Kljub temu, da smo vstopili v zadnji mesec zimske sezone pa nam pogled, razen z novo kolekcijo klubskih oblačil (naročilo katere še lahko ujamete s klikom na to povezavo), še ne beži stran od skakalnic. Prav nasprotno, naša dekleta in fantje nas še vedno razveseljujejo s svojimi predstavami. V ospredju zadnjih februarskih in prvi marčevskih dni je bila seveda Lovrova zmaga v deželi tisočerih jezer, do zmag so skočili tudi Urša, Matic, Jošt in Maks, na drugi največji skakalnici v državi smo lahko pozdravili tekmovalce celinskega pokala, “FIS Cup” pa je gostoval v državi gostiteljici EURA 2024.

Veste kaj imajo skupnega zmagovalec največjega števila novoletnih turnej, Janne Ahonen, prvi človek, ki je preskočil magično znamko 200 m (s pristankom), Toni Nieminen, bivši nogometaš Barcelone in Liverpoola, Jari Litmanen ter hokejist, ki je v ligi NHL odigral več kot 900 tekem, Tony Lidman? Vsi so bili rojeni v bližini prizorišča 23. in 24. posamične ter druge ekipne preizkušnje sezone svetovnega pokala. Tekme z okrepljeno ilirijansko prisotnostjo so potekale na 130-metrski skakalnici v finskem Lahtiju. Standardnemu članu slovenske postave Lovru Kosu, se je tokrat v naši peterici pridružil še Maksim Bartolj, ki se je brez večjih težav prebil skozi kvalifikacijsko sito, nato pa na petkovi tekmi zabeležil uvrstitev na 48. mesto. Višje, oz. kar najvišje na rezultatski lestvici pa je posegel Lovro. V prvi seriji je dosegel peti najboljši rezultat, v finalu pa z drugim najdaljšim skokom dneva izkoristil ponujeno priložnost ter skočil na sam vrh ter s tem do svoje druge zmage in četrte uvrstitve na “štenge” med skakalno elito. Sobotni spored je prinesel ekipno preizkušnjo, del slovenskega moštva pa je bil pričakovano tudi Lovro. Tako njemu kot reprezentančnim kolegom se nastop ni najbolj posrečil, po seštevku osmih skokov so namreč zasedli 7. mesto. V nedeljo je sledila še ena posamična tekma, na katero sta se oba naša fanta suvereno uvrstila. Maksim se je uvrstil nekoliko višje kot v petek, tokrat je bil 41. V finalni seriji pa smo hitro lahko pospremili Lovrov nastop, ki je na izenačeni in težki preizkušnji prišel do novih točk za skupni seštevek s 24. mestom.

Foto: Skijumping.pl
Foto: Skijumping.pl

Možnost nastopa na domačih preizkušnjah mednarodnih tekmovanj sta na planiški Bloudkovi velikanki dobila Matija Vidic in Rok Masle. Na 138-metrski skakalnici so namreč nastopili tekmovalci “druge skakalne lige”, celinskega pokala. V soboto se je Matija v obeh skokih približal kalkulacijski točki, kar je bilo dovolj za drugo mesto med slovenskimi predstavniki in skupno 23. dosežek med vsemi tekmovalci. S 120 m je na 32. mestu Rok žal ostal brez finalnega nastopa. Skorajda na las podoben razplet smo spremljali v nedeljskem dopoldnevu. Matija je bil ponovno drugi najboljši Slovenec, le da se je tokrat uvrstil mesto višje, na 22. Še bližje možnosti drugega skoka kot dan poprej, a vseeno brez njega, je bil Rok, ki je dosegel 31. izid.


“Tretja skakalna liga” pa je s prav tako dvema ilirijanskima predstavnikoma obiskala osrednji del Nemčije, kjer v zvezni deželi Turingija leži Oberhof. Prizorišče, ki je sicer bolj poznano po biatlonskih preizkušnjah, je tokrat na hibridni (ledena/snežena smučina in plastično doskočišče) 100-metrski napravi gostilo FIS pokal. Mesto v slovenski sedmerici sta si priskakala Matic Garbajs in Nejc Ingolič. Slednji je na prvi preizkušnji vikenda dosegel uvrstitev na 38. mesto, brez finalnega nastopa pa je ostal tudi Matic, ki je končal deset mest nižje, na 48. Dan kasneje sta oba sklenila z nekoliko slabšimi uvrstitvami, Nejčev skok je zadoščal za 47. mesto, Matic pa je bil 52.


Tokratni tekmovalni teden pa so že v sredo odprli mladinci in člani. V Planici so se v poznih popoldanskih urah pomerili na pokalnih tekmah, še pred tem pa je nordijske kombinatorce čakal tekaški del. Tako kot so navajeni v kombinaciji je tudi skakalce čakala le ena serija, saj je bila druga zaradi neugodnih razmer na doskočišču odpovedana. Na skakalnici s kalkulacijsko točko pri 95 metrih se je med našimi mladinci do 16 let najvišje, na 18. mesto, zavihtel Nik Kurent. Le točka je ločila Maksa Čučka in Jašo Kokalja, ki sta preizkušnjo sklenila na 24. ter 25. mestu. Do 27. dosežka kategorije pa je skočil Pavel Mohar. Prav Pavel je bil edini, ki je nastopil tudi v kombinaciji, kjer je zasedel 9. mesto.

