V minulih dneh nas je Urša Bogataj ponovno razveselila z uvrstitvijo na zmagovalni oder, dvakrat pa se ji je v elitni deseterici smučarskih skakalk pridružila še Špela Rogelj. V Nemčiji so se poleg deklet na svetovnem pokalu merili tudi fantje, ilirijanski odtis pa smo pustili tudi v Estoniji in na Norveškem. Zimsko sezono smo uspešno odprli tudi na domačem snegu, saj so v Planici potekale prve tekme za mladince ter člane.

In prav v prestolnici smučarskih poletov tudi pričenjamo tokratni (kot se za sredino decembra spodobi) nekoliko obsežnejši pregled tekmovalnega dogajanja, povezanega z našimi tekmovalci in tekmovalkami. Sobotno dopoldne nas je v dolini pod Poncami pozdravilo z nizkimi temperaturami in odličnimi pogoji za uvodne preizkušnje slovenskega pokala. V smučino so se prvi pognali najmlajši mladinci, med katerimi je nastopila peterica Ilirijanov. Najvišje, na 5. mesto, se je zavihtel Nejc Ingolič, ki je pristal pri 91,5 m in 88,5 m. Slabih pet točk in le mesto za njim, na 6., je končal Marcel Stražišar. Z 9. izidom kategorije se je izkazal Jošt Bogataj, najboljšo deseterico pa je ujel še Gal Bregar. Skoka Jaše Juršiča sta zadostovala za uvrstitev na 17. pozicijo, potem ko je dvakrat pristal pri “Dončićevi” daljavi 77 m. Za vse, ki te informacije še niste ujeli, oz. ste nanjo pozabili, naj vam sporočimo, da sedaj rezultate slovenskih tekmovanj najdete na novem spletnem mestu HiFlyer na povezavi skoki.sloski.si

 

Zeleno-bele klubske barve sta med mladinkami do 16 let branili Taja Košir in Urša Vidmar. Slednja je skočila celo na oder za zmagovalke, natančneje na 2. stopničko. Tajina skoka sta ji prinesla dovolj točk za uvrstitev na 5. mesto.

 

Najboljšega Ilirijana v kategoriji do 18 let najdemo tik za “top ten”. Miha Sinčič je namreč poletel do 80 m ter 83 m, kar ga je poneslo na 11. mesto. Enej Marolt je zabeležil 17. najboljši dosežek, do točk za skupni seštevek pa so skočil še Anej Macur (24.), Žiga Šabec (29.) in Rok Cirman, ki je s 30. mestom ujel še zadnjo točko.

 

Tudi v tej starostni kategoriji mladink ni šlo brez ilirijanske udeležbe. Zanjo je poskrbela Tinkara Gros, katere skoka sta bila dovolj za 8. mesto.

 

Številne poškodbe so v zadnjih tednih in mesecih zarezale v ilirijanski tabor ter tako osiromašile predvsem starejše mladinske in člansko kategorijo. Vsem našim tekmovalcem, ki si počasi utirajo pot vrnitve na skakalnice, želimo čim uspešnejše okrevanje, da nas bodo ponovno razveseljevali s svojimi predstavami. Prav slednje je uspelo našim najstarejšim mladincem. Tokrat se je najbolj izkazal Maksim Bartolj, ki je stopil na 2. stopničko. Deset mest nižje, na 12., najdemo Matica Garbajsa. 85 m in 78,5 m Timoteja Jegliča je skupaj s sodniškimi ocenami zadoščalo za 14. mesto. Klubski kvartet je dopolnil Jure Simsič z 20. mestom.

 

Tudi člani so se tako kot vse ostale kategorije merili na skakalnici s kalkulacijsko točko pri 95 metrih. Edino ljubljansko orožje v tej kategoriji je predstavljal Matija Štemberger. Njegova skoka sta mu prinesla dovoljšen skupek točk za še eno ilirijansko uvrstitev na 2. stopničko zmagovalnega odra.

 

Pri dekletih v članski kategoriji je Veronika Istenič zaostala za najboljšimi tremi dekleti in se uvrstila na 4. pozicijo.


Na prvo zmago dneva smo morali počakati do popoldanskih ur, ko so se odvili še kombinatorski boji na tekaški progi. Med mladinci do 16 let je prvi v cilj pritekel Gal, ki je najboljšemu štartnemu položaju dodal še drugi najhitrejši čas teka in slavil zmago s prednostjo 19 sekund.

 

Četrto 2. mesto za Ilirijo je na tekaški stezi priboril Matic. Kot Gal je tudi on štartal s “pole positiona”, ki ga sicer ni uspel obdržati, mu je pa kljub temu uspelo suvereno obraniti mesto na odru za zmagovalce.

 

Tinkara je v tekaški smučini uprizorila daleč najhitrejšo predstavo med konkurentkami. S štartnega mesta se je podala skoraj dve minuti in pol za prvouvrščeno, kljub temu pa je uspela na progi prehiteti obe tekmici ter v cilj priteči na 1. mestu.


