Vstop v koledarsko jesen ne pomeni le, da moramo počasi poletno garderobo zamenjati z zimsko (kar lahko storite tudi z novo ilirijansko kolekcijo), temveč praktično vsak dan navijamo za naše tekmovalce in tekmovalke na tekmah bodisi doma bodisi v tujini. Pretekli dnevi so najprej sredi tedna prinesli regijske tekme in preizkušnje slovenskega pokala, slednje pa so potekale tudi čez vikend, ko smo z zanimanjem pospremili še celinski ter alpski pokal.

 

Torek je bil že prvi tekmovalni dan tega tedna. V popoldanskih urah so bili v Guncljah na sporedu animacijski dogodek za najmlajše in regijske tekme do 11, 12 in 13 let. Po uvodu na manjši napravi, so tekmovalen del na 25-metrski skakalnici otvorili dečki do 11 let. Oba Ilirijana, ki sta nastopila v tej starostni kategoriji sta končala na zmagovalnih stopničkah. Na 2. je stopil Andraž Brečko, na najnižjo pa Mark Harnold.

 

Na še nekoliko večji skakalnici, velikosti 37 metrov, so nastopali mlajši kadeti in kadetinje. Edina tekmovalca do 12 let sta prihajala prav iz našega kluba. Fedja Rejc je doskočil pri 35 m ter 34,5 m in s tem dosegel najboljši izid. Dvakrat pa je pri 32,5 m pristal Matevž Verbič Miklič, ki je s tem dosežkom prišel do 2. mesta.

 

Številčno nekoliko večja konkurenca se je pojavila na štartu starejše kategorije. Med fanti, rojenimi leta 2010, ko je edini naslov slovenskega državnega prvaka v nogometu do sedaj osvojil Koper, zmagovalec lige prvakov v rokometu pa je postal nemški Kiel, je na najvišjo stopničko stopil Jošt Trtnik. Na 2. mestu se mu je na zmagovalnem odru pridružil Luka Sova. Med šesterico sta skočila tudi Gabriel Godec (5. mesto) ter Leon Vučković (6. mesto). Za mini ilirijanski paket na rezultatski lestvici je poskrbel še Aljaž Lah na 7. mestu. Tudi Nik Gregorc je v obeh poizkusih vpisal tridesetico (31 m & 30 m), kar mu je prineslo uvrstitev na 9. mesto.

 

Med mlajšimi kadetinjami do 13 let je nastopila le ena tekmovalka, ki je seveda tudi prišla do zmage, Laura Hren. V prvi seriji ji je do meje tridesetih metrov zmanjkal le meter, v finalu pa je okroglo tridesetico preskočila prav za en meter.


Že takoj naslednji dan smo pod kranjskimi žarometi spremljali razplet mladinskih in članskih pokalnih tekmovanj. Prvi so se v smučino skakalnice s kalkulacijsko točko pri točno 100 metrih spustili najmlajši mladinci. V obeh skokih je stotico preskočil Jaša Juršič, kar je skupaj z lepimi sodniškimi ocenami zadoščalo za končno 3. mesto. V prvi deseterici najdemo tudi Sebastjana Bartolja, ki je tekmo sklenil na 8. poziciji. Deset mest nižje, na 18. pa najdemo Tobiasa Javornika, ki je v prvi seriji pristal pri 88 m, v drugo pa je njegov skok meril tri metre manj.

 

Med mladinci do 18 let je bil izmed naših predstavnikov najbližje zmagovalnim stopničkam Nik Gostiša Lah, ki se je uvrstil tik pod njih, na 4. mesto. Na 8. in 9. mestu je le točka in desetinka ločila Aneja Macurja ter Miho Sinčiča. Tik za “top ten”, na 11. mestu pa je z 91 m ter 97 m končal Žiga Šabec. Dvakrat je mejo devetdesetih metrov uspelo preskočiti še Nejcu Ingoliču, ki je zasedel 14. mesto. 21. dosežek tekme je uspel Eneju Maroltu, do točk pa sta skočila še Marcel Stražišar na 28. ter Jošt Bogataj na 30. mestu. Z enakimi daljavami sta 33. in 34. mesto zasedla Žak Cernjak ter Rok Cirman.

 

V kategoriji mladink sta svojo pripravljenost v tem delu sezone preizkušali Urša Vidmar in Taja Košir. Urša je po prvi seriji zasedala četrto mesto, po finalnem skoku pa končala pozicijo nižje, na 5. Taja pa je bila tako po polovici preizkušnje kot na koncu uvrščena na 8. mesto.

 

Tokrat smo imeli med najstarejšimi mladinci le dva tekmovalca. Fantje, rojeni v letih 2003 ter 2004, so prikazali kvalitetne predstave, z najboljšimi pa se je uspešno kosal tudi Matic Garbajs. Z 89,5 m ter 95,5 m je skočil do uvrstitve na 9. mesto. Skoka Jureta Simsiča pa sta bila dovolj za 17. mesto. V okviru pokalnih tekem v skokih je bilo organizirano tudi državno prvenstvo v nordijski kombinaciji. S tekaškim delom na rolkah so fantje opravili dan kasneje na Kokrici. Matic je že po skakalnem delu držal mesto na zmagovalnem odru, ki ga je na zanimivi tekaški preizkušnji tudi potrdil in ciljno črto prečkal na 2. mestu.

 

Dva Ilirijana sta nastopila tudi v članski kategoriji. Matija Štemberger je v prvi seriji skočil do znamke 98 m, v finalu pa je njegov skok meril 96 m, s čimer je zbral dovolj točk za uvrstitev na 3. stopničko odra za zmagovalce. 182 dni po grozljivem padcu na preizkusu planiške letalnice, ob katerem nam je vsem zastal dih pa se je uspešno na tekmovanja vrnil Timotej Jeglič. Njegov prvi tekmovalni poizkus je meril 91,5 m, v drugo pa je doskočil pri okroglih 90 m in se uvrstil na 5. mesto.

