Za spremembo se v današnjem pogledu na dogajanje minulega tedna ne podajamo izven meja naše države, a to ne pomeni, da nismo uživali v predstavah najvišje ravni našega športa. S torkovo slovesno otvoritvijo se je pričelo svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju v Planici, ki je s prvimi ilirijanskimi nastopi postregla ob koncu tedna. Še pred torkovo otvoritvijo smo spremljali regijske tekme na domači skakalnici, sredi tedna so se zelo uspešno za pokalne točke borili mladinci ter člani, vikend pa je prinesel še boje za odličja na državnem prvenstvu do 11 let.

Foto: @flawia_k

 

Za začetek ne potujemo nikamor, temveč ostajamo kar v ljubljanski zeleni oazi, Mostecu. V torek so namreč na naši štiridesetki potekale preizkušnje ljubljansko-notranjske regije. Med mlajšimi kadeti do 12 let je v obeh serijah suvereno preko črte, ki označuje 30 m odneslo Fedjo Rejca. 32 m ter 33 m je bilo dovolj, da je ob koncu tekme stopil na 2. stopničko odra za zmagovalce.

Kar nekaj naših zmajčkov je nastopilo med leto starejšimi tekmovalci. V kategoriji mlajših kadetov do 13 let je do zmage z dvema krepko najdaljšima skokoma dneva prišel Jošt Trtnik. Od 4. do 8. mesta sledi paket naših skakalcev. Na 4. pozicijo, štiri točke za stopničkami, je skočil Aljaž Lah. Dve točki je za njim zaostal Maks Lunaček Goltes, 6. mesto si je priskakal Luka Sova, nedaleč za njim pa na 7. oz. 8. mesto Gabriel Godec ter Leon Vučković. Povsem blizu tridesetice je bil v obeh skokih Nik Gregorc, kar ga je popeljalo do uvrstitve na 10. mesto, Filip Tiberij Dominik pa si je razdelil 11. pozicijo.


Sredi tedna so nas tekme slovenskega pokala čakale v mestu, kjer domuje trenutno trinajstouvrščena ekipa druge slovenske nogometne lige. Našim tekmovalcem dobro poznana kranjska skakalnica s kalkulacijsko točko pri točno 100 m je bila prizorišče bojev za odličja v mladinskih ter članskih kategorijah. Prav tako pa je bila tako kot regijske tekme dan poprej, organizacija tega dogodka v rokah našega kluba, ob čemer se iskreno zahvaljujemo vsem, ki ste pomagali, da smo na primernem nivoju izpeljali tudi te preizkušnje. Kako pa so se naši fantje odrezali na močno razmehčani skakalnici, zaradi česar smo lahko uživali v le eni seriji nastopov? Pri mladincih do 16 let je v izredno izenačenem obračunu, na katerem so bile med četrtim in sedmim mestom le štiri desetinke točke razlike, do 6. mesta skočil Jaša Juršič. Sebastjan Bartolj je z 89 m pristal na 12. mestu, Urh Matjašič in Tobias Javornik sta končala en za drugim, na 21. ter 22. poziciji. Tokrat sta na tekmi med večinoma leto starejšimi fanti nastopila Nik Kurent ter Jaša Kokalj, ki sta si razdelila 24. mesto.

 

Prve stopničke dneva smo dočakali v kategoriji mladincev do 18 let. Za ta dosežek je poskrbel Miha Sinčič, ki je s 97,5 m skočil na 2. mesto. Tri metre krajši je bil Nik Gostiša Lah, ki je zabeležil uvrstitev na 4. mesto. 13. in 14. mesto sta končala v rokah Žige Šabca ter Eneja Marolta, Nejc Ingolič je bil 16., blizu na rezultatski lestvici pa sta končala tudi Marcel Stražišar na 18. in Jošt Bogataj na 19. mestu. Skok Žaka Cernjaka pa je zadoščal za končno 27. mesto.

 

V tej starostni kategoriji pa je bilo izvedeno tudi državno prvenstvo v nordijski kombinaciji, ki sta se ga udeležila Urh in Marcel. Slednji si je pritekel in priskakal uvrstitev na 8. mesto, Urh pa je zaključil na 10.

