33 tekem v petih dneh, od regijskega tekmovanja do svetovnega pokala, vse na znamenitih lokacijah smučarskih skokov. Najbolje, da za uvod ne dolgovezimo ter se kar vržemo v številne uspehe prvih marčevskih dni.

Prvo tekmo z ilirijansko udeležbo smo spremljali že v sredo, ko je bila v Lillehammerju na sporedu tekma svetovnega pokala, na kateri sta nastopili Urša Bogataj in Špela Rogelj. V olimpijskem mestu se je na 140-metrski skakalnici pričela norveška turneja, t. i. Raw Air. Po prvi seriji je našima dekletoma kazalo fantastično, saj je Urši uspel najboljši dosežek serije, Špela pa je zasedala peto mesto. V finalu sta obe nekoliko zdrsnili po rezultatski lestvici, a kljub temu zabeležili odlične uvrstitve. Urša je končala na odru za zmagovalke, na 3. mestu, Špela pa se je izkazala z eno izmed najboljših uvrstitev sezone, saj je končala na 7. poziciji.

Foto: Skijumping.pl

 

Naslednji dan nas je na Norveškem čakal dvojni spored, prvi pa so se v smučino podali fantje. Prvi poizkus Lovra Kosa je meril 125,5 m, kar je zadoščalo za uvrstitev v drugo serijo. V tej je Lovra poneslo še pet metrov dlje, kljub temu pa je obdržal 22. mesto, ki ga je zasedal že po uvodnem skoku.

 

V večernih urah so na svoj račun prišla še dekleta. Tokrat smo spremljali obratno situacijo kot dan poprej, saj sta obe Ilirijanki v finalni seriji napredovali. Urši je s četrtega uspel napad na zmagovalni oder, saj je tako kot prejšnjo tudi to preizkušnjo končala na 3. stopnički. Špeli pa se je v drugo uspelo prebiti med najboljšo petnajsterico, uvrstila se je na 14. mesto.

Foto: Skijumping.pl

 

Celotna karavana se je nato preselila v enega izmed najbolj legendarnih prizorišč v svetu smučarskih skokov. V Oslu, na slovitem Holmenkollnu sta tako ženske kot moške čakali dve posamični preizkušnji, še predtem pa je bila izpeljana tekma mešanih ekip. Na podlagi dobrih nastopov na treningu, sta si mesto med slovensko četverico priskakala Urša in Lovro. Urša je v svoji skupini v obeh serijah dosegla najboljši rezultat, Lovru je enako uspelo v prvem skoku, v drugem pa je zabeležil četrti dosežek serije. Skupaj z dosežkoma reprezentančnih kolegov so zbrali največ točk med vsemi državami ter stopili na najvišjo stopničko zmagovalnega odra.

Foto: Skijumping.pl

 

V soboto so se na prelepo skakalnico nad norveško prestolnico prva podala dekleta. Urši sta skoka, dolga 123,5 m ter 125 m, prinesla uvrstitev tik pod zmagovalne stopničke, na 4. mesto. Tudi Špela je v prvo, ko je skočila 122 m, preskočila kalkulacijsko točko, v drugem poizkusu pa je le pol metra zaostala za njo. Na koncu je zabeležila 12. izid tekmovanja.

Foto: Skijumping.pl

 

Po tekmi deklet so se na vrh 134-metrske naprave podali še fantje. Srčni utrip nam je najbolj narasel ob nastopu številke 36, ki jo je nosil Lovro. Prikazal je dva konstantna skoka, saj je v prvo pristal pri 126 m, v drugo pa je uspel preleteti meter manj. Pogled na končne rezultate nam razkriva, da je bilo to dovolj za uvrstitev na 15. mesto, ki si ga je razdelil z avstrijskim kolegom.

 

Nedeljski spored je najprej prinesel moško tekmo, turnejo pa so kasneje sklenile najboljše skakalke na svetu. S popoldanskim dogajanjem nismo morali biti povsem zadovoljni, saj Lovru ni uspel preboj v finalno serijo. Doskočil je pri 114,5 m, to pa je skupaj s sodniškimi ocenami ter vetrovnim pribitkom zadoščalo za končno 37. mesto. Po devetih serijah, ki so štele za izkupiček turneje, je zbral 929,9 točke, kar je bilo dovolj za peti dosežek med Slovenci, med vsemi udeleženci turneje pa je zasedel 26. mesto.

Foto: Skijumping.pl

 

Večerni spektakel je veliko zadovoljstva prinesel tudi v ilirijanski tabor, saj sta Špela in Urša znova prikazali odlične skoke. S 127 in 130,5 m je Urša še enkrat stopila na oder za zmagovalke, tokrat na 2. stopničko. Povsem blizu top ten je skočila Špela, ki je v obeh poizkusih pristala pri 116,5 m ter se uvrstila na 11. mesto. Prav na 11. poziciji je tudi sklenila turnejo, Urša pa si je priskakala skupno uvrstitev na 3. mesto.