 

Med mladinkami v najmlajši kategoriji se je Klarisa Gorjup vmešala v boj za uvrstitev na zmagovalne stopničke. Po končnem seštevku vseh dosežkov je končala tik pod njimi, na 4. mestu, točko za tretjeuvrščeno.

 

Prav tako je ena točka ločila tretje- in četrtouvrščenega med mladinci do 18 let, le da je bil tokrat razplet bolj po našem okusu. Na 3. mesto je namreč skočil Nejc Ingolič. 13. pozicijo sta si razdelila kar dva Ilirijana, Tobias Javornik in Marcel Stražišar. V dvajseterici sta pristala še Jaša Juršič na 18. ter Jošt Bogataj na 19. mestu. Daljava in ocene Žaka Cernjaka pa so ga popeljali do 23. rezultata.

 

Do suvereno najboljšega rezultata med dekleti do 18 let je skočila Urša Vidmar, ki je najbližjo konkurentko ugnala za skoraj petnajst točk in se tako uvrstila na 1. mesto. Do podelitve priznanj najboljšim je skočila še Taja Košir, ki je bila 6.

 

Kar polovica podelitve za mladince do 20 let je bila v ilirijanskih barvah. S 93 m je na 2. stopničko skočil Miha Sinčič, Nik Gostiša Lah je pristal pri okrogli devetdesetici in se uvrstil na 5. mesto, takoj za njim, na 6., pa najdemo Eneja Marolta, ki je doskočil pri 89,5 m. V izenačeni borbi za čim več pokalnih točk je s 87,5 m do 12. mesta prišel Anej Macur, Žigo Šabca pa je poneslo do daljave 82 m ter 17. mesta.

 

V članski kategoriji smo tokrat pesti lahko stiskali za tri naše predstavnike, izmed katerih je najvišje končal Matic Garbajs. S svojim skokom je v izredno izenačenem četveroboju za zmago pristal na 3. stopnički odra za zmagovalce. Napeto pa je bilo tudi v obračunih za mesto med najboljšo šesterico. Prav na 6. mestu je na koncu tekmovanje sklenil Timotej Jeglič s skokom, dolgim 92 m, s ta dan popularnim zaostankom točke za njim pa je z 91,5 m na 7. poziciji končal Matija Štemberger. Prav tako so trije tekmovalci zastopali barve našega kluba v nordijski kombinaciji. Za drugo zmago dneva je poskrbel edini izmed naših fantov, ki je nastopal tako v (“solo”) skokih kot kombinaciji, Matic. 4. ter 5. dosežek pa sta zabeležila David Muhič in Aleks Muhič.


Prav tako v Planici, le na nekoliko manjši, 80-metrski napravi, so se v soboto na tekmah slovenskega pokala merili kadeti ter kadetinje. 77,5 m ter 79 m je med fanti do 14 let zanesljivo zmago prineslo Joštu Trtniku. Do 3. mesta je skočil Maks Lunaček Goltes, na podelitvi priznanj pa smo lahko zaploskali še Zaku Megliču, ki je zabeležil uvrstitev na 5. mesto. Za najboljšo deseterico najdemo paket kar štirih Ilirijanov, saj so mesta od 11. do 14. zasedli Gabriel Godec, Nik Gregorc, Leon Vučković ter Luka Sova. Pet izmed te sedmerice fantov najdemo tudi na rezultatski listi nordijske kombinacije. Tokrat je na 1. stopničko z najboljšim časom teka stopil Maks, Jošt pa je v cilj pritekel 17 sekund za njim, na 2. mestu. 7. najboljši izkupiček je uspel Luki, dve sekundi za njim je ciljno črto prečkal Gabriel na 8. mestu, Nik pa je končal na 10. poziciji.

 

Dva skoka v bližino sedemdesetice sta Klemna Brunca med kadeti do 15 let popeljala na 6. mesto. Mesto za njim, na 7., je pokalno tekmovanje sklenil Aleksej Pristavec. S kolegom iz Zagorja si je 12. pozicijo razdelil Marko Škul, skoka Blaža Albrehta pa sta zadostovala za 19. rezultat. Skupaj z drugim najboljšim časom na tekaški progi pa se je Blaž precej višje zavihtel na kombinaciji, ki jo je sklenil na visokem 3. mestu. 4. smo v cilju pozdravili Marka, Klemen ter Aleksej sta se zvrstila na 6. in 8. mestu.

 

S četrto največjo skakalnico v planiškem nordijskem centru so se uspešno spopadla tudi dekleta. Tri so nastopila v kategoriji do 14 let, med njimi je bila tudi Laura Hren, ki si je priskakala uvrstitev na 2. mesto. V leto dni starejši kategoriji, do 15 let, sta svojo formo ob vstopu v zadnji mesec sezone preizkušali Mia Ingolič in Nina Kontrec. Mii je točka in pol zmanjkala do najboljše trojice, kar je pomenilo uvrstitev na 4. mesto, Nininih 2x 60 m pa je bilo dovolj za 7. dosežek. Vse tri punce so skupaj nastopile tudi v nordijski kombinaciji, kjer so zabeležile sledeče rezultate. Četrti štartni položaj je v končno 2. mesto pretvorila Nina, do zmagovalnega odra je s 3. mestom prav tako prišla Mia, Laura pa je tekmovanje sklenila na 7. mestu.

 

#NaučiteSeLeteti

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Scroll to top