 

Tudi med članicami ni šlo brez ilirijanske udeležbe, za katero je zaslužna Ema Volavšek. Z 90,5 m in 100 m, kar je bil celo drugi dosežek finalne serije, je tekmo sklenila na 4. poziciji.


Vikend je bil prav tako močno tekmovalno obarvan. Znova so bile na sporedu tekme slovenskega pokala, tokrat v kadetskih kategorijah. Fantje in dekleta, ki nastopajo do 14 in 15 let so odpotovali v Poljansko dolino, natančneje v Žiri, kjer so skakali na 65-metrski napravi. V mlajši kategoriji je na 5. mesto skočil Klemen Brunec. Na 16. poziciji je končal Filip Vovk, 20. in 21. mesto pa sta šla v roke Blaža Albrehta in Marka Škula. Aleksej Pristavec je zaokrožil ilirijansko četverico z uvrstitvijo na 31. mesto. Kasneje so se naši pobje spopadli še s tekaškim delom nordijske kombinacije. Z osmega štartnega položaja je s hitirm tekom tik pod stopničke, na 4. mesto, prišel Blaž. 6. je ciljno črto prečkal Klemen, Filip je v cilj prišel mesto za njim, Aleksej pa je zabeležil uvrstitev na 9. mesto.

 

Pri dekletih do 14 let smo pesti stiskali za Mio Ingolič ter Nino Kontrec. Mia je dosegla tretji izid prve serije, v finalu pa odločno napadla višje uvrstitve in pokalno preizkušnjo končala na 2. mestu. V izenačenem boju za mesto tik pod odrom za zmagovalke je Nina ubranila 4. mesto, na katerem je bila že po prvem skoku.

 

Tako kot v mlajši kategoriji, so tudi v starejši nastopali štirje Ilirijani. 16. dosežek tekmovanja je uspel Jaši Kokalju. 51,5 m ter 53,5 m je Nika Kurenta poneslo do 20. mesta. Maks Čuček je skočil do 27. mesta, na zadnjem mestu, ki še prinaša točko za skupni seštevek pa je končal Pavel Mohar. Med deseterico sta se v kombinaciji uvrstila Jaša (8. mesto) in Pavel (9. mesto), Nik je prišprintal do 11. mesta, Maks pa je v cilj pritekel kot 14.

 

Med kadetinjami do 15 let je Klarisa Gorjup v obeh skokih doskočila pri daljavi 51 m, kar ji je prineslo uvrstitev na 5. mesto. Mesto višje, na 4., je končala v nordijski kombinaciji, kjer sta se ji v tej kategoriji pridružili še Mia (5. mesto) in Nina (7. mesto).


Prva postaja današnjega pregleda v tujini je v državi z največ prebivalci v Evropski uniji, Nemčiji. V tamkajšnjem Klingenthalu je na 140-metrski skakalnici potekal celinski pokal, na katerem so nastopili trije naši fantje. Podobno kot vikend poprej se je obakrat najvišje zavihtel Lovro Kos. Na sobotni popoldanski tekmi je zabeležil uvrstitev na 5. mesto, v nedeljo pa je posegel še mesto višje, na 4. Do točk je dvakrat skočil tudi Maksim Bartolj, ki je najprej skočil na 18. mesto, na drugi tekmi pa končal celo med petnajsterico, na 14. poziciji. Matija Vidic je prvo preizkušnjo končal izven dobitnikov točk, na 38. mestu, v nedeljo popoldne pa tudi on izboljšal svojo uvrstitev in z daljavama 131 m ter 125,5 m dosegel 26. rezultat tekmovanja.


Približno tri ure in pol vožnje je od Klingenthala oddaljen Liberec. Na tem češkem prizorišču sta bili izpeljani tekmi alpskega pokala s številčno ilirijansko udeležbo. Izredno nas veseli, da se je po mesecih rehabilitacije po poškodbi kolena na skakalnice in sedaj tudi tekmovanja vrnil Rok Masle. To pa je storil na prepričljiv način, saj je na obeh preizkušnjah suvereno skočil do zmage,s prednostjo skoraj dvajsetih točk pred najbližjim zasledovalcem. Odlično se je odrezal tudi Miha Sinčič, ki je s 24. in 18. mestom zbral lepo število točk za skupni seštevek. Brez teh je na prvi tekmi za las ostal Nik Gostiša Lah (31. mesto), na drugi pa se je uvrstil na 36. Žiga Šabec je zabeležil uvrstitvi na 42. in 59. mesto, Anej Macur pa na 58. in 48. mesto, potem ko sta bila oba na eni izmed tekem diskvalificirana v prvi seriji.


Obširen pregled tekmovalnega dogajanja zaključujemo v bližini naše severne meje, v avstrijskem Beljaku. Na tamkajšnji devetdesetki ter tekaški progi, ki poteka v neposredni bližini skakalnic, smo spremljali obračune alpskega pokala v nordijski kombinaciji. Fante sta čakali 10 in 5-kilometrska preizkušnja, dekleta pa so prvi dan pretekla 5 km, v nedeljo pa 2,5 km. 16. rezultat na skakalnici in 32. na progi sta Matica Garbajsa v soboto pripeljala do končnega 19. mesta. Dan kasneje je končal blizu najboljše petnajsterice, na 16. poziciji. S hitirm, tretjim časom teka, je prvo tekmo na 15. mestu sklenila Tinkara Gros. V nedeljo pa se je z 21. štartne pozicije prebila na 18. mesto.

 

#NaučiteSeLeteti

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Scroll to top