Kdaj kdo uspehe, s katerimi nas razvajajo naši fantje in dekleta, jemlje za samoumevne, toda so zelo daleč od tega. Zadnji dnevi so Iliriji prinesli zmago na tekmi svetovnega pokala, stopničke ter še tri uvrstitve v “top ten” celinskega oz. interkontinentalnega pokala, petnajst uvrstitev med najboljšo šesterico slovenskega pokala ter še marsikatere druge lepe predstave in dosežke.

Pričenjamo z novostjo na najvišjem nivoju smučarskih skokov, t. i. PolSKI tourom oz. poljsko turnejo. Na tej se za končno lovoriko ne borijo posamezniki, temveč reprezentance, saj v seštevek štejejo točke najboljših dveh tekmovalcev posamezne države na kvalifikacijah in posamičnih preizkušnjah ter točke s tekme dvojic in ekipne tekme. Najboljši skakalci so se za začetek podali v Wislo, ki je od slovenskega glavnega mesta oddaljena okoli 700 km. Tam jih je v soboto čakala tekma dvojic, v nedeljo pa klasična individualna preizkušnja. V slovenskem moštvu za tekmo dvojic, parov, superekip oz. super teamov je bil po odličnem kvalifikacijskem nastopu tudi Lovro Kos. Z reprezentančnim kolegom, Anžetom Laniškom, sta bila premočna za vso konkurenco in na prenovljeni 134-metrski skakalnici slavila prepričljivo zmago. S tem je Lovro prišel do pete uvrstitve na zmagovalni oder svetovnega pokala na različnih ekipnih preizkušnjah. Še četrtič v tej sezoni pa se mu je uvrstitev med najboljšo trojico med posamezniki izmaknila za le eno pozicijo. Na nedeljski tekmi je že po prvem skoku zasedal 4. mesto, na katerem je ostal tudi po razpletu finala.

Foto: Skijumping.pl

Kar nekaj odličnim ilirijanskim predstavam smo bili priča tudi na interkontinentalnem ter celinskem pokalu, torej drugih najmočnejših mednarodnih tekmovanjih v ženskih ter moških smučarskih skokih. Obe tekmovanji sta konec tedna potekali v Innsbrucku, ki ga redki poznajo tudi po zastarelem slovenskem imenu Inomost. Na tamkajšnji 128-metrski skakalnici so že v petek tekmovalni vikend odprla dekleta. Med tridesetimi tekmovalkami iz desetih držav se je dobro odrezala Urša Vidmar. Na prvi tekmi je s 112,5 m in 114 m zbrala dovolj točk za uvrstitev na 5. mesto. Naslednji dan jo je v prvi seriji poneslo še dlje, do 119 m, v finalu pa je znova pristala pri 114 m, kar je bilo dovolj za še eno visoko uvrstitev, tokrat na 6. mesto.

Ko so dekleta že opravila s svojim delom, so na sceno stopili oz. skočili še fantje. Kot smo sedaj že nekoliko navajeni s prejšnjih tekem, je tudi na Tirolsko odpotovala trojica naših predstavnikov. Na obeh tekmah sta se zaradi različnih razlogov v finale prebila po dva Ilirijana. V soboto je Maksim Bartolj po prvem skoku zasedal sedmo pozicijo, po drugem pa za las uspel ubraniti mesto v deseterici in tako končal prav na 10. mestu. Možnost nastopa v drugi seriji si je priskakal še Matija Vidic, ki pa se je v finalni seriji nekoliko povzpel po lestvici in s tridesetega skočil na končno 28. mesto. Brez tekmovalnega skoka je žal ostal Rok Masle, ki je bil zaradi neustreznega dresa diskvalificiran. Že naslednji dan je Rok skočil do zajetnega števila točk za skupni seštevek, saj je s 126,5 m in 118 m prišel do 12. mesta. Preboj med dobitnike točk tokrat žal ni uspel Matiji, ki so mu do tega dosežka zmanjkale štiri točke, s 117,5 m pa je končal na 34. poziciji. Je pa do rezultata kariere na tej ravni tekmovanj skočil Maksim. 123 m ter najboljši izid druge serije s 128,5 m sta mu prinesla izjemno 2. mesto ter s tem prvo uvrstitev v karieri na oder za zmagovalce celinskega pokala.


Mrzla, a sončna Planica je tokrat gostila dvojni pokalni spored. V soboto so bili v središču pozornosti mladinci in člani, nedelja pa je v ospredje postavila kadete. Sobotne dopoldanske ure so v dolino pod Poncami privabile mnogo ljudi, nas pa so najbolj zanimale predstave naših deklet in fantov na skakalnici s kalkulacijsko točko pri 95 metrih. Med mladinci do 16 let najdemo štiri predstavnike našega kluba. Z 81 m in 81,5 m se je najvišje izmed njih uvrstil Nik Kurent, ki je zasedel 20. mesto. Na 23. poziciji najdemo Maksa Čučka, skoka Jaše Kokalja sta mu prinesla uvrstitev na 25. mesto, Pavel Mohar pa je zbral dovolj točk za 27. rezultat tekme. Pavel se je v zgodnjih popoldanskih urah udeležil še tekaškega dela državnega prvenstva v nordijski kombinaciji do 18 let. Na skakalnici si je priskakal 10. štartno izhodišče, na katerem je tudi prečkal ciljno črto.

