Še zadnjič v letošnji sezoni je čas za pregled ilirijanskega tekmovalnega dogajanja zadnjega tedna. Ta je bil kot vsako leto zaznamovan s slovenskim športnim praznikom v Planici, ki je med drugim postregel s tremi novimi osebnimi rekordi naših tekmovalcev. Verjamemo, da ste z večino izmed dosežkov zadnjih dni že dobro seznanjeni, a vseeno vse rezultate, tudi tiste z zadnjih pokalnih preizkušenj sezone, najdete v spodnjih vrsticah.

Petdnevni planiški praznik se je tradicionalno začel v sredinih dopoldanskih urah s preizkusom letalnice, na katerem so leteli štirje Ilirijani. Na letalnici, na kateri je bilo postavljenih največ svetovnih rekordov v zgodovini, so tako skočili Enej Marolt, Miha Sinčič, Matija Štemberger in Rok Masle. Enej in Miha sta s tem tudi prvič v življenju skočila na letalnici ter prišla do novih osebnih rekordov (142 m in 159 m). Pestro dogajanje se je nadaljevalo s četrtkovimi kvalifikacijami, ko so mesto v slovenski reprezentanci dobili trije Ilirijani. Čast odprtja tekmovalnega dela je s številko ena pripadla Matiji Vidicu, ki se je približal uvrstitvi na tekmo, a na 49. mestu žal ostal brez nje. Kot naslednji se je v zaletno smučino pognal Maksim Bartolj, ki se je zanesljivo prebil na petkovo preizkušnjo, kar je uspelo tudi Lovru Kosu. Na petkovi posamični tekmi je Maksim v prvi seriji skočil do svojega osebnega rekorda (214 m), tudi v finalu preskočil dvestotico ter prvič v tej sezoni skočil do točk svetovnega pokala, ki jih je prejel za uvrstitev na 21. mesto. Še višje na rezultatski lestvici je končal Lovro, ki je z 214 m in 213 m pristal na 12. poziciji. Sobota je prinesla moštveno tekmovanje, del slovenske četverice pa je bil seveda tudi Lovro. Zaradi vetra, ki je tekom dneva močno okrepil svojo moč, je bila izpeljana zgolj ena serija. Z 216,5 m je Lovro prispeval pomemben delež k uvrstitvi naše ekipe na končno 2. mesto. V nedeljo pa smo v idiličnih razmerah pospremili še zaključek sezone. Na finalni tekmi je Lovrov prvi polet meril kar 231,5 m, njegov zadnji v sezoni pa 215 m, kar je zadoščalo za okroglo 10. mesto. Ob koncu pa preverimo še stanje v skupnih seštevkih. V posebnem seštevku Planica 7 je Lovro zasedel 12. mesto, Maksim je bil 33., Matija pa 56. Skupni seštevek svetovnega pokala je postregel z Ilirijanom v najboljši deseterici, za kar je seveda poskrbel Lovro z 9. mestom. Maksovih zbranih deset točk pa je zadoščalo za 58. mesto. V najbolj spektakularnem delu skakalnega športa, poletih, je Lovro dosegel 16. mesto v skupnem seštevku, Maksim pa 36. V tekmovanju reprezentanc, pokalu narodov, pa je Slovenija z močnim ilirijanskim doprinosom zasedla 2. mesto

Foto: Skijumping.pl

Še v popoldnevu pred pričetkom konca tedna v Planici pa je bila sklenjena sezona domačega, slovenskega pokala. Na kranjski 109-metrski skakalnici so na kombinaciji ledene smučine in plastičnega doskočišča še zadnjič v tej sezoni tekmovali mladinci in člani. V kategoriji do 18 let našega najvišje uvrščenega predstavnika, Nejca Ingoliča, najdemo na 11. mestu. 15. pozicijo si je s kolegom iz kranjskega kluba razdelil Tobias Javornik, na 23. mestu najdemo Jašo Juršiča, 25. je bil Marcel Stražišar, točko za skupni seštevek pa je s 30. mestom ujel še Jošt Bogataj.

 

S 105 m ter 101 m je na 2. stopničko odra za zmagovalke med mladinkami do 18 let skočila Urša Vidmar. Njen uspeh sta z uvrstitvijo na 5. in 7. mesto dopolnili Klarisa Gorjup ter Taja Košir, ki sta ju ločili le dobri dve točki.

 

Do še enega srebrnega odličja smo prišli med najstarejšimi mladinci. 2. dosežek te kategorije je namreč uspel Niku Gostiši Lahu, ki je doskočil pri daljavah 106,5 m in 102 m. Žiga Šabec je zbral dovolj točk za uvrstitev na 8. mesto, skoka Roka Cirmana pa sta ga popeljala do 10. pozicije.

 

Štirje tekmovalci našega kluba so nastopili v članski kategoriji. Najvišje izmed njih, na 4. mesto, se je zavihtel Matic Garbajs. Med šesterico je skočil še Timotej Jeglič, ki se je uvrstil prav na 6. mesto. Na 7. najdemo Davida Muhiča, uvrstitev na 9. mesto pa si je priskakal Aleks Muhič.

 

Med članicami je sicer nastopila le ena Ilirijanka, a ta navdušila z najboljšim dosežkom izmed vseh deklet. Emo Volavšek je v prvi seriji poneslo do daljave 102 m, enako daljavo je dosegla tudi v finalu ter s tem zbrala dovolj točk za uvrstitev na 1. mesto.

 

#NaučiteSeLeteti

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Scroll to top