Začeli smo sredi tedna na domačih, zasneženih, mosteških skakalnicah, nadaljevali na eni največjih na svetu, z enim izmed največjih uspehov v zgodovini kluba, na Ljubnem bučno navijali za debitantski nastop v svetovnem pokalu, na državnih prvenstvih pobrali celoten komplet medalj…

Za začetek se podajamo na približno tri ure oddaljeno letalnico na Kulmu, kjer je bilo izpeljano 28. svetovno prvenstvo v poletih. Največ tovrstnih prvenstev (7) je bilo izpeljanih v Planici, v Avstriji pa so se letalci za nazive najboljših na svetu tokrat merili šestič. Po tem, ko je na zadnjem svetovnem prvenstvu v poletih ostal brez mesta v slovenski reprezentanci, ki je nastopala na tekmah, je tokrat Lovro Kos dobil priložnost med našo četverico tako na posamični kot ekipni tekmi. Konec tedna na avstrijskem Štajerskem so zaznamovale neugodne vetrovne razmere, zaradi katerih je bil odpovedan sredin preizkus letalnice, najboljši letalci sveta so nato ostali brez četrtkovega sporeda, v soboto pa je bila izpeljana zgolj ena izmed napovedanih dveh serij. Po dveh izpeljanih petkovih serijah posamične tekme in tej eni, izvedeni v soboto, je Lovro debitantski nastop sklenil na vrhunskem 5. mestu. V nedeljo pa je napočil trenutek za novo zlato poglavje ilirijanske zgodovine, saj je skupaj z reprezentančnimi kolegi ugnal prav vso konkurenco ter se po moštvenih medaljah z olimpijskih iger in lanskoletnega nordijskega svetovnega prvenstva, tokrat razveselil še naslova ekipnega svetovnega prvaka v poletih.

Foto: Skijumping.pl

Tudi eden izmed vrhuncev sezone ženskega svetovnega pokala ni minil brez ilirijanskega podpisa. Najboljše smučarske skakalke sveta sta štirinajsta in petnajsta tekma sezone čakali v Sloveniji, na Ljubnem ob Savinji. Pred večtisočglavo množico navijačev se je zaradi dodatne kvote naša reprezentanca predstavila v številčni zasedbi, del katere je bila tudi Urša Vidmar. Na 94-metrski skakalnici pod Rajhovko se je morala najprej prebiti skozi kvalifikacije, kar ji je uspelo tako v petek kot nedeljo. S tem je zabeležila debitantska nastopa na tekmah najvišje ravni. V soboto je za 3,6 točke zaostala za uvrstitvijo v finale in pristala na 36. mestu. Na nedeljski tekmi ji je do prvih točk zmanjkala povsem identična razlika, se pa je uvrstila mesto višje in vikend pred domačimi podporniki sklenila na 35. mestu.


Nedvomno najdaljša pot je ta konec tedna čakale naše tekmovalce celinskega pokala. Ta je potekal na največji “stodvajsetki” na svetu, v nemškem Willingenu. Na skakalnici, velikosti 147 m, sta v konkurenci osemintridesetih tekmovalcev iz osmih držav nastopala Rok Masle in Maksim Bartolj. Slednji je v soboto pristal pri 132 m ter 140 m, kar je bilo skupaj s sodniškimi ocenami dovolj za uvrstitev na 12. mesto. Rokov prvi skok mu je prinesel uvrstitev v finale, v katerem je napredoval za eno pozicijo ter tekmo sklenil na 28. mestu. Naslednji dan je Rok zaradi predolgih smuči ostal brez uvrstitve, Maksim pa je s 17. mestom znova v skupni seštevek dodal lep zbir točk.


Otvoritev tekmovalnega tedna je pripadla našim najmlajšim zmajčkom. Ti so se že v sredo merili na animacijskih in regijskih preizkušnjah v našem Mostecu. Vsake tekme na domačih skakalnicah se še posebej razveselimo, ob tem pa se posebej zahvaljujemo našim trenerjem, ki svoje dneve in noči namenjajo zagotavljanju odličnih pogojev za treninge in tekmovanja na zasneženih mosteških skakalnicah, zahvala pa seveda tudi vsem, ki ste pomagali pri organizaciji ter izvedbi preizkušenj. Pregled dosežkov naših tekmovalcev pričenjamo na 23-metrski napravi. Med dečki do 11 let so svojo pripravljenost preizkušali štirje Ilirijani. Na najvišjo stopničko zmagovalnega odra je z najdaljšima daljavama obeh serij skočil Paskal Pristavec. Na 2. mesto se je zavihtel Jakob Lah, za povsem zeleno-belo obarvan zmagovalni podij pa je poskrbel še Lovro Artač, ki se je uvrstil na 3. mesto. Klubski kvartet je dopolnil Bor Cetina, ki je zbral dovolj točk za končno 6. mesto.

 

Tudi med mlajšimi kadeti do 12 let, ki so skakali na nekoliko večji, 38-metrski napravi, so bile stopničke za zmagovalce odete v ilirijanske barve. 34,5 m ter 34 m sta bili daljavi Marka Harnolda Švajgerja, ki si je priskakal zmago na tej tekmi regijskega pokala. Andraž Brečko Strnad je s 30 m in 30,5 m stopil na 2. stopničko, 3. najboljši dosežek kategorije pa je uspel Urbanu Orlu.