 

Za drugo srebrno medaljo dneva za uvrstitev na 2. mesto je zaslužna Urša Vidmar, ki je do tega dosežka prišla s skokom, dolgim 98,5 m. Nekaj metrov krajša je bila Taja Košir, katere izkupiček jo je popeljal do 8. mesta.

 

Po navadi imamo v najstarejši mladinski kategoriji nekaj več predstavnikov, tokrat pa je ilirijanske barve branil le Jure Simsič. Ta je s svojim edinim skokom dneva prišel do uvrstitve na 10. mesto.

 

Zelo napetemu obračunu za najvišja mesta pod žarometi smo bili priča med člani. V tej kategoriji so se za zmago “udarili” kar trije Ilirijani, ki so na koncu tudi vsi trije stopili na zmagovalne stopničke. Iz klubskega troboja je na 1. mestu izšel Matija Štemberger, ki je doskočil pri 104,5 m. Še pol metra daljši skok je uspel Benjaminu Podobniku, ki pa je zaradi slabših sodniških ocen pristal na 2. mestu. Na najnižjo, 3. stopničko odra za zmagovalce je stopil Timotej Jeglič, katerega skok je meril 104 m.


Prve tekme vikenda so bile na sporedu v Poljanski dolini. V Žireh so na 29-metrski napravi izpeljali državno prvenstvo do 11 let, ki so se ga udeležili trije predstavniki našega kluba. Na posamični preizkušnji se je najvišje, na 8. mesto zavihtel Andraž Brečko Strnad. Na 21. mestu je državca sklenil Mark Harnold Švajger, 26. mesto pa si je priskakal Urban Orel. Naša trojica je nekoliko kasneje ilirijanske barve branila še na moštveni tekmi in z lepimi skoki skočila na 2. stopničko.


Čas je, da se posvetimo še enemu izmed največjih športnih dogodkov, ki so se kadarkoli odvijali na slovenskih tleh. Na svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju, ki te dni poteka v Planici, nastopajo trije Ilirijani. Prva tekma z ilirijansko udeležbo je potekala v petek, ko je bila na sporedu ženska tekma v nordijski kombinaciji z našo Emo Volavšek. Po skoku na 102-metrski napravi je Ema zasedala sedmo mesto. Na 5-kilometrski tekaški progi je izgubila položaj med najboljšo deseterico, a vseeno prišla do svojega najboljšega dosežka na svetovnih prvenstvih, saj je tekmo končala na 12. mestu.

Foto: @flawia_k

 

Dan kasneje, v soboto smo pesti stiskali za dva naša fanta. Prvi je na moški kombinatorski preizkušnji nastopil Matic Garbajs, ki je s tem tudi vpisal debitantski nastop na svetovnih prvenstvih. Na skakalnem delu je dosegel 28. izid, v desetih kilometrih teka pa nekoliko zdrsnil po rezultatski lestvici in končal kot drugi najboljši Slovenec, na 41. mestu. S tem dosežkom si je tudi priskakal mesto v slovenski ekipi za mešano moštveno preizkušnjo.

Foto: @flawia_k

 

Debitant na tej ravni tekmovanj pa je tudi Lovro Kos, ki si je moral najprej na uradnih treningih priskakati mesto v slovenski četverici, ki je nastopila na tekmi. Po uspešnih skokih na treningu ga je v sobotnih poznopopoldanskih urah čakal prvi nastop na svetovnih prvenstvih v karieri. V prvi seriji mu je uspel soliden skok, kljub nekaj težavam pri doskoku pa je ujel uvrstitev v drugo serijo. V tej mu je uspel napad na višje pozicije, saj je z dobrim skokom pridobil več kot deset mest in tekmovanje sklenil na 17. mestu.

Foto: Skijumping.pl

 

Nedelja je prinesla skupno preizkušnjo Ema in Matica, ki sta bila člana slovenske postave na mešani ekipni tekmi. Na skakalnici je vsak izmed četverice opravil en skok, nato pa sta fanta pretekla vsak po 5 km, dekleti pa vsaka po 2,5 km. Po skoku je Slovenija zasedala sedmo mesto, na tekaški progi pa so izgubili eno pozicijo in ciljno črto prečkali kot 8. ekipa tega svetovnega prvenstva.

#NaučiteSeLeteti

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Scroll to top