Kakšen dan kasneje kot smo vajeni vam predstavljamo pregled tekmovalnega dogajanja zadnjih dni. Kljub rahli zamudi verjamemo, da ste še kako dobro seznanjeni z zgodovinskimi dosežki, ki bodo za vedno zapisani v analih ilirijanskega in slovenskega športa. V ospredju prvih februarskih dni so bile seveda 24. zimske olimpijske igre, ki so slovenskim smučarskim skokom prinesle prvi zlati medalji v zgodovini, za kateri je poskrbela Urša Bogataj. S tem dosežkom se je pridružila šampionom kot so Tina Maze, Miroslav Cerar in Leon Štukelj, ki so edini Slovenci do sedaj na OI osvojili več kot eno zlato medaljo. Poleg olimpijskega dogajanja, ki ga bomo nekoliko podrobneje preleteli v naslednjih vrsticah pa ne smemo pozabiti tudi na dogajanje na domačih tleh. Mladinci do 18 let ter dečki do 11 let so se merili na državnem prvenstvu, mlajše kadete pa je čakal nastop na regijskem tekmovanju.

Foto: Skijumping.pl

 

Začenjamo seveda v kitajskem Pekingu, oz. natančneje Džangdžjakovu. Slednji leži severozahodno od kitajske prestolnice, zaradi svoje lege ter zgodovine pa se ga drži vzdevek “Severna vrata Pekinga”. Skakalno središče je od Pekinga oddaljeno približno 180 km, območje Džangdžjakova pa gosti še boje za odličja v smučarskem teku, biatlonu, deskanju, smučanju prostega sloga ter nordijski kombinaciji. Po številnih skokih za trening, nam je srčni utrip prvič močneje narasel v soboto, ko je edina posamična preizkušnja iger čakala najboljše smučarske skakalke na svetu. Na 106-metrski napravi smo tretjič v zgodovini lahko spremljali boje deklet za olimpijske medalje. Že v ruskem Sočiju je nastopila Špela Rogelj, v južnokorejskem Pjongčangu pa se ji je pridružila še Urša Bogataj. Obe Ilirijanki sta se tudi tokrat prebili v četverico, ki je ponosno zastopala slovenske barve. Špela se je v obeh serijah spopadla z enimi izmed najslabših vetrovnih razmer izmed vseh nastopajočih. Kljub temu je prikazala odlične skoke, prvi je meril 93 m, finalni pa 82 m. Po 26. mestu leta 2014 in 22. mestu leta 2018, se je Špela tokrat prebila v najboljšo deseterico na olimpijskih igrah in z 9. mestom prišla do najboljše posamične uvrstitve na velikih tekmovanjih v karieri. Uršin prvi skok je bil rekorden, saj je postavila rekord skakalnice 108 m. Kljub temu se je v finalno serijo podala z drugega najboljšega izhodišča po prvi seriji. V finalu je uprizorila fantastičen napad. Doskočila je pri stotih metrih, kar je bilo dovolj, da je stopila na najvišjo stopničko odra za zmagovalke in osvojila naslov olimpijske prvakinje!

Foto: Skijumping.pl

 

V nedeljo so se na isto skakalnico v centru Ruyi podali še fantje. Po številnih trening skokih, ki so bili v naši reprezentanci že nekoliko tekmovalno obarvani, si je mesto med slovenskim kvartetom priskakal Lovro Kos. Nedeljsko zgodnje popoldne smo bili prikovani pred različne zaslone, na katerih smo spremljali odločitve o nosilcih kolajn še v moški konkurenci. Lovro je v prvem tekmovalnem poizkusu pristal točno na kalkulacijsko točko pri 95 metrih. S tem dosežkom je za dve točki in pol ujel še nastop v finalu. V drugo je bil tri metre krajši, olimpijski debi pa je sklenil na isti poziciji kot jo je zasedal že po prvem skoku, bil je 28. S tem nastopom smo po kanadskem Vancouvru leta 2010, ko je slovenske in ilirijanske barve zastopal Jernej Damjan, znova spodbujali tekmovalca našega kluba v moški konkurenci.

