Ufff pa je za nami! Sezona 2020/21. Za nekatere bolj, za druge manj uspešna. Poučna, naporna, dramatična, navdušujoča, razburljiva, neobičajna… Brez dvoma sezona, ki nam je že od samega začetka še bolj kot po navadi kazala, kako pomembno je ukvarjanje s športom ter kako hvaležni smo lahko za to možnost. Znova so nam smučarski skoki ponudili številne čarobne trenutke, prav minuli konec tedna pa so nam žal pokazali tudi temnejšo plat. Ta nas je na srhljiv način opomnila na kakšnem nivoju fizične in tehnične pripravljenosti morajo biti vrhunski skakalci za uspešne skoke na največjih skakalnicah na svetu. Ob tej priložnosti želimo iz ilirijanskega tabora poslati pozitivne misli ter sporočila podpore za uspešno okrevanje Danielu Andreju Tandeju, ki je nesrečno padel na planiški letalnici ??

Zadnji pregled tekmovalnega dogajanja te sezone pričenjamo v (površinsko) največji državi na svetu. Tako kot mnogi drugi skakalci, so bile tudi najboljše skakalke na svetu prikrajšane za številne tekme. V Rusiji so uspeli izvesti t. i. turnejo Blue Bird, ki se je pričela z dvema posamičnima preizkušnjama v Nižnem Tagilu. Na prvi je Špela Rogelj skočila na 13. mesto, tri točke za skupni seštevek pa si je z 28. mestom priborila Urša Bogataj. Na drugi tekmi je Špela ponovila uvrstitev na 13. pozicijo, Urša pa je zasedla mesto za njo.


V torek se je nato v Méki letenja na smučeh s preizkusom letalnice pričel slovenski skakalni praznik, ki pa je bil kot decembra ponovno osiromašen zaradi manjka množice gledalcev. V sredo sta bila na sporedu dva skoka uradnega treninga, ki jima je sledil še kvalifikacijski. Že v prvem poizkusu je do novega osebnega in hkrati klubskega rekorda, ki sedaj znaša 236 m, poletel Lovro Kos. Prejšnja najdaljša znamka (228 m) je bila več kot pet let v lasti Matica Kramaršiča, v prihodnjih mesecih ali letih pa bomo videli kako dolgo bo zdržal trenutni rekord. Naslednji dan je Lovro skočil še do svojih prvih štirih točk svetovnega pokala, saj je zasedel 27. mesto. Dan zatem je uvrstitev nekoliko izboljšal, bil je 21. V skupnem seštevku je njegov zbir točk zadostoval za 62. mesto, v poletih pa 27. Slovenija je v seštevku pokala narodov prišla do 5. mesta. Od torka do nedelje sta nove letalske izkušnje v vlogi predskakalca pridobivala Matija Vidic in Gašper Sršen. Matija je poletel tudi do novega osebnega rekorda, ki sedaj znaša 192 m.


Špela in Urša sta sezono sklenili na še enem ruskem prizorišču, Čajkovskem, kjer smo spremljali še dve posamični tekmi ruske turneje ter eno ekipno. V petek je Špela zabeležila uvrstitev na visoko 6. mesto, njen uspeh pa je z uvrstitvijo na 19. mesto dopolnila Urša. V zgodnjih nedeljskih urah je bila najprej na 102-metrski napravi izpeljana tekma ekip, na kateri sta naši dekleti z reprezentančnima kolegicama skočili na 2. stopničko odra za zmagovalke. Zadnja tekma je potekala na večji, 140-metrski skakalnici. Po le eni izpeljani seriji je Špela prišla do še enega lepega rezultata (14. mesto), 21. najboljši dosežek pa je uspel Urši. Slednja je bila s 16. mestom najboljša Ilirijanka v skupnem seštevku, tudi Špela je zaključila med dvajseterico, na 19. mestu. Po napetem boju v pokalu narodov, je Slovenija končala kot 2. najboljša država.

#naučiteseleteti ???

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Scroll to top