Foto: Skijumping.pl

Kljub temu, da le z besedami težko opišemo pravljice, ki nam jih pričarajo naši tekmovalci, bomo v naslednjih odstavkih poizkušali strniti vse ilirijanske uspehe zadnjih dni. Najverjetneje vas niso obšle novice o premierni zmagi Lovra Kosa na posamični tekmi svetovnega pokala, ki ji je dodal še eno uvrstitev na zmagovalne stopničke. To so seveda najbolj odmevni rezultati prazničnega tedna, še zdaleč pa ne edini. Rok Masle je cel teden nastopal na domačem mladinskem svetovnem prvenstvu, ki ga je sklenil s srebrno moštveno medaljo na prav zadnji tekmovalni dan. V Kisovcu pa je za popolno dominacijo poskrbel naš trio, ki je v Mostec odnesel tako naslov posamičnega kot ekipnega državnega prvaka.

Prelet skakalnega mednarodnega dogajanja pričenjamo kar v Planici, kjer je zadnji teden minil v znamenju 47. mladinskega nordijskega svetovnega prvenstva. Po letih 2006 in 2007 so se najboljši skakalci, kombinatorci in tekači mladinskih kategorij ponovno zbrali v Sloveniji. Med njimi sta bila tudi dva Ilirijana. Urša Vidmar je dobila priložnost zgolj na uradnih treningih, Rok Masle pa je skakal na posamični, ekipni ter mešani ekipni tekmi. Prva izmed teh, posamična, je potekala v četrtek, na slovenski kulturni praznik. Na 102-metrski napravi je Rok dosegel daljavi 91 m ter 93 m, kar je bilo v izenačenem boju za najvišja mesta dovolj za uvrstitev na 15. mesto. Sobotne popoldanske ure so bile rezervirane za moštveno preizkušnjo. Slovenska ekipa se je znašla v precej izenačenem boju za tretje mesto, v katerega so bili vključeni še Poljaki in Švicarji. Na koncu so naši fantje pristali na sredini troboja, saj so zasedli 4. mesto, manj kot deset točk za stopničkami in le dve točki pred petouvrščenimi. Znova je bilo izredno izenačeno že dan pozneje, ko se je prvenstvo sklenilo z mešano ekipno preizkušnjo. Fanta in dekleti so bili vse do zadnjega v boju za zmagoslavje, na koncu pa so končali na odličnem 2. mestu ter se tako okitili s srebrno medaljo.


Če smo lahko mladince v mednarodni konkurenci spremljali v naši državi pa se za tekmovalce svetovnega pokala selimo precej dlje. Karavana najboljših skakalcev sveta se je, z izjemo le nekaterih imen, ki so izpustila ta konec tedna tekmovanj, podala v Združene države Amerike. Lake Placid, kjer so naslove olimpijskih prvakov osvojili Birger Ruud (1932), Toni Innauer (1980) in Jouko Törmänen (1980), je na leta 2021 prenovljeni 128-metrski skakalnici gostil dve posamični ter tekmo dvojic. Če smo v letošnji sezoni navajeni, da večinoma na najvišji ravni spremljamo enega Ilirijana, smo tokrat lahko uživali v predstavah dveh. Mesto v slovenski reprezentanci je namreč dobil Maksim Bartolj, ki se je v intervjuju za našo spletno stran med številnimi drugimi temami dotaknil tudi tega konca tedna. Maksim se je brez težav prebil skozi petkove kvalifikacije, na prvi tekmi pa po nekaj živčnih minutah žal ostal brez nastopa v finalu, saj je v prvi seriji zasedel 31. mesto. Po prvem skoku je, ob majhnih razlikah na vrhu, naš drugi adut, Lovro Kos, zasedal šesto pozicijo. V drugi seriji smo nato po njegovem skoku trepetali za morebitno uvrstitev na stopničke, za nekaj tekmovalcev ob njihovih doskokih že mislili, da so ga prehiteli, toda končni izračuni so pokazali, da ga ni uspel premagati prav nihče. Ob izredno napetem zaključku je zbral največ točk med vsemi (0,8 točke več kot drugo- in 1,1 točke več kot tretjeuvrščeni) in prvič v karieri stopil na najvišjo stopničko odra za zmagovalce posamične tekme svetovnega pokala. Časa za slavje pa ni bilo pretirano, saj je že ob 23. uri (po našem času) sledila nova, tokrat superekipna tekma. Na njej je Lovro slovenske barve branil z Domnom Prevcem. Fantoma se nastopi niso izšli po željah, končni seštevek šestih skokov pa ju je popeljal do uvrstitve na 6. mesto. Znova pa je Lovro zablestel v nedeljo, ko je po prvi seriji zasedal 2. mesto, na katerem je ostal tudi po razpletu finala. Znova pa je ilirijanske in slovenske barve zastopal tudi Maksim, ki je bil še enkrat blizu preboju v drugo serijo, a mu je za ta dosežek zmanjkalo nekaj točk. Tekmo je tako sklenil na 33. mestu.