 

V tej starostni kategoriji je nastopilo sedem mladink. Prav na sredino lestvice, na 4. mesto, se je uvrstila Klarisa Gorjup. V obeh serijah je pristala pri daljavi 86 m, kar je bilo skupaj s sodniškimi ocenami dovolj za uvrstitev tik pod zmagovalni oder, dve točki za najnižjo stopničko.

 

Še eno uvrstitev na 4. mesto smo zabeležili pri mladincih do 18 let. Zanjo je poskrbel Nejc Ingolič, ki so mu do odra za zmagovalce zmanjkale tri točke in pol. Na 19. mesto je skočil Marcel Stražišar, le nekoliko za njim pa je na 21. mestu zaostal Jaša Juršič. 2x 80 m je Jošta Bogataja popeljalo do 25. izida pokalne tekme, Žak Cernjak pa je z 29. mestom ujel dve točki za skupni seštevek.

 

Do še enega 4. mesta in tokrat še bližje najboljši trojici smo posegli v kategoriji mladink do 18 let. Taja Košir je namreč s 86 m ter 85,5 m za točko zgrešila uvrstitev na oder za zmagovalke, a vseeno prišla do še ene uvrstitve med najboljših šest.

 

Za najboljšo ilirijansko uvrstitev sobotnih pokalnih preizkušenj je poskrbel Nik Gostiša Lah med najstarejšimi mladinci. V prvi seriji ga je odneslo celo do stotice, v finalni pa pol metra manj, skupaj pa sta ti daljavi zadoščali za uvrstitev na 2. mesto. Na 7. mestu je tik za podelitvijo priznanj najboljši šesterici zaostal Enej Marolt. Točka in pol je do “top tena” ločila Miho Sinčiča na 11. mestu. Na 19., 21. in 22. poziciji pa imamo manjši klubski paket, v katerem so se zvrstili Žiga Šabec, Anej Macur in Rok Cirman.

 

Kot zadnja iz našega kluba sta se v smučino pognala Timotej Jeglič in Matija Štemberger v članski kategoriji. Oba sta s svojimi predstavami skočila med najboljšo šesterico. Za še četrto 4. mesto dneva je poskrbel Timotej, s točno dvema točkama zaostanka za tretjeuvrščenim. 92 m v prvi in 92 m v drugi seriji pa je Matijo popeljalo do končnega 6. mesta.


Kot že zapisano, smo v nedeljo pesti na severozahodu naše države stiskali za kadete, ki so jih pokalne tekme čakale na skakalnici s kalkulacijsko točko pri 56 metrih. V kategoriji do 14 let je nastopilo kar trinajst Ilirijanov! Z dvema skokoma čez črto velikosti skakalnice je na 1. stopničko skočil Jošt Trtnik. Za dodatno ilirijansko zastopanost na odru za zmagovalce je poskrbel Zak Meglič, ki se je uvrstil na odlično 3. mesto. V deseterici sta pokalno preizkušnjo sklenila tudi Maks Lunaček Goltes z 8. mestom ter Leon Vučković z 9. Povsem se je z 11. mestom najboljšim desetim približal Aljaž Lah. Na 13. mesto je tokrat skočil Nik Gregorc, v prvi polovici nastopajočih pa sta končala še Gabriel Godec na 17. poziciji ter Luka Sova na 19. 23. izid tekmovanja si je priskakal Fedja Rejc, Lovro Zajc pa je z 2x 43 m zasedel 36. mesto. En za drugim na rezultatski lestvici sta se zvrstila Matevž Verbič Miklič na 38. ter Filip Tiberij Dominik na 39. mestu, Mark Harnold Švajger pa je doskočil na 41. mesto. Po skakalnem je za nordijske kombinatorce sledil še tekaški del. Na 1. mestu je v silj pritekel Jošt, na 2. pa mu je sledil Maks. Da smo imeli še tretjega predstavnika med najboljšimi šestimi uvrščenimi je poskrbel Leon, ki se je uvrstil na 6. mesto. En za drugim so ciljno črto od 8. do 11. mesta prečkali Luka, Aljaž, Gabriel ter Zak. Nik je kombinatorsko pokalno tekmo sklenil na 14. poziciji, Filip Tiberij pa dve mesti nižje, na 16.

 

Novih stopničk smo se razveselili med dekleti do 14 let. Pod ta dosežek se je podpisala Laura Hren. 46,5 m ter 43 m ji je prineslo uvrstitev prav na sredino lestvice vseh nastopajočih kadetinj, na 3. mesto.

 

Tako kot njen starejši brat dan poprej na nekoliko večji napravi, si je tudi Mia Ingolič priskakala uvrstitev na 4. mesto. Njen dosežek med kadetinjami do 15 let je s 7. mestom dopolnila Nina Kontrec. Obema dekletoma se je na tekaški progi pridružila še Laura, ki je bila tako najmlajša izmed nastopajočih tekmovalk. Z dobro minuto zaostanka za zmagovalko je na 2. mestu v cilj pritekla Mia. 5. mesto si je priskakala ter pritekla Nina, Laura pa je končala na 7. poziciji.

 

#NaučiteSeLeteti

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Scroll to top