September je mesec, ko šolarji ponovno sedejo za šolske klopi in marsikatero jutro ne vemo ali bomo popoldne potrebovali zimski anorak ali kratke rokave. Prav tako pa je to mesec, ko je poletna sezona tekmovanj v našem športu v polnem razmahu. Tako smo minule dni Ilirijane in Ilirijanke spremljali na kar petih različnih ravneh tekmovanj v štirih različnih državah. Če smo nekoliko z grenkim priokusom spremljali razplet evropskega prvenstva v košarki pa so nas v boljšo voljo spravili uspehi naših skakalcev ter kombinatorcev, o katerih lahko več izveste v spodnjih vrsticah.

Danes začenjamo na prizorišču naslednjega nordijskega svetovnega prvenstva, v Planici. Na 61-metrski skakalnici se je v sobotnih dopoldanskih urah pričelo državno prvenstvo za kadete. Med fanti, rojenimi istega leta kot je veliki kristalni globus romal v roke Gregorja Schlierenzauerja, novoletno turnejo pa je osvojil Wolfgang Loitzl, je nastopil kvartet Ilirijanov. Tik za prvo šesterico, na 7. mesto, se je uvrstil Klemen Brunec. Na 14. ter 15. mestu so le tri desetinke točke ločile Marka Škula in Blaža Albrehta. 48 m in 50 m, kolikor je odneslo Filipa Vovka pa je zadostovalo za 22. pozicijo. Blaž, Filip in Klemen so se s konkurenti pomerili še v nordijski kombinaciji. Z odličnim, drugim časom teka, se je na končno 3. mesto uvrstil Blaž. Filip je “državca” sklenil na 7. poziciji, Klemen pa na 9.

 

Za naslov najboljše kadetinje do 14 let se je pomerilo deset deklet, med njima dve predstavnici našega kluba. Na najnižjo stopničko zmagovalnega odra je stopila Nina Kontrec, ki je pristala pri 45,5 m ter 49 m. 43 m in 46 m Mie Ingolič pa ji je prineslo uvrstitev na 4. mesto, ki si ga je razdelila s kolegico iz kranjskega kluba.

 

Tudi v starejši kategoriji smo pesti stiskali za štiri naše fante. Izmed njih je najvišje posegel Jaša Kokalj, in sicer na 15. mesto. Nedaleč za njim na rezultatski lestvici sta končala Nik Kurent (17. mesto) in Maks Čuček (18. mesto). Nastopa Pavla Moharja pa sta bila dovolj za uvrstitev na 31. mesto. Vsi štirje so se podali tudi v tekaške boje. Med deseterico sta na 8. in 9. mestu v cilj pritekla Jaša in Pavel. Tik za “top ten”, na 11. poziciji, je ciljno črto prečkal Nik, Maks pa je tekmo sklenil na 14. mestu.

 

Med dekleti do 15 let je uspešno nastopila Klarisa Gorjup, ki sta se ji v tej kategoriji na kombinatorskem delu pridružili še Nina in Mia. Na skakalnici je Klarisa zasedla 6. mesto, potem ko je njen prvi skok meril 43 m, finalni pa je bil štiri metre daljši. Klarisa je bila tudi naša najvišje uvrščena v NK, zabeležila je 4. rezultat. Na 6. in 7. mestu pa sta v cilj prišli Mia ter Nina.


Nedeljo so za preizkušnje slovenskega pokala izkoristili tekmovalci v kategoriji do 11 let. Pot jih je vodila na Štajersko, natančneje v Vizore. Na tamkajšnji “dvajsetki” so dolge in lepe skoke prikazali tudi trije naši zmajčki. 2x 21,5 m je odneslo Andraža Brečka, kar je skupaj s sodniškimi ocenami zadostovalo za 9. izid pokalne tekme. Zgolj točko in pol je za njim na 10. mestu zaostal Mark Harnold. Pogumno predstavo je prikazal tudi Urban Orel, ki je pristal na 27. mestu.


Vikend nam je prinesel kar nekaj tekmovalne akcije tudi na mednarodnem prizorišču. V državi, iz katere prihajajo športni šampioni kot so Nadia Comaneci, Simona Halep, Gheorghe Hagi in selektor slovenske odbojkarske reprezentance Gheorghe Cretu, so potekale naslednje preizkušnje poletne velike nagrade. Barve Ilirije je v romunskem Rašnovu zastopala Urša Bogataj, ki je nastopila tako na posamični kot na tekmi mešanih ekip. Med dekleti je Urša znova dokazala, da sodi v sam vrh smučarskih skokov, saj je ponovno skočila na oder za zmagovalke. V obeh serijah je pristala pri daljavi 85 m in zbrala dovolj točk za uvrstitev na 2. mesto. Še enkrat je na 2. stopničko stopila na mešani ekipni tekmi, ko si je to uvrstitev priskakala z reprezentančnimi kolegi. 

Foto: Skijumping.pl
Foto: Skijumping.pl

Na avstrijskem Tirolskem je bila na sporedu druga najmočnejša “liga” smučarskih skokov, celinski pokal. V Stamsu so na tamkajšnji 115-metrski napravi nastopili kar trije naši fantje. V soboto jih je čakal dvojni spored, saj sta obe tekmi vikenda potekali ena za drugo. Na obeh je Lovro Kos skočil med najboljše, nekoliko pa mu je zmanjkalo za uvrstitev na zmagovalne stopničke. Najprej sta mu v obeh skokih pol metra zmanjkala do točke velikosti skakalnice, kar je bilo dovolj za končno 5. mesto. Na kasnejši tekmi pa se je s sicer nekoliko krajšima skokoma zavihtel mesto višje ter končal na 4. Matija Vidic in Maksim Bartolj sta vsak po enkrat skočila med dobitnike točk. Prvemu je to uspelo Maksimu, ki se je uvrstil na 25. mesto. Na tej, dopoldanski preizkušnji je Matija pristal pri okroglih 90 m in zasedel okroglo 40. mesto. Nekaj ur kasneje je bila situacija obrnjena. Višje, na 25. mestu je tekmo sklenil Matija, 38. dosežek pa je zabeležil Maksim.


Tako skakalke kot nordijske kombinatorke, ki nastopajo na alpskem pokalu, so odpotovale v državo gostiteljico zaključnih bojev na letošnjem Eurobasketu. Nemški Degenfeld ni pogosto prizorišče tekmovanj z mednarodno konkurenco, tokrat pa so bile del le te tudi tri naša dekleta. Na vrh 83-metrske naprave sta se na skakalni tekmi podali Taja Košir in Urša Vidmar. Slednja je na prvi preizkušnji skočila med najboljšo deseterico, na 8. mesto. Tajin skok pa je bil dovolj za uvrstitev na 25. pozicijo. Med kombinatorkami iz petih držav si je Tinkara Gros priskakala in pritekla 14. najboljši rezultat. Dan kasneje se je prebila še višje. V cilj 2,5 km teka je namreč prišla na 9. mestu in prva izmed Slovenk.

Rezultati AP dekleta, sobota 

Rezultati AP NK dekleta, sobota

Rezultati AP NK dekleta, nedelja

 

#NaučiteSeLeteti

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Scroll to top