Foto: Skijumping.pl
Foto: Skijumping.pl

 

Že v torek so bili v akciji naši najmlajši zmajčki. V Mostecu so namreč potekale animacijske ter regijske preizkušnje do 11, 12 in 13 let. Dečki v najmlajši tekmovalni kategoriji so skakali na naši “dvajsetki”. Med njimi so nastopili trije predstavniki domačega kluba, ki so zasedli vsa tri mesta na zmagovalnem odru. Na 1. stopničko je stopil Paskal Pristavec, ki je doskočil pri 20,5 m in 21,5 m. Oba skoka Lovra Artača sta merila 20,5 m, kar mu je po vodstvo po polovici tekme prineslo končno 2. mesto. Klubski paket na “štengah” je dopolnil Jakob Lah, katerega daljavi 19,5 m ter 20,5 m sta ga popeljali na 3. mesto.

 

Tudi dekliška kategorija do 11 let je imela ilirijanski podpis, za katerega je poskrbela Zala Klinc. Njen prvi skok je meril 14,5 m, v drugo pa je preletela še pol metra več, kar je bilo skupaj s sodniškimi ocenami dovolj za uvrstitev na 2. mesto.

 

Do še ene trojne zmage smo prišli na “štiridesetki”. Naši fantje, ki nastopajo med mlajšimi kadeti do 12 let, so namreč suvereno dosegli najboljše izide te tekme. Povsem na vrh se je z najboljšim dosežkom zavihtel Mark Harnold Švajger. Na 2. stopničko je stopil Andraž Brečko Strnad, ki se mu je na 3. mestu pridružil Urban Orel.

 

Pri fantih, rojenih istega leta kot je naslov v nogometni ligi prvakov osvojila Barcelona, Dallas Mavericks pa so bili najboljši v košarkarski NBA, smo prav tako dočakali domače zmagoslavje. Zanj je zaslužen Fedja Rejc, ki je iz izredno napetega troboja za najvišjo pozicijo izšel na 1. mestu. Le dve točki in pol sta namreč za njim zaostala Matevž Verbič Miklič ter predstavnik Zabrdja, ki sta si razdelila 2. mesto. Skoka Jake Kramariča sta ga pripeljala pod stopničke, na 4. mesto, Lovro Zajc pa je dosegel 6. izid regijskega tekmovanja.


Znova so bili fantje, kategorije do 11 let, v akciji v nedeljo. Tokrat so se merili s konkurenti iz vse Slovenije, saj je v Kisovcu potekalo državno prvenstvo. Na 28-metrski skakalnici so dolge in lepe skoke prikazali trije Ilirijani. In vsi trije so “državca” sklenili med najboljšo šesterico. Z odločnim in odličnim napadom v finalu je do naslova državnega prvaka skočil Paskal Pristavec (2x 24,5 m). Jakob Lah je v prvem poizkusu pristal pri daljavi 24 m, v drugo je bil pol metra krajši, kar ga je pripeljalo pod zmagovalni oder, na 4. mesto. Na podelitev priznanj najboljšim je z uvrstitvijo na 6. mesto skočil še Lovro Artač, s skokoma, ki sta merila 23 m ter 22,5 m. Kot je za državno prvenstvo navada, je sledila še moštvena tekma. Na njej so fantje še enkrat pokazali dobro formo, suvereno opravili s konkurenco in si priskakali še ekipni naziv državnih prvakov.

#NaučiteSeLeteti

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Scroll to top