Tokratni pregled nam prinaša dvojni spored v Kranju ter dvojni spored v Nemčiji. Najprej so se sredi tedna v akcijo podali člani in mladinci, vikend pa so s tekmami Pokala Argeta odprli mlajši kadeti. Že v petek se je naša pozornost usmerila tudi na tuje skakalnice in tekaške proge, konec tedna pa smo sklenili z novimi lepimi predstavami v svetovnem pokalu. Prihajajoči torek bo na sporedu še druga polovica kombinatorskih obračunov, katerih skakalni del je bil na sporedu v okviru sredinih pokalnih tekmovanj.

 

Prve tekme tega tedna so bile na sporedu že v sredo, ko so v Kranju potekale pokalne preizkušnje mladincev in članov. Na skakalnici s kalkulacijsko točko pri stotih metrih je v poznih popoldanskih ter večernih urah nastopilo okoli 100 tekmovalcev iz vse Slovenije. Med njimi se je pod žarometi za čim višje uvrstitve borilo kar 19 Ilirijanov, ki so zabeležili naslednje uvrstitve. Med najmlajšimi mladinci je tik pod zmagovalne stopničke stopil Nejc Ingolič. S svojima skokoma je zbral dovolj točk za 4. najboljši izid kategorije. Z odličnim drugim skokom se je z devetega do končnega 7. mesta prebil Jošt Bogataj. Mesto za njim, na 8., je končal Marcel Stražišar. Kljub temu, da je bil v obeh skokih za meter daljši od Marcela, je Gal Bregar zaradi nekoliko nižjih sodniških ocen pristal za njim, na 9. poziciji. Prvi skok Jaše Juršiča je meril 78,5 m, drugi pa je bil več kot deset metrov daljši, saj je doskočil pri 92 m. S tema dosežkoma se je uvrstil na 13. mesto. Še šesti predstavnik našega kluba med mladinci do 16 let, Žak Cernjak, je skočil do 17. mesta.

 

S kranjsko stotko so se uspešno spopadla tudi dekleta. V najmlajši mladinski kategoriji sta ilirijanske barve zastopali Urša Vidmar in Taja Košir. Urša je poletela do 94 m ter 95 m, kar je bila v obeh serijah 4. najboljša daljava. Prav na tem mestu je tudi sklenila tretjo preizkušnjo letošnje pokalne sezone. Do podelitve priznanj najboljšim je skočila še Taja, katere skoka sta jo ponesla do 6. mesta, le točka pa jo je ločila do pete pozicije.

 

Fantje rojeni v letih, ko so olimpijske igre nazadnje potekale v Atenah (2004), Odprto prvenstvo Avstralije v tenisu pa sta dobila Marat Safin in Serena Williams (2005), so v borbi za najvišja mesta prikazali izenačene predstave. Izmed naših fantov je najboljši dosežek uspel Niku Gostiši Lahu, ki se je uvrstil v najboljšo desterico, na 9. mesto. 92 m ter 94 m Mihe Sinčiča je bilo dovolj za 14. mesto. Na 23. in 24. najdemo Žigo Šabca in Eneja Marolta, Anej Macur pa je za njima nekoliko zaostal na 26. mestu.

 

Sedem deklet je tekmovalo v kategoriji do 18 let. Del sedmerice je bila Tinkara Gros, ki je s svojima skokoma zbrala dovolj točk prav za uvrstitev na 7. mesto.

 

Med najstarejšimi mladinci smo zaradi novih poškodb nastopili še nekoliko oslabljeni. Kljub temu smo imeli predstavnika med najboljšo šesterico, saj je še enkrat dobro formo v tem delu sezone potrdil Matic Garbajs. V prvi seriji je skočil točno 100 m, v drugi pa je bil nekoliko krajši, doskočil je pri 94,5 m. Ta poizkusa sta ga ponesla na visoko 5. mesto. V kategoriji do 20 let je nastopil še Jure Simsič, ki je tekmo zaključil na 13. poziciji.

