Zadnji januarski teden nam je s prvo tekmovalno vročico postregel že v torek, ko smo za naše zmajčke navijali na domačih, mosteških skakalnicah. Zadnji dnevi tega meseca so nam prinesli še pokalne tekme v dolini pod Poncami, za vrhunec konca tedna pa je poskrbela Urša Bogataj, ki je z reprezentančnimi kolegi slavila zmago na mešani ekipni tekmi svetovnega pokala.

Uvodne preizkušnje tega tedna so bile na sporedu že v torek. V domačem Mostecu smo organizirali animacijske preizkušnje na najmanjših skakalnicah ter regijske tekme na naši dvajsetki in štiridesetki. Prvi so priložnost za dokazovanje dobili dečki do 11 let, med katerimi sta nastopila Lovro Zajc in Fedja Rejc. Slednji je v obeh serijah dosegel najdaljšo daljavo (17,5 m in 17 m), kar mu je prineslo uvrstitev na 1. mesto. Na 3. stopnički zmagovalnega odra se mu je pridružil Lovro, ki je skočil 12,5 m ter 14 m.

 

Pri mlajših kadetih do 12 let je do zmage skočil Aljaž Lah. Do 3. mesta je prišel Gabriel Godec, naslednje štiri pozicije za Gabrielom pa so prav tako zasedli naši tekmovalci. Od 4. do 7. mesta so se v razmaku devetih točk zvrstili Leon Vučković, Maks Lunaček Goltes, Luka Sova ter Nik Gregorc. Na 9. mesto se je z le pol metra zaostanka za osmim uvrstil Filip Tiberij Dominik.

 

Kljub temu, da sta v kategoriji mlajših kadetinj do 13 let nastopali zgolj dve tekmovalki, obe Ilirijanki, smo spremljali izredno zanimivo in napeto tekmo. Po prvi seriji je imela Nina Kontrec tri točke in pol prednosti pred Mio Ingolič. V drugi je Mia Nino premagala prav za tri točke in pol, kar je pomenilo, da sta dekleti ob koncu skupaj stopili na 1. stopničko.

 

Izjemno napet dvoboj za zmago smo spremljali tudi v fantovski konkurenci. Seštevek daljav Patrika Amona je bil sicer nekoliko krajši od izkupička njegovega kolega, s katerim se je boril za zmago, toda zaradi lepših ocen ga je Patrik ob koncu ugnal za točko in osvojil 1. mesto. Še tesnejšo borbo smo spremljali za tretje mesto na zmagovalnem odru. Na koncu je tik pod njim, na 4. mestu in le pol točke za tretjim, pristal Blaž Albreht. 2x 33 m Klemna Brunca pa ga je pripeljalo do 5. mesta.


Sobotne dopoldanske ure so bile rezervirane za pokalne tekme kadetov v skokih in državna prvenstva v nordijski kombinaciji. V konkurenci kadetinj do 14 let je na 61-metrski skakalnici v Planici nastopilo 13 tekmovalk. Mi smo pesti še posebej stiskali za Nino Kontrec in Klariso Gorjup. Ninin prvi skok je meril 50,5 m, v drugo pa je bila še štiri metre daljša. Njen izkupiček je zadostoval za uvrstitev na 5. mesto. Tudi Klarisi je v finalu uspel daljši skok, kar je bilo dovolj za uvrstitev med deseterico, na 9. mesto. Klarisa se je kasneje preizkusila tudi na kombinatorskem državcu v leto starejši kategoriji. 3-kilometrski tek je pričela s 6. štartnega položaja, na tej poziciji pa je tudi pritekla v cilj.

 

Ilirijani, ki so nastopali do 14 let bi lahko sestavili celotno nogometno enajsterico, saj jih je na tekmi nastopilo kar 11. Najvišje, na 23. mesto se je zavihtel Patrik Amon. Dve mesti nižje, na 25., se je uvrstil Jaša Kokalj. Do točk sta skočila še Aljaž Lah na 28. in Klemen Brunec na 29. mestu. Tik za trideseterico sta z 31. in 32. dosežkom tekmovanja pristala Blaž Albreht ter Pavel Mohar. Pravi klubski paket pa je sledil od 37. do 41. mesta. Najvišje izmed peterice se je uvrstil Maks Lunaček Goltes, sledili pa so Leon Vučković, Gabriel Godec, Luka Sova in Maks Čuček.

