Izredno uspešne olimpijske igre za naš klub in Slovenijo so se zaključile s še zadnjimi, prestižnimi preizkušnjami za medalje ter seveda zaključno slovesnostjo. Ilirijanski olimpijski junaki so že nekaj časa v domovini, kjer jih je čakalo kar nekaj sprejemov in gostovanj na radijskih ter televizijskih postajah, počasi pa se tudi oni vračajo v rutino treningov, saj so nove tekme že pred vrati. Kar nekaj tekmovanj je zaznamovalo tudi ta konec tedna. V Avstriji sta potekala celinski pokal v nordijski kombinaciji ter FIS pokal v smučarskih skokih, Poljanska dolina pa je gostila državna prvenstva mlajših kadetov.

Nedaleč, približno tri ure vožnje od Ljubljane, se nahaja Eisenerz. Nekdaj rudarsko mesto se danes lahko pohvali z lepim in modernim nordijskim centrom. Celoten konec sta bila 109-metrska skakalnica in tekaška proga rezervirana za drugo najvišjo raven tekmovanj v nordijski kombinaciji. Med dekleti smo pesti lahko stiskali za Emo Volavšek, ki se je na avstrijskem Štajerskem dobro znašla. Prva tekma je bila na sporedu v petek, ko je po skoku dekleta čakala še 5-km tekaška preizkušnja. Ema si je s 93 m priskakala šesti štartni položaj. Na tekaških smučeh je postavila najhitrejši čas, kar jo je odpeljalo do odra za zmagovalke, stopila je na 3. stopničko. Soboto so kombinatorci ter kombinatorke izkoristili za mešano ekipno tekmo, na kateri je vsak izmed četverice opravil po en skok, fanta sta nato morala preteči vsak po 5 km, dekleti pa vsaka po 2,5 km. Skakalni del je naša ekipa opravila odlično, saj so si za tekaški del priborili najboljše izhodišče. Tega sicer niso uspeli obdržati, saj so v cilj pritekli na 4. mestu. Podobnemu razpletu kot v petek smo bili priča tudi v nedeljo. Po skakalnem delu je Ema zasedala osmo pozicijo, v tekaški smučini pa znova postavila najboljši čas in še enkrat tekmo končala na 3. mestu.


Še bližje domu je potekal FIS pokal. Tik za mejo, na avstrijski strani Karavank, leži Beljak. Poleg hokejistov, ki domujejo v Stadthalle Villach, so v športnem smislu v ospredju mesta ob Dravi nordijski športniki, ki imajo v t. i. Alpen Areni odlične pogoje za trening. Tamkajšnje skakalnice in tekaške proge za treninge in priprave pogosto izkoristimo tudi v našem klubu, tokrat pa je poznavanje 98-metrske skakalnice dobro izkoristil Matija Vidic. Matija je bil del izbrane slovenske deseterice, ki je dobila možnost nastopa na dveh tekmah. Na prvi, ki je potekala v sobotnih popoldanskih urah, je bil Matija celo najbolje uvrščeni Slovenec. V prvi seriji je za pol metra preskočil kalkulacijsko točko, kar je zadoščalo za uvrstitev na 13. mesto. V finalu je z daljavo dneva (95,5 m) silovito napadel ter se s tretjim dosežkom druge serije prebil vse do končnega 6. mesta. V nedeljo je bil potek tekme obrnjen, izkupiček pa zelo podoben. Daljava prvega skoka (96 m) je Matijo popeljala na četrto mesto. V drugem poizkusu je pristal pri 93 m ter rahlo zdrsnil po rezultatski lestvici in tekmo zaključil na še vedno visokem 7. mestu.


Posebnemu sodelovanju smo bili priča v Žireh. Naš klub je namreč poskrbel za organizacijski del državca do 12 in 13 let, žirovski klub pa je poskrbel, da je bila 40-metrska skakalnica pripravljena na skoke nadobudnih mladih športnikov. V mlajši kategoriji je do naslova državnega prvaka skočil Jošt Trtnik. Njegov prvi skok je meril 37,5 m, drugi je bil še meter daljši, s čimer je slavil zmago pred drugouvrščenim s prednostjo več kot 17 točk. Do okroglega 10. mesta je skočil Gabriel Godec. Dobri dve točki je za njim na 13. mestu zaostal Luka Sova, zelo blizu prvi deseterici pa so bili tudi Aljaž Lah na 15., Leon Vučković na 16. ter Maks Lunaček Goltes na 18. mestu. 22. dosežek tekmovanja je uspel Ivanu Novaku, Nik Gregorc pa je tekmo sklenil na 34. mestu.

 

Med dekleti do 12 let je bila edina ilirijanska predstavnica Laura Hren. V prvem skoku je doskočila pri daljavi 29,5 m, njen finalni skok pa je meril 30,5 m. S tema dosežkoma se je prebila na najnižjo stopničko odra za zmagovalke in prejela bronasto medaljo.

 

Vsi štirje Ilirijani, ki so nastopili do 13 let, so se uvrstili med dvajseterico. Najvišje, na 5. mesto, je skočil Patrik Amon. 2x 33,5 m je Blaža Albrehta popeljalo na rob najboljše deseterice, na 10. mesto. Oba skoka Filipa Vovka sta merila 32,5 m, skupaj s sodniškimi ocenami pa je zbral dovolj točk za 14. mesto. Do 19. izida tekmovanja pa je poletel Klemen Brunec.

 

Do še enega državnega naslova je suvereno skočila Mia Ingolič. V obeh skokih je dosegla najboljši rezultat, ob koncu pa slavila udobno zmago z več kot desetimi točkami prednosti. Njen uspeh je dopolnila Nina Kontrec, ki se je izkazala s 3. mestom.

 

Po posamičnih je sledila še moštvena preizkušnja, na kateri so nastopile kar tri ilirijanske ekipe. Najvišje, na 2. mesto, se je povzpela ekipa v postavi Jošt, Mia, Blaž in Patrik. Tik pod zmagovalne stopničke, na 4. mesto, so skočili Klemen, Nina, Gabriel ter Filip. Leon, Maks, Aljaž in Luka pa so zbrali dovolj točk za uvrstitev na 8. pozicijo.

 

#naučiteseleteti ?⬜?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Scroll to top