Foto: FIS Ski Jumping

 

Z Gorenjske na Saško. Klingenthal s Vogtlandareno predstavlja pomembno središče nemških nordijskih športov. Iz tega kraja na vzhodu Nemčije tako prihajajo številni bivši uspešni športniki kot so olimpijska prvakinja v teku na smučeh Marlies Rostock, svetovni prvak v nordijski kombinaciji Uwe Dotzauer, smučarska tekačica Heike Wezel ter številni drugi. Prvič v tej sezoni so v istem koncu tedna na istem prizorišču tekmovali tako najboljši skakalci kot skakalke. Te so se prve pognale v smučino, saj so skakalnico preizkusile že v četrtek, ko so bile na sporedu kvalifikacije. V teh je Urša Bogataj dosegla 2. najboljši rezultat, odličen skok je uspel tudi Špeli Rogelj, ki je bila 8. Ravno, ko večina ljudi končuje s svojim delovnim tednom, so se dekleta pomerila na peti tekmi sezone. Peta tekma in že tretje stopničke za Uršo, ki je izjemno formo potrdila s 3. mestom. Njen uspeh na 140-metrski skakalnici je dopolnila Špela. Prvič v sezoni ji je namreč uspel preboj med najboljšo deseterico, tekmovanje je zaključila prav na 10. mestu. Še enkrat sta obe Ilirijanki odlično opravili s kvalifikacijami v soboto, ko sta zasedli 2. (Urša) in 7. (Špela) mesto. Tri četrt ure po koncu kvalifikacij se je pričela še tekma, na kateri sta znova obe naši dekleti končali v “top ten”. Uršina skoka preko kalkulacijske točke sta pomenila uvrstitev na 5. pozicijo. Špela je v prvo pristala pri 121,5 m, v finalu pa pri 118 m, kar ji je prineslo 9. mesto. Z vrhunskimi skoki celoten konec tedna sta dekleti zbrali lepo bero točk za skupni seštevek. Urša je do sedaj zbrala 335 točk, kar je tretji najboljši zbir in najboljši med Slovenkami. Špela je v tem tednu krepko napredovala po rezultatski lestvici, saj se je povzpela vse do 14.

Foto: FIS Ski Jumping

Fante so prvi skoki v Vogtlandareni čakali v petkovih poznopopoldanskih urah. V kvalifikacijskem skoku je Lovro Kos zasedel 38. mesto, kar je bilo dovolj za uvrstitev na sobotno tekmo. Na njej je pristal štiri metre pred kalkulacijsko točko, skočil je 121 m, kar žal ni bilo dovolj za nastop v finalni seriji. Uvrstil se je mesto nižje kot v kvalifikacijah, na 39. pozicijo. Boljši skoki so mu uspeli v nedeljo. Najprej so bile v času vznemirljive zadnje dirke sezone Formule 1 na sporedu kvalifikacije, s katerimi je Lovro opravil na 33. mestu. Sledila je osma posamična preizkušnja sezone, na kateri se je v težkih vremenskih razmerah opeklo kar nekaj favoritov za najvišja mesta. Z dvema dobrima skokoma je Lovro izkoristil premešan vrstni red in skočil do novih točk za končno 17. mesto. Z nedeljskim prebojem v finale je nekoliko povečal svoj seštevek točk, s katerim sedaj zaseda 28. mesto, ki ga deli z avstrijskim kolegom.

Foto: FIS Ski Jumping

 

Otepää, ki v grobem prevodu pomeni medvedja glava, leži na jugu Estonije. Nanjo ne pomislimo pogosto, kadar je govora o prizoriščih svetovnega pokala. Kljub temu je denimo že petnajstkrat gostila najboljše smučarske tekače na svetu. Tokrat so se v “zimski prestolnici” Estonije ustavile nordijske kombinatorke. Za spremembo so se v soboto najprej pomerile na tekaški preizkušnji s skupinskim štartom. Na njej je Ema Volavšek v cilj pritekla na 6. mestu, le 5,5 sekunde za prvouvrščeno. Na 97-metrski skakalnici je zabeležila 7. rezultat, seštevek tekaškega in skakalnega dela pa je pomenil, da je obdržala 6. mesto. V nedeljo so dekleta tekmovala po bolj ustaljenem programu. Najprej so se podala na vrh zaletišča, nato pa so stopila še na tekaške smuči in se pognala na 5-km progo. S skokom, dolgim 88,5 m, je Ema prišla do 4. najboljšega štartnega položaja. Slednjega je uspešno obranila in v cilj prišla na isti poziciji s katere je štartala. S tema dvema preizkušnjama v žepu, so kombinatorke opravile že skoraj s polovico vseh letošnjih tekem svetovnega pokala. Eminih 166 točk pa jo v skupnem seštevku uvršča na 5. mesto.


Norveška je gostila uvodni tekmi celinskega pokala na evropskih tleh. Vikersund je od 11. februarja 2011 lastnik svetovnega rekorda, ki je bil v zadnjih desetih letih v tem mestu na južnem delu države postavljen oz. izboljšan šestkrat. Ne na letalnici, temveč na manjši, 117-metrski napravi, je v petek in soboto tekmoval Matija Vidic. Na internih kvalifikacijah v Planici si je priskakal mesto med slovensko šesterico, ki se je odpravila na sever Evrope. Na uvodni tekmi Matiji skok v prvi seriji ni uspel po najboljših močeh, pristal je pri 95,5 m. Ta daljava žal ni zadostovala za uvrstitev v finale, pristal je na 51. mestu. Dan kasneje mu je uspel boljši skok, ki pa ni štel v uradne rezultate, saj je bil po doskoku diskvalificiran zaradi neustreznega dresa.

#naučiteseleteti ???

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Scroll to top