V zadnjih tednih so tudi Mostec pobelile prve snežinke, veseli december je v polnem zagonu, sedaj pa smo dočakali tudi uvodne tekme, na katerih smo stiskali pesti za naša dekleta ter fante. V novo zimsko sezono smo kar takoj skočili na polno, s številnimi preizkušnjami v Sloveniji in širom našega kontinenta. Kot smo že navajeni, vam tudi tokrat v nadaljevanju ponujamo vse rezultate, kratke povzetke, nekaj fotomateriala, še več slikovnih in video vsebin pa seveda najdete na klubskih Facebook ter Instagram profilih.

Začenjamo v državi, kamor bo v poletnih mesecih romalo na tisoče v zeleno-modro-belo kombinacijo oblečenih Slovencev. Nemški Klingenthal je bil namreč tretje prizorišče tekem svetovnega pokala aktualne sezone in prvo, na katerem smo pesti stiskali za Ilirijana. Po menjavi v zadnjem trenutku, je priložnost na 140-metrski skakalnici na vzhodu Nemčije dobil Lovro Kos. Na prvi tekmi vikenda je imel čast otvoritve le te, saj je nastopil s številko ena, odprl pa je tudi finale, saj se je vanj prebil s 30. dosežkom prve serije. Na tem mestu je tudi sklenil sobotno preizkušnjo ter s tem vpisal prvo, izmed verjamemo številnih točk v novi sezoni. Z zbiranjem točk je več kot uspešno nadaljeval že naslednji dan. Po prvi seriji je kazalo na morda celo najboljšo uvrstitev kariere, saj je Lovro držal mesto na zmagovalnih stopničkah, s katerih pa je po drugem skoku sicer zdrsnil, a končal na še vedno fantastičnem 4. mestu.

Foto: Skijumping.pl

Iz države gostiteljice prihajajočega evropskega prvenstva v nogometu pa v eno izmed držav gostiteljic aktualnega svetovnega prvenstva v rokometu za ženske. Na Norveško smo poslali najštevilčnejšo ilirijansko odpravo, saj je v olimpijskem Lillehammerju potekal celinski pokal tako v skokih kot kombinaciji. Sobotne poznopopoldanske ure so bile namenjene skakalcem, ki so formo na samem začetku sezone preizkušali na 140-metrski napravi. Po 7. mestu v prvi seriji je Maksim Bartolj v finalu odločno napadel najvišja mesta. Z daljavo dneva, 140 m, je bil blizu uvrstitvi na zmagovalne stopničke, brez katerih pa je ostal predvsem zaradi slabših sodniških ocen. Njegov seštevek točk je na koncu pomenil, da je obdržal pozicijo, ki jo je zasedal že po prvem skoku. Žal pa je le en tekmovalni skok tokrat opravil Matija Vidic, ki je s 33. mestom zgrešil uvrstitev v drugo serijo. To pa mu je uspelo že manj kot 24 ur kasneje, saj se je na nedeljski tekmi suvereno prebil med dobitnike točk ter zabeležil uvrstitev na 21. mesto. Nekoliko nižje kot dan poprej, a vseeno z zelo lepim zbirom točk, je uvodni vikend sklenil Maksim, katerega skoka sta bila dovolj za 16. izid tekme.


Za prve ilirijanske nastope zimske sezone 23/24 so pravzaprav poskrbeli nordijski kombinatorci. Te sta na istem prizorišču, le na nekoliko manjši, 98-metrski skakalnici, prav tako čakali tekmi celinskega pokala. Prva je bila na sporedu že v petek, druga pa dan kasneje, na obeh pa smo lahko spremljali nastope Matica Garbajsa in Aleksa Muhiča. Oba dni sta se odvila po podobnem scenariju. V petek, na dan, ko rojstni dan praznujejo nogometaši Scott McTominay, Raheem Sterling ter Reece James, je Matic po skakalnem delu zasedal 6. pozicijo, Aleks pa 55. Matic je na 10-kilometrski progi sicer izgubil kar nekaj pozicij, a vseeno s 35. mestom prišel do točk za skupni seštevek (v nordijski kombinaciji se točke delijo do 40. mesta), Aleks pa je ciljno črto prečkal kot 56. Na sobotni tekmi je Matic tekaški del štartal še z nekoliko boljšega izhodišča, saj mu je na skakalnici uspel 5. najboljši izid, v cilj pa je prišel mesto nižje kot dan poprej, in sicer na 36. Tudi Aleks si je priskakal nekoliko boljši štartni položaj, a na koncu vseeno še enkrat končal na 56. mestu.


