Pretekli teden ni postregel le z zimskimi počitnicami, razkritjem nove ilirijanske kolekcije (o kateri lahko več izveste ter si jo zagotovite s klikom na to povezavo), temveč tudi s pričetkom boja za mali kristalni globus v poletih, ameriškim trojčkom in državnim prvenstvom do 18 let.

Zaključni tedni sezone svetovnega pokala so oz. bodo močno zaznamovani s preizkušnjami na največjih napravah na svetu. Izmed zadnjih šestih prizorišč imajo fantje načrtovane polete na kar polovici izmed njih. Prva izmed teh postojank leži na Bavarskem, saj je karavana najboljših skakalcev še drugič v sezoni obiskala Oberstdorf. Za razliko od novoletne turneje so tokrat skakali oz. leteli na 235-metrski letalnici. Po nekaj težavah v serijah za trening je Lovro Kos izpustil tekmo dvojic, precej boljše in stabilne predstave pa pokazal že v soboto na prvi posamični tekmi. 213 m ter 222,5 m je zadoščalo za uvrstitev na sredino razpredelnice finalistov, na 15. mesto. V nedeljskih popoldanskih urah je Lovro v prvem poizkusu za dva metra in pol preskočil dvestotico, v finalnem pa so mu do te okrogle znamke zmanjkali trije metri. Skupaj z ocenami sodnikov in ostalimi pribitki je zbral dovolj točk za 24. dosežek tekme.

Foto: Skijumping.pl

“Druga liga” oz. celinski pokal je tokrat gostoval v državi, ki nam je v zadnjem času že prinesla obilo veselja. Tokratna lokacija v ZDA se nahaja v zvezni državi Michigan, na severozahodu katere leži Iron Mountain. Na tamkajšnji 133-metrski skakalnici so nove točke zabeležili tudi naši trije fantje. Sobota nam je ponudila kar dve tekmi, prva izmed katerih se je pričela ob 18. uri po slovenskem času. Na njej je bil najvišje uvrščeni Ilirijan Maksim Bartolj na 12. mestu. V precej izenačenem boju za mesta v najboljši dvajseterici je na 23. mestu končal Matija Vidic, ki je pristal pri 117,5 m in 122,5 m. Zelo podobni daljavi (122 m ter 117,5 m) je dosegel Rok Masle, ki pa je zbral dobrih dvanajst točk manj od Matije ter se uvrstil na 25. pozicijo. Manj kot uro in pol po zaključku te je sledila še druga preizkušnja. 133,5 m ter 129 m je Maksima popeljalo na rob deseterice, prav na 10. mesto. Podoben izplen kot nekaj ur prej je uspel tudi Matiji, ki je bil tokrat mesto višje, na 22. Žal pa je brez možnosti drugega skoka in s tem novih točk ostal Rok, ki se je uvrstil na 31. mesto. Brez obeh skokov pa so vsi tekmovalci ostali v nedeljo, ko je bila načrtovana tretja preizkušnja vikenda odpovedana zaradi premočnega in nestabilnega vetra.


Edini, ki so jih v tem tednu čakale domače tekme, so bili mladinci in mladinke do 18 let. Ti so se že v pričetku tedna, v torek, merili na državnem prvenstvu. Na 102-metrski skakalnici v Planici so se v poznih popoldanskih urah prvi v smučino podali fantje. Po prvi seriji je bil v boj za medalje vključen Nejc Ingolič, ki pa je po nekoliko krajšem finalnem skoku končal na 8. mestu. Na dobrem 16. mestu je “državca”, na katerem se je meril tudi s kar štiri leta starejšimi sotekmovalci, sklenil Jošt Trtnik. Skoka Tobiasa Javornika sta ga pripeljala do 19. najboljšega dosežka, med dobitnike (dvojnih) točk pa se je uvrstil še Jaša Juršič z 28. mestom. Našo peterico je zaključil Marcel Stražišar, ki je zabeležil uvrstitev na 36. mesto.

 

Prvo bronasto medaljo dneva je Iliriji priskakala Urša Vidmar. Po prvi seriji je s skokom, dolgim 100,5 m, celo vodila, po razpletu druge serije pa stopila na 3. stopničko zmagovalnega odra. V finalu pa je napredek na rezultatski lestvici uspel Taji Košir, ki se je z desetega prebila na končno 8. mesto. Skoka Klarise Gorjup pa sta zadoščala, da je med osemnajstimi tekmovalkami zasedla 12. pozicijo.

 

Še drugo, prav tako bronasto medaljo, smo si priskakali na moštveni preizkušnji. Na 3. mesto so skočili Jošt, Tobias, Jaša ter Nejc. Drugo ilirijansko ekipo so sestavljali Klarisa, Taja, Urša in Marcel, ki so zbrali dovolj točk za uvrstitev na 9. mesto.

#NaučiteSeLeteti

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Scroll to top