

Rezultati YC NK fantje, sobota

Rezultati YC NK fantje, nedelja


Z vstopom v novo leto so v novo tekmovalno sezono vstopili mlajši kadeti. Prvi pokalni obračuni so jih čakali na vzhodnem delu Slovenije, natančneje v Vizorah. Na 37-metrski skakalnici je nastopilo skupno sedem Ilirijanov, od tega trije v kategoriji do 12 let. 30,5 m in 30 m sta bili daljavi Marka Harnolda Švajgerja, ki sta ga popeljali v prvo deseterico, na 9. mesto. 14. dosežek tekmovanja je uspel Andražu Brečku Strnadu, ki je pristal pri 28,5 m in 27,5 m, na 22. mesto pa je s 24 m ter 23 m skočil Urban Orel.

 

Zgolj sedem desetink točke je za podelitvijo priznanj najboljši šesterici na 7. mestu zaostal Fedja Rejc. V starostni kategoriji do 13 let se je “top tenu” z 2x 30 m povsem približal Lovro Zajc, ki je zabeležil uvrstitev na 11. mesto. Po petem dosežku prve serije je zaradi padca v finalu po rezultatski lestvici zdrsnil Matevž Verbič Miklič, ki je dosegel daljavi za morebitno uvrstitev na zmagovalne stopničke, zaradi sodniških ocen pa končal na 15. poziciji. Daljavi in ocene Jake Kramariča pa so ga popeljali do 18. izida tekme.

#NaučiteSeLeteti

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Scroll to top