S severa Evrope se selimo v državo, ki je v športno zgodovino izstrelila denimo Rogerja Federerja, Fabiana Cancellaro ter seveda Simona Ammanna. Tokrat ne gremo na morda bolj tradicionalna švicarska prizorišča kot sta Engelberg ter Einsiedeln, temveč v Kandersteg, kjer sta se na 106-metrski skakalnici odvili tekmi FIS pokala. Kakopak tudi tu ni šlo brez ilirijanskega pečata, za katerega sta poskrbela Timotej Jeglič in Rok Masle. Na sobotni tekmi smo lahko spremljali zgolj eno serijo, v kateri sta tako Timotej kot Rok skočila med dobitnike točk. Kljub temu, da je bil Rokov skok kar štiri metre daljši, pa je zaradi nekoliko lepših sodniških ocen ter predvsem višjega vetrovnega pribitka točk, višje na rezultatski lestvici končal Timotej. Klubska sotekmovalca so sicer na 22. in 23. mestu ločile zgolj tri desetinke točke. Slika se je precej obrnila na drugi tekmi. 98,5 m ter 96,5 m je Roka poneslo do 13. mesta, Timotej pa je s 84,5 m tokrat ostal izven trideseterice, na 48. mestu.


Na kombinaciji ledene smučine in plastičnega doskočišča smo v Kranju spremljali prve domače pokalne preizkušnje v tej zimski sezoni. Za čim boljše uvrstitve so se na tretji največji skakalnici v državi s kalkulacijsko točko pri 100 metrih merili mladinci in člani. Na še eni maratonski tekmi, ki je (brez teka na smučeh za nordijsko kombinacijo) trajala dobre štiri ure, so se prvi v “špuro” pognali najmlajši mladinci. Med fanti, rojenimi istega leta kot je svoj prvi veliki kristalni globus osvojil Thomas Morgenstern, Olimpija pa je prišla do 14. naslova državnega prvaka v košarki, so nastopili trije predstavniki našega kluba. Maks Čuček, Jaša Kokalj in Pavel Mohar so se zvrstili v manjšem klubskem paketu od 23. do 25. mesta.

 

Na prve stopničke dneva nismo čakali dolgo. V kategoriji mladink do 16 let je za ta dosežek poskrbela Klarisa Gorjup. S skokoma, dolgima 96 m ter 94,5 m je za dobrih deset točk ugnala vse konkurentke in stopila na 1. stopničko odra za zmagovalke.

 

Le dve točki sta do še ene uvrstitve med najboljšo trojico zmanjkali Nejcu Ingoliču, ki je med mladinci do 18 let zasedel 4. mesto. Med najboljšo deseterico sta tekmo sklenila še Jaša Juršič na 8. mestu in Marcel Stražišar na okroglem 10. Skoka Jošta Bogataja sta tokrat zadoščala za končno 22. mesto, na 25. poziciji pa najdemo Urha Matjašiča. Prav Urh je bil edini izmed naših fantov, ki ga je čakala še pot v Planico, kjer je potekala druga polovica kombinatorske preizkušnje. Na 5-kilometrski progi je obdržal 9. mesto, na katerem je tekaški del tudi pričel.

 

Tudi drugo uvrstitev na zmagovalne stopničke smo dočakali v kategoriji deklet. Med mladinkami do 18 let je ilirijanske barve zastopala Taja Košir, katere skoka sta jo popeljala do 3. mesta.

 

Zanimive boje za najvišja mesta smo spremljali tudi pri najstarejših mladincih. Na podelitev priznanj najboljši šesterici je prav s 6. mestom skočil Nik Gostiša Lah, ki je bil po prvem skoku uvrščen mesto nižje, ob koncu pa sedmouvrščenega ugnal za štiri desetinke točke. Z dvema konstantnima skokoma se je izkazal Anej Macur, ki je pristal na 10. mestu. Ne daleč za njim, na 14. poziciji, najdemo Eneja Marolta, našo četverico pa je s svojim dosežkom zaokrožil še Rok Cirman na 18. mestu.

 

Tako kot uvod v tekmovalno dogajanje na domačih skakalnicah, tudi ta prispevek zaključujemo z nastopi v članski kategoriji. Po tretjem dosežku prve serije in drugem finalne je na 2. stopničko zmagovalnega odra stopil Matija Štemberger. Petdeset točk za skupni seštevek slovenskega pokala pa je z uvrstitvijo na 4. mesto zbral David Muhič.

#NaučiteSeLeteti

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Scroll to top