 

Tudi v moški članski konkurenci smo imeli dve orožji v ognju. Z dvema skokoma preko velikosti skakalnice se je izkazal Matija Vidic. Dolga skoka ob lepih sodniških ocenah sta zadostovala za drugo zaporedno zmago v slovenskem pokalu in prevzem vodstva v skupnem seštevku. Matija Štemberger je v prvi seriji za meter zgrešil K-točko (99 m), v finalnem skoku pa jo je za meter preskočil (101 m). Njegova dosežka sta mu prinesla uvrstitev na 6. mesto.

 

Za še eno zmago v članski kategoriji je poskrbela Ema Volavšek. V obeh serijah je zabeležila najvišje število točk izmed vseh tekmovalk, kar je seveda pomenilo, da je po koncu tekmovanja stopila na 1. stopničko zmagovalnega odra.


Prav tako v največjem gorenjskem mestu, toda nekaj sto metrov naprej od Bauhenka, na Gorenji Savi, so se v soboto v smučino podali naši fantje in dekleta do 12 ter 13 let. Njihovo prizorišče je bila skakalnica s K-točko pri 40 metrih. Izmed sedmerice naših zmajčkov je najdlje poletel Aljaž Lah. S 37,5 m in 38 m je le za dobre tri točke zaostal za uvrstitvijo na najnižjo stopničko in pristal na 4. mestu. Z odličnim finalnim nastopom se je v top ten zavihtel Maks Lunaček Goltes. Po prvem skoku je zasedal enajsto pozicijo, s petim dosežkom finala pa se je prebil na končno 8. mesto. Luka Sova je sobotno dopoldne sklenil na 12. mestu, točko in šest desetink pred Gabrielom Godcem, ki je bil 14. 32 m in 33,5 m Leona Vučkovića je pomenilo uvrstitev na 17. mesto, tudi Nik Gregorc pa je uspel v obeh poizkusih skočiti do tridesetice, s čimer je prišel do 19. izida kategorije. Filip Tiberij Dominik je zbral sedem točk za skupni seštevek, saj je preizkušnjo sklenil na 24. mestu. V Medvodah je pobe čakalo še 3000 m proge, ki so jo morali premagati na tekaških smučeh. Suvereno je z njo najhitreje opravil Maks, ki je ciljno črto prečkal kot prvi. 35 sekund za njim je kot drugouvrščeni v cilj prišel Aljaž. Tudi 4., 5. in 6. mesto so pristali v ilirijanskih rokah, na teh pozicijah so se namreč zvrstili Luka, Gabriel ter Leon. Okroglo 10. mesto je pripadlo Niku, Filip Tiberij pa je kombinatorsko tekmo končal na 13. mestu.

 

Z nekoliko specifično štiridesetko so se uspešno spopadla tudi dekleta. V mlajši kategoriji smo pesti stiskali za Lauro Hren. S svojima dosežkoma na skakalnici je zbrala dovolj točk za uvrstitev na 6. mesto.

 

V kategoriji do 13 let nastopajo tekmovalci rojeni leta 2009, ko sta denimo svetovna prvaka v smučarskih skokih postala Wolfgang Loitzl in Andreas Küttel. Tokrat smo lahko spremljali izenačeno tekmo, na kateri je bila razlika med 6. in 14. mestom le nekaj več kot deset točk. Prav 14. najboljši dosežek je uspel Patriku Amonu. Mesto za njim, 15., je pripadlo Filipu Vovku. 2x 35 m je zabeležil Blaž Albreht in prejel deset točk za 21. mesto. Ilirijanski kvartet je dopolnil Klemen Brunec, ki ga na rezultatski lestvici najdemo na 26. mestu. Vsi štirje so se v zgodnjih popoldanskih urah pomerili še na tekaškem delu nordijske kombinacije. Z osmega štartnega položaja je Blaž s hitrim tekom pritekel vse do 2. mesta. V borbo za stopničke je bil vpleten tudi Patrik, ki pa je v cilj pritekel na 4. mestu. 6. pozicija je pripadla Filipu, Klemen pa je v cilj prišel kot 7., tri minute in sekundo za zmagovalcem.