 

Na isti skakalnici so se le nekaj minut kasneje pomerili še fantje do 13 let. V izredno izenačenem dvoboju za zmago, je to odnesel Fedja Rejc, ki je le za točko ugnal Matevža Verbiča Mikliča, ki je tako prišel do uvrstitve na 2. mesto. V obeh serijah je s svojima skokoma kalkulacijsko točko skakalnice dosegel tudi Lovro Zajc, ki je pristal na 5. poziciji.


Naše fantiče, rojene leta 2013, je ta teden čakal dvojni tekmovalni spored. Po sredi so bili v akciji tudi v soboto, ko jih je na žirovski 29-metrski skakalnici čakala tekma slovenskega pokala. Med dvajseterico nastopajočih so vsi trije naši predstavniki končali med najboljšo šesterico. Do odličnega 2. mesta je skočil Paskal Pristavec, ki je za pol točke ugnal tretjeuvrščenega kolega iz vizorskega kluba. Manj kot tri točke je za zmagovalnimi stopničkami zaostal Lovro Artač na 4. mestu. Ne prav daleč za klubskima kolegoma pa je tekmo sklenil Jakob Lah, ki je posegel po uvrstitvi na 6. mesto. Napetim bojem smo bili priča tudi na kombinatorski preizkušnji. V zares izenačeni borbi za razvrstitev na samem vrhu je na 2. mestu ciljno črto prečkal Paskal. Jakob je z dobro minuto zaostanka v cilj pritekel na 6. mestu, 8. dosežek tekme v nordijski kombinaciji pa je uspel Lovru.


Nedelja na slovenskih tleh je bila rezervirana za kategorije do 14 in 15 let. Fante in dekleta teh starosti so čakale tekme slovenskega pokala v skokih, v kombinaciji pa so bili boje za čim višje uvrstitve na državnih prvenstvih. V smučino planiške 61-metrske skakalnice so se prvi pognali kadeti do 14 let. S 64 m ter še bolj neverjetnimi 67 m je do 1. mesta skočil Jošt Trtnik. Dvakrat se je šestdesetici približal Zak Meglič, ki je osvojil visoko 3. mesto. V deseterici najboljših sta na 7. in 9. mestu končala Aljaž Lah ter Leon Vučković. Med najboljšimi desetimi je bil po prvi seriji uvrščen tudi Maks Lunaček Goltes, ki pa je v finalu zdrsnil na 11. mesto. V klubskem paketu od 14. do 16. mesta so se znašli Nik Gregorc, Gabriel Godec in Luka Sova. Štiri točke za skupni seštevek pa je s 27. mestom vpisal Filip Tiberij Dominik. V zgodnjih popoldanskih urah je na bližnji progi sledil še tekaški del nordijske kombinacije. Prvi štartni položaj je z najhitrejšim časom teka obdržal Jošt, ki je tako slavil naslov državnega prvaka. S pete štartne pozicije je do 3. stopničke zmagovalnega odra pritekel Maks. Prav tako je na 3-kilometrski tekaški stezi po rezultatski lestvici napredoval Leon, ki se je uvrstil na 5. mesto. Kot 9. je ciljno črto prečkal Zak, pet sekund za njim pa je na 11. mestu to uspelo Aljažu. 12. in 13. mesto sta šla v roke Gabriela ter Luka, na 15. in 16. poziciji pa najdemo še Nika in Filipa Tiberija.

 

V organizaciji našega kluba, za kar se zahvaljujemo vsem vpletenim, so se odvile tudi tekme kadetov do 15 let. Za razliko od leto mlajših tekmovalcev, pa so ti fantje tekmovali na 80-metrski napravi. Aleksej Pristavec je tekmovanje sklenil na 11. mestu. Skoka Klemna Brunca sta ga popeljala do 17. mesta, Marko Škul je po ponesrečenem doskoku v finalu končal na 20. mestu, Blaž Albreht pa se je uvrstil mesto za njim, na 21. Marko je na DP-ju postavil drugi najhitrejši čas teka ter se prebil vse do končnega 4. mesta. Naslednji, na 5. mestu, je v cilj prišel Blaž, na 7. in 9. poziciji pa sta “državca” sklenila Klemen ter Aleksej.

 

Nazaj na “šestdesetko”, kjer so skakala dekleta v obeh starostnih kategorijah. Med kadetinjami do 14 let je nastopila Laura Hren, katere dosežka sta jo popeljala do uvrstitve na 2. mesto.

 

Prve tri kadetinje do 15 let sta ločili zgolj nekaj več kot dve točki. Iz troboja za zmago je na najvišji stopnički izšla Mia Ingolič, ki ji je to uspelo s 57 m in 57,5 m. Skoka Nine Kontrec sta merila 53 m ter 51,5 m, kar je zadoščalo za 5. dosežek tekmovanja. Za še edini manjkajoči odtenek medalje na tokratnih državnih prvenstvih je poskrbela Mia, ki si je z 2. mestom priskakala in pritekla srebrno medaljo. 4. in 5. mesto pa sta si priborili Nina in Laura.

#NaučiteSeLeteti

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Scroll to top