Po dveh zlatih odličjih smo prišli še do srebrnega in skupno osmega klubskega v zgodovini! Do 2. mesta je namreč s pomočjo slovenskih reprezentančnih kolegov skočil Lovro Kos in s tem postal šesti ilirijanski dobitnik olimpijske medalje v več kot 50-letni klubski zgodovini. Številni naši člani pa so nastopali tudi na drugih tekmovanjih tako doma kot v tujini, vse uvrstitve in celotne rezultate pa najdete v spodnjih vrsticah.

Foto: Skijumping.pl

 

Po tem, ko so dekleta že odpotovala v domovino, sta fante čakali še posamična ter ekipna preizkušnja na veliki skakalnici. 140-metrska olimpijska naprava je bila najprej v središču pozornosti v soboto. Po prvi seriji tekme posameznikov je Lovro Kos zasedal 13. mesto, v finalu pa se je povzpel še nekoliko višje in končal na 11. mestu. V izenačenem boju za mesto v slovenski ekipi je za le tri desetinke prehitel reprezentančnega kolega, kar je pomenilo, da je imel zagotovljeno mesto na moštveni preizkušnji. Tudi ta je od prvega skoka dalje poskrbela za napeto čakanje končnega razpleta. Tako Slovenija kot Avstrija, Nemčija ter Norveška so imele realne možnosti, da skočijo do zlata, prav tako pa, da ostanejo brez odličja. Lovro je odprl tekmo za našo reprezentanco ter jo popeljal do drugega mesta po prvem izmed osmih skokov. V finalni seriji je bil nekoliko krajši, v svoji skupini mu je uspel peti dosežek. Do zadnjega skoka smo trepetali glede uvrstitve naše ekipe, ki je v napetih bojih za mesta na zmagovalnem odru, prišla do 2. mesta ter srebrne medalje.

Foto: Skijumping.pl

Na prizorišče olimpijskih iger leta 1994, norveški Lillehammer, je odpotovala Ema Volavšek. Kraj, v katerem je Slovenija osvojila tri bronaste olimpijske medalje (vse v alpskem smučanju), je tokrat potekal celinski pokal v nordijski kombinaciji. Na uvodni preizkušnji je Ema tekaški del pričela s sedmega mesta, nato pa s hitrim tekom prišla do končnega 5. Na drugi tekmi, na kateri so dekleta prav tako tekla na 5-km progi pa ji je uspel tretji najboljši dosežek na skakalnici, v cilj teka pa je prišla na 4. mestu.


Stometrska skakalnica v Kranju je gostila skakalce alpskega pokala, proge na Pokljuki pa so bile tekaško prizorišče za nordijske kombinatorce. Celoten konec tedna je tekmovalcem in organizatorjem nagajal močan in spremenljiv veter, kljub temu pa so v kategoriji fantov uspeli izpeljati kar tri tekme, na katerih je nastopilo več kot 70 skakalcev. Med njimi se je za čim višje uvrstitve boril Timotej Jeglič. Na prvi tekmi, na kateri je bila izpeljana le ena serija, je zasedel 53. mesto. Na drugi sobotni se je bolj približal dobitnikom točk, uvrstil se je na 39. pozicijo. Tudi nedeljska skoka žal nista zadoščala za preboj med trideseterico, Timoteju je namreč uspel 45. dosežek tekmovanja.

 

Dve Ilirijanki sta tekmovali med dekleti. Na prvi izmed dveh tekem, ki sta bili izpeljani na isti dan, sta naši punci zabeležili uvrstitvi tik ena za drugo. Taja Košir na 15. mestu je le za tri desetinke točke prehitela Uršo Vidmar, ki je bila 16. Urša je na drugi preizkušnji doskočila pri 69,5 m in 78 m, kar je bilo dovolj za še eno uvrstitev na 16. mesto. 63,5 m ter 69,5 m Taje pa jo poneslo do 21. mesta.

 

Med kombinatorci sta na prvi tekmi moči merila Gal Bregar in Matic Garbajs. Slednji je skakalni del sklenil celo z najboljšim dosežkom, kar je pomenilo, da se je na progo podal z najboljšega štartnega položaja. Po smoli z zlomljeno palico je izgubil stik z vodilnimi, kljub temu pa v cilj pritekel med dobitniki točk, na 28. mestu. Gal je po skoku zasedal 53. pozicijo, ciljno črto pa je prečkal na 60. mestu. Naslednji dan je sledila krajša, 5-km razdalja, na katero se je izmed naših fantov podal le Matic. Tokrat je na skakalnici zabeležil deveti najboljši rezultat, v teku pa je izgubil le nekaj mest in končal na 15. poziciji.

 

Po tem, ko je bila na prvi tekmi diskvalificirana na skakalnici, je na drugi uspešneje nastopila Tinkara Gros. Na skakalnici ji je uspel 14. izid med dekleti, na tekaški progi pa je postavila šesti najboljši čas. Skupaj je bilo to dovolj za uvrstitev na 14. mesto.


Za konec si oglejmo še kaj se dogajalo na domačih tleh. Planiška osemdesetka in bližnje proge za tek na smučeh so gostile pokalne tekme kadetov. V kategoriji do 14 let je nastopilo šest naših pobov. Najvišje se je zavihtel Jošt Trtnik, ki je na 11. mestu le za točko zaostal za najboljšo deseterico. Odlično sta se s povečini starejšimi sotekmovalci spopadla tudi Patrik Amon ter Filip Vovk, ki sta se uvrstila na 18. oz. 21. mesto. 24. mesto si je priskakal Jaša Kokalj, do točk je s 26. mestom prišel še Pavel Mohar, 32. pozicija pa je pristala v rokah Maksa Čučka. Tekaške smuči si je kasneje nadela trojica Ilirijanov, na 4-kilometrsko progo so se podali Pavel, Patrik in Jaša. Peti najhitrejši čas je postavil Pavel in se uvrstil na 7. mesto. Mesto za njim, na 8., je v cilj pritekel Patrik. Jaši pa je uspel deveti dosežek na tekaških smučeh, kar je bilo skupaj z njegovim skokom dovolj za 11. pozicijo.

 

Tudi med najstarejšimi kadeti najvišje uvrščenega predstavnika našega kluba najdemo na 11. mestu. Ta dosežek je uspel Sebastjanu Bartolju. Pet točk pa je na 20. in 22. mestu ločilo Urha Matjašiča ter Tobiasa Javornika. Drugi najhitreje je s 5-kilometrskim tekom opravil Urh, ki je edini branil ilirijanske barve še na tekmi nordijske kombinacije. Hiter čas teka ga je z 11. štartnega pripeljal vse do končnega 4. mesta.

 

Med kadetinjami do 14 let sta se na skakalnici merili Mia Ingolič in Klarisa Gorjup. Miina skoka (57 m in 59,5 m) sta ji prinesla uvrstitev na 5. mesto, Klarisa (60 m in 57 m) pa se je uvrstila na 6. pozicijo. Klarisa je nastopila še v leto starejši kategoriji nordijske kombinacije, ki jo je sklenila na 4. mestu.

 

#naučiteseleteti ???

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Scroll to top