 

V ženski konkurenci so prav leta 2009 premierno izvedli svetovno prvenstvo. Na njem je slavila Lindsey Van, nastopila pa tudi Špela Rogelj, ki je prišla do 30. mesta. Od takrat so ženski smučarski skoki še napredovali na številnih področjih, eno izmed njih je tudi povečanje zanimanja za ta šport med najmlajšimi. Med mlajšimi kadetinjami do 13 let, ki sanjajo, da bodo nekoč dosegle uspehe Špele in Urše Bogataj, je zmago slavila Mia Ingolič. Na zmagovalnem odru se ji je pridružila Nina Kontrec, ki je osvojila 3. mesto. V nordijski kombinaciji je poleg njiju dveh nastopila še Laura, ki si je priskakala in pritekla 5. mesto. Na 4. je le pet sekund za tretjim zaostala Nina, do še enega 1. mesta pa je prišla Mia.


S slovenskega pokala na svetovnega. Počasi zaključujemo z drugo tretjino posamičnih moških preizkušenj, saj sta bili minuli vikend na sporedu 16. in 17. tekma sezone. Ta konec tedna bi po prvotnem načrtu fantje morali odpotovati v japonski Sapporo, kjer pa so bile tekme že pred časom odpovedane oz. prestavljene. Odgovornost organizacije dveh tekem so prevzeli na jugozahodu Nemčije, v zvezni državi Baden-Württemberg. Titsee-Neustadt je rojstni kraj bivšega skakalca Michaela Möllingerja ter nekdanjih reprezentantk Melanie Faißt in Ramone Straub. Prav tako se ta kraj ponaša s tretjo največjo nemško skakalnico, ki je tokrat gostila najboljše skakalce sveta. Na 142-metrski napravi se je dobro znašel Lovro Kos, ki je na obeh tekmah skočil med dobitnike točk. V soboto je po prvi seriji zasedal celo tretjo pozicijo, z drugim skokom pa je nekoliko pokvaril svojo uvrstitev, a vseeno končal na visokem 7. mestu. V nedeljo mu je uspel šesti dosežek prve serije, rezultat finalne serije pa je bil devetnajsti najboljši. Seštevek obeh poizkusov ga je popeljal za najboljšo deseterico, na 12. mesto. Tako na tej tekmi kot v skupnem seštevku je Lovro četrti najboljši Slovenec, v skupni razvrstitvi pa tudi po tem koncu tedna zaseda 15. mesto.

Foto: FIS Ski Jumping

V državi z več kot 80 milijoni prebivalcev in 26 tisoč nogometnimi klubi je bil na sporedu tudi celinski pokal v nordijski kombinaciji. Na tej ravni tekmovanja je debitiral Matic Garbajs, ki si je z dobrimi predstavami priboril mesto v slovenski ekipi. Najbolj znana mesta zvezne države Saška so prestolnica Dresden, Leipzig, Chemnitz itd., Matica pa je pot vodila v mesto, ki ima podobno število prebivalcev kot Kočevje, Klingenthal. Rekord tamkajšnje 140-metrske skakalnice znaša le pol metra manj od rekorda v Titisee-Neustadtu. Premierni nastop v celinskem pokalu je Matic zabeležil v petek, ko je na skakalnici dosegel 55. rezultat, v cilj 5-km teka pa je prišel mesto nižje, na 56. Po ne najbolj posrečenem skoku v neugodnih vetrovnih razmerah, je v nedeljo opravil le s skakalnim delom.

Foto: Romina Eggert

 

#naučiteseleteti ⚪?⚪

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Scroll to top