Foto: Skijumping.pl

Teden po svetovnem je bil v Lahtiju na sporedu še celinski pokal. Na jug Finske je kot del slovenske sedmerice odpotoval Matija Vidic, ki je nedolgo predtem osvojil prve točke v tem tekmovanju. Trenutno dobro formo je potrdil tudi na 130-metrski napravi, saj je na obeh tekmah skočil do novih točk, v nedeljo pa mu je uspela celo uvrstitev kariere na tej ravni. Na sobotni preizkušnji je v prvi seriji doskočil pri 118,5 m ter se s 23. dosežkom serije prebil v finalno. V tej je bil zaradi nepravilnega dresa diskvalificiran, kar je pomenilo, da se je uvrstil na 30. mesto in osvojil točko za skupni seštevek. Tudi po nedeljski prvi seriji je zasedal 23. pozicijo, ki pa jo je z drugim skokom precej izboljšal, saj je končal tik za najboljšo deseterico, na 11. mestu.


Še eno izmed najbolj znanih skakalnih središč na svetu, Zakopane, so gostile najboljše nordijske športnike v mladinski konkurenci na svetu. Prvi so s tekmovanji pričeli nordijski kombinatorci, med katerimi smo imeli tako v moški kot ženski konkurenci po enega predstavnika našega kluba. Po skoku na 105-metrski skakalnici je Ema Volavšek zasedala dvanajsto pozicijo. S četrtim časom teka se je prebila nekoliko višje in mladinsko svetovno prvenstvo zaključila na 10. mestu. Podoben dosežek je na skakalnici uspel tudi Maticu Garbajsu, ki si je priskakal štirinajsti štartni položaj. Tega sicer ni uspel obdržati, saj je v cilj pritekel na 33. mestu.

Foto: Romina Eggert

 

V petek je sledila mešana ekipna tekma, na kateri je bila polovica slovenskega moštva ilirijansko obarvana. V skakalno in tekaško smučino sta se podala tako Matic kot Ema, ki sta z reprezentančnima sotekmovalcema na skakalnici dosegla četrti najboljši izkupiček, po opravljenem tekaškem delu pa so končali mesto nižje, na končnem 5.

 

Matica je v soboto čakala še zadnja tekma prvenstva, in sicer fantovska ekipna preizkušnja. Na njej je Slovenija med dvanajstimi ekipami zasedla 9. mesto, po tem ko so bili po skakalnem delu tik pod stopničkami, na četrti poziciji.

Foto: Romina Eggert

 

V bližini meje s Slovaško, na jugu Poljske, so tri preizkušnje čakale tudi Maksima Bartolja. Prva izmed njih, posamična, je bila na sporedu v četrtek. Daljavi Maksimovih skokov bi zadoščali za uvrstitev v najboljšo deseterico, toda zaradi podrsa pri prvem skoku je tekmo zaključil na 21. mestu. Čez vikend je dobil priložnost med slovensko četverico tako na mešani kot fantovski ekipni tekmi. Na slednji je s svojimi kolegi, ki so prav tako branili slovenske barve, skočil do 4. mesta, ob tem pa zbral največ točk izmed slovenske četverice. Do stopničk pa je uspel skočiti na nedeljski tekmi mešanih ekip, na kateri je Slovenija pristala na 2. mestu.

Foto: Skijumping.pl

Pestremu dogajanju smo bili priča tudi na domačih tleh, kjer se je odvilo kar nekaj zanimivih in pomembnih preizkušenj. Mladinci in člani so se merili na dveh tekmah, tako v soboto kot nedeljo so tekmovali v Planici, na tamkajšnji devetdesetki. Pri najmlajših mladincih se je izmed Ilirijanov najvišje zavihtel Jaša Juršič, ki je pokalno tekmo končal na 5. mestu. V deseterici sta zaključila tudi Jošt Bogataj (8. mesto) in Nejc Ingolič (10. mesto), tik za top ten, na 11. mestu pa najdemo Marcela Stražišarja. 85,5 m ter 87 m je Gala Bregarja popeljalo do 13. pozicije, Žak Cernjak pa je z 80 m in 69 m skočil do 20. mesta. Naslednji dan smo imeli na podelitvi priznanj najboljšim ponovno enega ilirijanskega udeleženca, tokrat je bil to Nejc na 6. mestu. Še enkrat je na 11. mestu končal Marcel, tik za njim, na 12. pa se je uvrstil Jošt. Žak si je na nedeljski tekmi priskakal uvrstitev na 19. mesto.

