Kaj vse se je dogajalo v skakalnem svetu v zadnjih dneh? Na kratko, kadeti so se na državnem prvenstvu okitili s celotnim kompletom medalj, mladince je čakal alpski pokal na domačih tleh, po krajšem premoru se je nadaljeval celinski pokal, skakalna elita pa se je preselila v deželo vzhajajočega sonca. Na dolgo, preverite v spodnjih vrsticah.

Najboljši skakalci sveta so po treh preizkušnjah na ameriških tleh vnovič zamenjali celino, saj so se preselili na nam najbolj oddaljeno prizorišče svetovnega pokala, v japonski Sapporo. Mesto, ki ima le nekaj manj prebivalcev kot celotna Slovenija in v katerem so bila leta 2002 na svetovnem nogometnem prvenstvu odigrana tri srečanja, je na 134-metrski skakalnici gostilo posamični tekmi. Prva se je pričela ob osmi uri zjutraj (po našem času) ter je po nekoliko okrepljeni ilirijanski prisotnosti v ZDA, tokrat znova potekala z enim predstavnikom našega kluba. Lovro Kos je v prvi seriji pristal pri daljavi 116 m, v drugi pa je potegnil štiri metre in pol dlje, s čimer se je povzpel za eno mesto po rezultatski lestvici, na končno 23. Naslednja tekma je potekala v noči iz sobote na nedeljo (po našem času). Lovrov prvi skok je meril 131,5 m, kar je bilo dovolj za peti rezultat serije, v finalu pa je s 126,5 m izgubil nekaj položajev, a ostal med deseterico, na 9. mestu.

Foto: Skijumping.pl

Po vikendu premora so se “na delo” vrnili tekmovalci celinskega pokala, ki so se jim na istem prizorišču v osrednjem delu Nemčije pridružile tudi tekmovalke interkontinentalnega pokala. In prav slednje so se prve podale v smučino 117-metrske skakalnice v Brotterodu. Prvi skok Urše Vidmar je zadoščal za uvrstitev na petnajsto mesto po polovici preizkušnje, njen finalni dosežek pa je bil kar četrti najboljši, kar je skupaj pomenilo uvrstitev tik za deseterico, na 11. mesto. Na izredno izenačeni nedeljski preizkušnji smo spremljali podoben razplet. Sedmo in trinajsto mesto so ločile zgolj štiri točke, v tem paketu pa se je na 12. mestu znašla tudi Urša.

 

Izmed naših fantov je v soboto najvišje končal Matija Vidic. S 101 m ter 109,5 m je posegel po 9. mestu in s tem skočil do svoje najboljše uvrstitve celinskega pokala v tej sezoni. V dvajseterici sta tekmo sklenila tudi Rok Masle in Maksim Bartolj. Slednjemu je uspel 14. dosežek preizkušnje, Rokova skoka pa sta ga popeljala do uvrstitve na 19. mesto. V nedeljskem dopoldnevu se je vrstni red nekoliko premešal. Tokrat je naš najboljši dosežek uspel Maksimu, ki je za pičlo desetinko zgrešil uvrstitev v “top ten” in vikend v Turingiji sklenil na 11. mestu. Po napredovanju v finalni seriji na 13. poziciji najdemo Roka, do štirih točk za skupni seštevek pa je s 27. mestom skočil Matija.


Tudi na naslednji ravni tekmovanj so na istem prizorišču nastopala tako dekleta kot fantje. Planica je bila namreč znova prizorišče mednarodnih obračunov mladincev, po MSP-ju je tokrat nastopil čas za alpski pokal. Za razliko od zgornjih preizkušenj pa so se tu prvi s 102-metrsko napravo spopadli fantje. Nik Gostiša Lah je v prvi seriji za pol metra zgrešil kalkulacijsko točko skakalnice, v drugo pa mu je meter zmanjkal do devetdesetice, kar je bilo skupaj s sodniškimi ocenami dovolj za 22. mesto in devet točk za skupni seštevek. Brez teh pa sta žal ostala Miha Sinčič na 49. ter Nejc Ingolič na 53. poziciji. Približno sedemnajst ur kasneje so fantje dobili novo priložnost za dokazovanje. Nik se je še enkrat uvrstil na mejo dobitnikov točk, na 25. mesto. Prvič v karieri je do točk oz. točke alpskega pokala skočil Nejc, ki je v finalni seriji pridobil sedem mest in končal prav na 30. mestu. Precej višje kot dan poprej je tekmovanje sklenil tudi Miha, ki je zabeležil uvrstitev na 36. mesto. 