Foto: Skijumping.pl

 

Že dan kasneje smo znova preizkušali svoja navijaška grla, stiskali pesti ter ob koncu tudi potočili kakšno solzo. Prvič je bila na sporedu olimpijskih iger tekma mešanih ekip, na kateri državo predstavljata dva skakalca in dve skakalki. Del slovenske ekipe je bila kakopak Urša, ki je tudi na tej preizkušnji potrdila, da trenutno spada na sam vrh ženskih smučarskih skokov. Na tekmi, o kateri je bilo zaradi nešportnih razlogov zapisano že marsikaj, je naše moštvo suvereno opravilo z vsemi osmimi skoki. Uršin prvi skok je meril 106 m, v finalu pa jo je poneslo do 100 m. Ponovno je zbrala največ točk med vsemi dekleti, pomembneje pa je, da je suvereno največ točk med vsemi ekipami osvojila slovenska. To je pomenilo, da je Urša z reprezentančnimi kolegi stopila na olimpijski prestol in okoli vratu prejela še drugo zlato olimpijsko medaljo. Po posamičnem bronu Matjaža Debelaka, ekipnem srebru Debelaka, Mirana Tepeša in Primoža Ulage ter ekipnem bronu Damjana Frasa, je Urša osvojila še šesto in sedmo ilirijansko olimpijsko medaljo in prvi dve zlati.

Foto: Skijumping.pl

Že pred olimpijsko vročico so prvi februarski dan za boje za odličja državnega prvenstva izkoristili mladinci do 18 let. Državc je potekal v Kranju, na tamkajšnji 109-metrski napravi. Na njej je nastopilo kar deset Ilirijanov, ki so zabeležili sledeče uvrstitve: najvišje, na 17. mesto se je uvrstil Nejc Ingolič. Takoj za njim, na 18. poziciji, najdemo Žigo Šabca, ki se je izkazal s skokoma, dolgima 82,5 m in 90,5 m. Do točk za skupni seštevek je s 27. mestom skočil še Miha Sinčič. Za najboljšo trideseterico se je na 35. mesto uvrstil Nik Gostiša Lah. 38. dosežek tekmovanja je uspel Aneju Macurju, dvakrat pa je sedemdesetico preskočil še Gal Bregar, kar mu je prineslo končno 41. mesto. Na 44., 45. ter 46. mestu najdemo klubski paket, ki ga sestavljajo Jošt Bogataj, Jaša Juršič in Enej Marolt. Našo deseterico nastopajočih zaokrožuje Rok Cirman, katerega skoka sta zadoščala za 51. mesto.

Sledila je še moštvena preizkušnja, na kateri smo trepetali ali bo našim fantom uspel preboj na zmagovalne stopničke. Na koncu so dosežki Nejca, Aneja, Žige ter Nika zadoščali, da so stopili na 3. stopničko zmagovalnega odra in si okoli vratu nadeli bronaste medalje. Ekipa v postavi Miha, Gal, Jošt in Enej pa si je s svojimi skoki priskakala uvrstitev na 11. mesto.


Konec tedna je bil pester tudi v Mostecu. Na naši štiridesetki smo namreč uspešno izpeljali regijske tekme do 12 in 13 let. V mlajši fantovski kategoriji je s 35,5 m ter 33,5 m do zmage skočil Jošt Trtnik. Pod stopničkami so se od 4. do 7. mesta zvrstili Gabriel Godec, Maks Lunaček Goltes, Nik Gregorc in Luka Sova.

 

Med dekleti v tej starostni kategoriji je bila edina nastopajoča Laura Hren. V prvi seriji je doskočila pri 26,5 m, v drugo pa je bila pol metra krajša. Tudi ona je seveda po koncu tekme stopila na 1. stopničko zmagovalnega odra.

 

Pri fantih do 13 let smo se razveselili dvojne uvrstitve na zmagovalne stopničke. Na 2. je stopil Patrik Amon, pet točk pa je za njim na 3. zaostal Klemen Brunec. Med šesterico najboljših se je uvrstil še tretji Ilirijan, Filip Vovk.

 

Nina Kontrec in Mia Ingolič sta nam ponovno uprizorili zanimiv boj za zmago med kadetinjami. Tokrat se je dvoboj, predvsem po zaslugi lepših sodniških ocen, prevesil v Ninino korist, ki je tako stopila na najvišjo stopničko, Mia pa je preizkušnjo zaključila na 2. poziciji, dve točki za Nino.


Nekoliko dlje smo se odpravili za državno prvenstvo do 11 let. To je potekalo v Vizorah, na skakalnici s kalkulacijsko točko pri 25 metrih. Z ostalimi tekmovalci, rojenimi leta 2011, sta se pomerila dva naša predstavnika. 19 m in 20 m sta bili daljavi Fedje Rejca, kar ga je uvrstilo na 8. mesto, nedaleč za odrom za zmagovalce. Dolga ter lepa skoka sta uspela tudi Matevžu Verbiču Mikliču, ki je državca sklenil na 14. mestu.

 

#naučiteseleteti ???

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Scroll to top