 

V kategoriji do 18 let je Nik Gostiša Lah zasedel visoko 6. mesto. Anej Macur ter Miha Sinčič sta skočila na 17. oz. 18. mesto. 22. izid tekmovanja je uspel Žigi Šabcu, le nekaj točk manj pa je na 24. mestu zbral Enej Marolt. Skoka Roka Cirmana sta zadoščala za 26. mesto. Večinoma so se naši fantje precej bolje odrezali na drugi preizkušnji. Le dve točki in pol sta za najboljšimi tremi, na 4. mestu, zaostala Miha ter Nik. Svojo uvrstitev s sobotne tekme je konkretno izboljšal tudi Žiga, ki je osvojil 8. mesto. Anej je pristal pri 85,5 m in 87 m, kar je bilo dovolj za 15. mesto. Enej je dvakrat pristal pri 82 m in zasedel 26. pozicijo, Gal Bregar je bil 29., Rok pa 31. Po nedeljski preizkušnji na skakalnici se je Gal podal še v boj za čim višjo uvrstitev na državnem prvenstvu v kombinaciji. Štartal je s 5. najboljšega izhodišča, prav na tem mestu pa je tudi pritekel v cilj.

 

Med najstarejšimi mladinci je barve Ilirije branil le Timotej Jeglič. Na prvi tekmi je doskočil pri 88,5 m in 90 m in se uvrstil na 5. mesto. Na drugi preizkušnji vikenda je izboljšal tako svoje daljave kot uvrstitev. 92 m v prvi ter 96 m v finalni seriji ga je popeljalo tik pod stopničke, na 4. mesto.

 

Enega klubskega predstavnika smo lahko spremljali tudi v članski kategoriji. Matija Štemberger je sobotno preizkušnjo končal na 4. mestu, zadnji dan tedna pa smo med fanti dočakali tudi preboj na zmagovalne stopničke, saj je Matija skočil na 3. mesto.

 

Niso pa bile Matijeve stopničke edine, ki smo jih dočakali, saj je v soboto za tak dosežek poskrbela Urša Vidmar v ženski članski konkurenci. 92,5 m ter 90 m je bilo namreč dovolj za uvrstitev na odlično 2. mesto. Taja Košir si je priskakala 9. mesto, na 11. poziciji pa najdemo Tinkaro Gros. Nedeljsko tekmo je Urša sklenila na 4. mestu, z dobrimi skoki pa se je izkazala tudi Taja, ki je zabeležila uvrstitev na 6. mesto. Še enkrat je na 11. mestu končala Tinkara.


Tako v soboto kot nedeljo smo v Planici lahko uživali v dvojnem sporedu. V soboto je namreč na 30-metrski napravi potekalo regijsko tekmovanje. S 26 m ter 25,5 m je na 2. stopničko stopil Fedja Rejc. Le točko je za tretjeuvrščenim za 4. mestu zaostal Vid Erpič, zgolj desetinko za Vidom pa je končal Matevž Verbič Miklič. Lovro Zajc se je izkazal z 2x 24 m, kar mu je prineslo uvrstitev na 7. mesto.


Istočasno s preizkušnjami za devetdesetki smo na nekoliko manjši, 80-metrski skakalnici, navijali za naše tekmovalce na državnem prvenstvu do 14 in 15 let. Med fanti, v večini rojenimi leta 2008, je za najboljši ilirijanski dosežek poskrbel Jošt Trtnik (letnik 2010), ki je po prvi seriji zasedal celo drugo pozicijo, končal pa na še vedno visokem 6. mestu. 18 točk za skupni seštevek si je z 22. mestom priskakal Klemen Brunec. Aljaž Lah je skočil na 36. mesto, Filip Vovk je končal na 39., Blaž Albreht in Pavel Mohar pa na 47. oz. 50. mestu.

 

Trojica naših deklet je nastopala v kategoriji do 14 let. Najvišje, na 4. mesto se je zavihtela Klarisa Gorjup, ki je le za osem desetink točke ugnala Mio Ingolič na 5. mestu. Nina Kontrec si je s 54 m in 59 m priskakala 9. mesto.

 

Prav tako za tri tekmovalce smo še posebej stiskali pesti v starejši fantovski kategoriji. Med najboljšo šesterico je na 5. poziciji državca sklenil Jaša Juršič. Urh Matjašič ter Sebastjan Bartolj pa sta se uvrstila eden za drugega na 17. in 18. mesto.

 

Pester pregled pa zaključujemo z napetimi boji na ekipni tekmi, na kateri so moštvo na četrtem in sedmem mestu ločile le tri točke. Prav ilirijanska ekipa je bila tista, ki je pristala na 7. mestu, zanjo pa so skakali Jošt, Sebastjan, Urh in Jaša.

 

#naučiteseleteti ???

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Scroll to top