 

Za ilirijansko zastopstvo med dekleti sta poskrbeli Taja Košir ter Klarisa Gorjup. Taja je po polovici uvodne tekme zasedala celo visoko sedmo mesto, nato pa kljub daljšemu skoku v drugo rahlo zdrsnila po rezultatski lestvici do končnega 12. mesta, zgolj 2,4 točke za sedmouvrščeno. Na isti poziciji kot jo je zasedala že po prvem poizkusu pa tudi na končnih rezultatih najdemo Klariso, ki je s svojima skokoma prišla do 23. mesta. Nedelja je Klarisi prinesla boljša nastopa, ki ju je sklenila na 19. mestu. Dobri dve točki več od nje je zbrala Taja, ki je bila tokrat 17.


V soboto so se še pred pričetkom alpskega pokala na isti lokaciji, le na nekoliko manjši skakalnici, na državnem prvenstvu pomerili kadeti in kadetinje. Zaradi težav s “špuro” so bile vse tekme izpeljane v zgolj eni seriji. V mlajši kategoriji, do 14 let, je na “osemdesetki” nastopilo sedem Ilirijanov. Kar dva izmed njih sta skočila celo do medalje. Jošt Trtnik je pristal pri daljavi 71,5 m, kar je bilo dovolj za odlično 2. mesto, s 3. mestom pa nas je še dodatno razveselil Zak Meglič. Da je bila podelitev priznanj najboljšim kar polovično v naših barvah je poskrbel še Maks Lunaček Goltes, katerega dosežek ga je popeljal do 5. mesta. Šest desetink točke je za prvo deseterico zaostal Leon Vučković na 11. mestu, takoj za njim, na 12., pa najdemo Nika Gregorca. Le desetinko več kot dve točki je za njim na 15. poziciji pristal Aljaž Lah, našo sedmerico pa je s 23. mestom zaokrožil Luka Sova.

 

Še eno kolajno srebrnega leska smo v svojo zbirko dodali pri dekletih. Pod ta dosežek se je podpisala Laura Hren, ki je s 58,5 m skočila na 2. stopničko odra za zmagovalke.

 

V najstarejši kadetski kategoriji, do 15 let, smo stiskali pesti za kvartet naših pobov. Aleksej Pristavec je z okroglim 10. mestom zabeležil naš najboljši rezultat te kategorije. Povsem blizu eden drugemu sta “državca” sklenila Klemen Brunec in Marko Škul, ki sta zabeležila uvrstitvi na 16. in 18. mesto. Dolžina skoka ter ocene sodnikov, ki jih je prejel Blaž Albreht, pa so bili dovolj za končno 27. mesto.

 

Meter in pol oz. 3,3 točke so ločile naši predstavnici med kadetinjami do 15 let. Mia Ingolič je s 65 m pristala na 5. mestu, Nina Kontrec pa je preletela 63,5 m ter si priborila diplomo za uvrstitev na 6. pozicijo.

 

Za dopolnitev zbirke medalj smo morali počakati na moštveno preizkušnjo, kjer smo vnovič dokazali, da imamo najboljšo ekipo v državi. Z eno izmed najmlajših postav, ki so jo sestavljali Aleksej, Zak, Klemen ter Jošt, smo skočili na 1. stopničko, s čimer so si fantje priskakali naslov državnih prvakov. Maks, Mia, Leon in Marko so s štirimi izredno izenačenimi skoki prišli do 7. dosežka tekmovanja, Laura, Nina, Aljaž ter Nik pa so se zvrstili na 11. mestu.

#NaučiteSeLeteti

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Scroll to top