Sneg je prvič v tej zimi pobelil tudi nižine, za pravi zimski občutek pa so poskrbela še številna tekmovanja v zadnjih dneh, na katerih smo uživali v dobrih predstavah naših tekmovalcev in tekmovalk. Mladinci in člani so otvorili sezono pokalnih tekmovanj, fantje in dekleta v svetovnem pokalu so se pomerili na istem prizorišču, prve tekme in lepe uvrstitve pa smo dočakali tudi v celinskem pokalu.

Začenjamo na nam najbližjem prizorišču, v Planici, kjer smo v nedeljo le dočakali prve tekme domače pokalne sezone. V zahtevnih razmerah, ki jih je zaznamovalo sneženje med celodnevnim dogajanjem, smo v organizaciji našega kluba uspešno izvedli tekme t. i. Pokala Argeta, na katerih so mladinci in člani pokazali svoje trenutno znanje ter formo. Preden se posvetimo rezultatskemu izplenu, se zahvaljujemo vsem prostovoljcem, ki ste nam priskočili na pomoč in še enkrat več dokazali, da lahko s skupnimi močmi kakovostno izpeljemo tekmovanje tudi v nezavidljivih pogojih.

Prvi so se s planiško devetdesetko spopadli mladinci do 16 let, med katerimi so nastopili štirje Ilirijani. Najvišje izmed njih, na 7. mesto, se je zavihtel Jaša Juršič, ki je za uvrstitvijo na podelitev priznanj najboljši šesterici zaostal za točko in pol. Skok Sebastjana Bartolja ga je popeljal do uvrstitve na 14. mesto. Na 18. pozicijo je skočil Tobias Javornik, Urh Matjašič pa je preizkušnjo sklenil na 23. mestu. Urh se je v popoldanskih urah podal še na 5-kilometrsko tekaško progo, na kateri je potekal drugi del nordijske kombinacije. Pričel je z 8. štartnega položaja, na tem mestu pa je tudi prečkal ciljno črto.

Za največ mosteških zmajev smo stiskali pesti v kategoriji mladincev do 18 let. V “top ten” se je prebil Miha Sinčič (8. mesto), blizu temu dosežku pa sta bila tudi Nik Gostiša Lah (13. mesto) in Nejc Ingolič (14. mesto). Na 17. poziciji je pristal Enej Marolt, dve mesti za njim, na 19. pa Žiga Šabec. Anej Macur je uvodno preizkušnjo sezone končal na 22. mestu, do točke oz. dveh pa sta z 29. in 30. mestom skočila Marcel Stražišar ter Jošt Bogataj. Klubsko deseterico v tej kategoriji pa sta dopolnila še Rok Cirman s 33. in Žak Cernjak s 34. mestom.

Tudi pri mladinkah do 18 let smo spremljali zanimive nastope, ki sta jih popestrili naši tekmovalki. Urša Vidmar je zbrala dovolj točk za uvrstitev na 6. mesto, Taja Košir pa je v sezono vstopila z 8. mestom. Urša je s tem opravila šele s prvo polovico tekmovalnega sporeda, saj je nastopila še na kombinatorski preizkušnji članic. Na tej se je odrezala odlično, ubranila najboljši štartni položaj in v cilj pritekla na 1. mestu.

Že tako težki pogoji na skakalnici so se še nekoliko zaostrili ob koncu najstarejše mladinske in v članski kategoriji. Kljub temu smo se med mladinci do 20 let lahko razveselili uvrstitve na zmagovalne stopničke, za kar je z 2. mestom poskrbel Maksim Bartolj. Na okroglem 10. mestu je končal Matic Garbajs, ki mu je denimo do sedme pozicije zmanjkala zgolj točka. Na 20. mestu rezultatske lestvice pa najdemo še našega tretjega predstavnika, Jureta Simsiča.

Po uvrstitvi v prvo deseterico je Matic dosegel še uvrstitev na oder za zmagovalce. Tekaški del nordijske kombinacije je namreč pričel s tretjega štartnega položaja, ki pa ga je na progi še izboljšal in ob koncu stopil na 2. stopničko.

Med člani smo zaradi novozapadlega snega v smučini spremljali nekoliko nenavadne, a vseeno napete boje za najvišja mesta. Za še eno uvrstitev na zmagovalni oder in tretje 2. mesto dneva za Ilirijo je s svojim skokom poskrbel Matija Štemberger. Na podelitvi se mu je z dobrim dosežkom pridružil še Timotej Jeglič, ki se je uvrstil na 6. pozicijo.


Nadaljujemo v Srednji Evropi, natančneje na jugovzhodu Nemčije. V Titisee-Neustadtu so bile na sporedu nove tekme svetovnega pokala, tako za fante kot dekleta. Tako kot tekmovalci v dolini pod Poncami, so tudi najboljši skakalci in skakalke na svetu bili boje v pravem zimskem vremenu. Z najboljšim rezultatom sezone in prvo uvrstitvijo na oder za zmagovalke nas je razveselila Urša Bogataj. S 129 m ter 133 m je zbrala dovolj točk za skok na 3. stopničko. S tem uspehom se je tudi povzpela po lestvici skupnega seštevka, v katerem sedaj zaseda 7. mesto.

Foto: Skijumping.pl

Na 142-metrski skakalnici pa sta dve posamični preizkušnji čakali Lovra Kosa. V petek se mu skok v prvi seriji ni povsem posrečil, tako da je na 36. mestu ostal brez uvrstitve v finalno serijo. V nedeljo je imel priložnost popraviti vtis in to mu je suvereno tudi uspelo. Dvakrat je preskočil mejo 130 m in se s 16. mestom povsem približal svoji letošnji najboljši uvrstitvi sezone. Tudi po tretjem prizorišču svetovnega pokala za moške Lovro ostaja na 28. mestu skupnega seštevka.

Foto: Skijumping.pl

Še nekoliko dlje so se podali fantje, ki so nastopali na uvodnih tekmah celinskega pokala. Prva postaja tega tekmovanja je bil Vikersund. Tekmovalci se niso merili na letalnici, po kateri je to mesto bolj poznano, temveč na 117-metrski napravi. Kar polovica slovenske ekipe, ki je nastopila na Norveškem, je bila Ilirijanov. Na sobotni tekmi, ki se je pričela ob 17. uri je bil najvišje uvrščen Ilirijan in tudi Slovenec Matija Vidic. S 113,5 m in 112,5 m se je uvrstil na odlično 10. mesto. Prvič po povratku v ilirijanske barve je na tekmi nastopil Tilen Bartol, ki je prvo izmed dveh preizkušenj vikenda sklenil na 14. mestu. Zgolj za desetinko točke je uvrstitev v finale iz rok spolzela Roku Masletu, ki je bil 31. Dan kasneje je bil prav Rok na 17. mestu najbolje uvrščeni izmed naše trojice. Matija in Tilen sta končala eden za drugim na 20. ter 21. poziciji, ločile pa so ju le štiri desetinke. Po prvih dveh izmed načrtovanih 23 tekem te sezone Matijo najdemo na 12. mestu skupnega seštevka, Tilen je 17., Rok pa 23.

#NaučiteSeLeteti

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Scroll to top