 

Del štiriindvajseterice, ki je nastopila med kadeti do 15 let, sta bila Urh Matjašič in Tobias Javornik. Oba sta v prvi seriji skočila 49 m, v finalni je Urh pristal pri 48 m, Tobias pa pri 45,5 m. Skupaj s sodniškimi ocenami sta zbrala dovolj točk za 17. ter 18. izid tekmovanja. S 4500 m tekaške proge se je v boju za medalje državnega prvenstva spopadel Urh. Njegovo izhodišče po skakalnem delu ni bilo najbolj ugodno, je pa zablestel v teku. Dosegel je najhitrejši čas in se z devetega prebil vse do 3. mesta in bronaste medalje.


Foto: Skijumping.pl

 

Tako moška kot ženska karavana svetovnega pokala sta odpotovali v nemško zvezno deželo Hessen, natančneje v Willingen. Tam leži t. i. Mühlenkopfschanze, pogosto omenjena kot največja skakalnica na svetu. Na njej vsako leto lahko spremljamo tudi kakšen skok prek 150 m. Tokrat so se tej znamki fantje in dekleta najprej želeli približati na mešani ekipni tekmi. Del četverice, ki je zastopala slovenske barve je bila Urša Bogataj. V obeh serijah je v svoji skupini dosegla tretji najboljši rezultat, skupaj z dosežki reprezentančnih kolegov pa je to zadoščalo, da so slavili suvereno zmago, s prednostjo 62,9 točke pred drugouvrščenimi. Celoten konec tedna tekmovanj na najvišji ravni so zaznamovale neugodne in spreminjajoče se vetrovne razmere. Zelo težko je bilo zagotoviti enake pogoje za vse tekmovalke oz. tekmovalce, izmed štirih posamičnih preizkušenj pa so dve seriji uspeli izpeljati zgolj na moški nedeljski tekmi. V edini seriji deklet v soboto je Urša dosegla 7. najboljši dosežek, Špela Rogelj pa je zabeležila uvrstitev na 18. mesto. V nedeljo je obema uspel daljši skok, kar jima je prineslo tudi višjo uvrstitev na rezultatski lestvici. Urša je pristala pri 123,5 m in zasedla 6. mesto. Špelin skok je meril 115,5 m, končala pa je blizu najboljše deseterice, na 12. mestu. Kaj nove točke naših deklet pomenijo za skupni seštevek? Po 11 tekmah Urša še vedno drži naziv najbolje uvrščene Slovenke, najdemo jo namreč na sijajnem tretjem mestu. Med najboljšo petnajsterico skakalk na svetu spada tudi Špela, ki je uvrščena na 14. mesto.

Foto: Skijumping.pl
Foto: Skijumping.pl

 

Podobnim težavam s čakanjem in različnimi vremenskimi pogoji smo bili priča tudi na obeh tekmah fantov. Sobotna se je končala že po nenavadni prvi seriji, v kateri pa sta dober skok in tudi visoka uvrstitev uspela Lovru Kosu. Doskočil je meter in pol pred kalkulacijsko točko, pri 128,5 m, kar mu je prineslo delitev 7. mesta. V nedeljo so uspeli izpeljati obe seriji, po prvi je bil Lovro uvrščen na 13. mesto. V finalu, v katerem smo videli številne vzpone ter padce po rezultatski lestvici, mu je uspel napad na top ten. Ob koncu tekmovanja je namreč zasedel prav 10. pozicijo. Novi tekmi nista prinesli sprememb glede uvrstitve v skupnem seštevku, saj Lovro še vedno zaseda 15. mesto.

Foto: Skijumping.pl

 

#naučiteseleteti ???

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Scroll to top