Pretekli vikend je, kar se tiče tekmovanj, na domačih skakalnicah vladalo mrtvilo, povsem drugače pa je bilo na mednarodnih prizoriščih. Za Ilirijane in Ilirijanke smo lahko stiskali pesti na svetovnem, celinskem, FIS ter alpskem pokalu. Na slednjem je Klarisa vpisala debitantska nastopa, na FIS pokalu je Roku dvakrat uspel skok med deseterico, na COC-ju sta najboljši uvrstitvi v karieri zabeležila Maksim in Matic, s polovičnim uspehom pa se s svetovnega pokala vrača Lovro.

 

Tokrat naše popotovanje po mednarodnih prizoriščih začenjamo v kraju, ki na lestvici prizorišč največjega števila tekem svetovnega pokala v zgodovini zaseda visoko četrto mesto. Švicarski Engelberg je na 140-metrski napravi gostil novi tekmi najboljših skakalcev na svetu, med katerimi je priložnost vnovič dobil tudi Lovro Kos. Tokratni tekmovalni vikend je poskrbel za mešane občutke. Na prvi tekmi je po diskvalifikaciji zaradi neustreznega skakalnega dresa ostal brez točk za skupni seštevek, na drugi pa jih je nabral kar 36, kolikor jih je prejel za uvrstitev na 7. mesto. Po prvem skoku je sicer še zasedal mesto tik izven najboljše deseterice, nato pa se v finalu povsem približal najboljšim šestim.

Foto: Skijumping.pl

Nadaljujemo v državi, v kateri je bil nazadnje za športnika leta razglašen smučarski tekač Iivo Niskanen. Finsko smučarsko središče Ruka je na 142-metrski skakalnici gostilo tekme celinskega pokala tako v smučarskih skokih kot nordijski kombinaciji. Najprej so s svojim delom opravili skakalci, ki jih je prva tekma čakala že v petek. Na njej sta oba naša predstavnika suvereno skočila med dobitnike točk. Maksimu Bartolju je uspel celo skok tik pod zmagovalne stopničke, saj je preizkušnjo končal kot najboljši Slovenec, na 4. mestu. Z dvema skokoma prek 130 m je do 19. izida tekmovanja prišel Matija Vidic. Naslednji dan je Maksim poletel do daljav 140 m ter 141,5 m, skupaj z nekoliko nižjimi sodniškimi ocenami pa je bilo to dovolj za še vedno visoko 7. mesto. Višje na rezultatski lestvici kot dan poprej pa je končal Matija, ki je do lepega zbira točk za skupni seštevek prišel s 14. mestom.

 

Ko so “solisti” že zaključili s svojim tekmovalnim programom pa so na istem prizorišču v ospredje stopili kombinatorci. Med njimi je dve kvalitetni predstavi prikazal Matic Garbajs, ki je tako v soboto kot nedeljo končal v dvajseterici najboljših. Na prvi tekmi je po skakalnem delu zasedal osmo pozicijo, v cilj 10-kilometrske tekaške proge pa je pritekel na 17. mestu. Še nekoliko bolje se je odrezal naslednji dan, ko si je na skakalnici priskakal sedmi štartni položaj, tekmo pa sklenil na končnem 16. mestu.


V petek in soboto je bila naša pozornost usmerjena tudi v finsko nordijsko sosedo, Norveško. Na južnem delu te države leži Notodden, kjer sta bila na 98-metrski skakalnici na sporedu tekmi FIS pokala. Tokrat je na tej ravni tekmovanj ilirijanske barve branil le Rok Masle, ki pa se je pri tem odlično odrezal. V petkovih popoldanskih urah je pristal pri daljavah 92 m ter 93 m. To je zadoščalo za še eno uvrstitev tik za najboljšo trojico, saj je Rok s svojim dosežkom prišel do 4. mesta. Slabih dvajset ur kasneje mu je uspela še ena uvrstitev v “top ten”, tokrat ga je poneslo do 90 m in 92,5 m in s tem 9. mesta.


S severa naše celine pa v Srednjo Evropo. V našo severno sosedo, Avstrijo, je odpotovala najštevilčnejše ilirijanska zasedba tega konca tedna. 109-metrska skakalnica v Seefeldu je bila prizorišče prvih zimskih tekem alpskega pokala v tej sezoni. Med fanti je bila del slovenske ekipe trojica Ilirijanov. Na petkovi preizkušnji je najboljšo uvrstitev izmed njih zabeležil Nik Gostiša Lah z 42. mestom. Miha Sinčič je zbral dovolj točk za 58. mesto, Nejc Ingolič pa je bil 68. Na drugi tekmi konca tedna so vsi trije izboljšali svoje uvrstitve, kar pa še vedno ni zadoščalo za preboj med dobitnike točk. Nik je skočil na 36. mesto, Miha je končal na 41. poziciji, Nejc pa je zabeležil 67. rezultat tekme.

 

Da se iz kraja z dobrimi tri tisoč prebivalci nismo vrnili brez točk, je poskrbela Klarisa Gorjup, ki je zabeležila debitantska nastopa v alpskem pokalu. 83,5 m ter 86 m, kolikor je skočila na prvi preizkušnji je bilo dovolj za 28. mesto. Še nekoliko višje na rezultatski lestvici je posegla dan kasneje, ko je po odločnem napadu v finalni seriji prišla do uvrstitve na 26. mesto.

 

#NaučiteSeLeteti

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Scroll to top