Veseli december ni takšen zgolj zaradi praznikov, temveč tudi zaradi uspehov naših tekmovalk in tekmovalcev. Naše kraje so v preteklem tednu zajele zimske razmere in tako bomo lahko že prihajajoči vikend zagnali tekmovalne motorje tudi na slovenskih skakalnicah. Dodobra so v tekmovalni ritem že padli najboljše skakalke in skakalci na svetu, v zimsko sezono na najvišji ravni pa so vstopile tudi nordijske kombinatorke. Štirje Ilirijani v svetovnem pokalu so minuli konec tedna preživeli v dveh državah, ki slovita po številnih uspehih v nordijskih športih, na Norveškem ter Poljskem.

Tako skakalke kot nordijske kombinatorke so odpotovale na sever Evrope, v kraj, ki je leta 1994 gostil zimske olimpijske igre. Iz Lillehammerja prihajata norveška športna šampiona, trikratni zmagovalec etape na Touru in zmagovalec ene etape na Giru, Edvald Boasson Hagen in olimpijski ter svetovni prvak in bivši svetovni rekorder, Robert Johansson. V kraju s podobnim številom prebivalcev kot Koper, ležita 140 in 98-metrska skakalnica. Na slednji so uvodni tekmi odskakale kombinatorke, ki so tako v petek kot soboto tekaški del opravile na 5-km progi. Prvo preizkušnjo sezone je Ema Volavšek končala na 7. mestu, potem ko je na skakalnici zabeležila 12. najboljši rezultat, na tekaški progi pa dosegla 8. najhitrejši čas. Še bolje se je odrezala na drugi tekmi. Po 10. dosežku na skakalnici in 6. na stezi je v cilj pritekla na visoki 6. poziciji. S 76 zbranimi točkami po prvi postaji Ema zaseda 7. mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala.


Foto: FIS Ski Jumping

 

Na istem prizorišču sta tekmovali tudi Špela Rogelj in Urša Bogataj. Slednja je v petkovih popoldanskih kvalifikacijah zasedla 2. mesto, na tekmo pa se je z 22. izidom suvereno prebila tudi Špela. Dan kasneje smo ponovno stiskali pesti za naši dekleti, ki sta na “devetdesetki” lovili čim višje uvrstitve. Skoraj povsem na vrh se je uspelo prebiti Urši, ki je dvakrat suvereno preskočila kalkulacijsko točko in stopila na 3. stopničko odra za zmagovalke. S skokoma, dolgima 87,5 m ter 85,5 m, je Špela prišla do 15. mesta in s tem uvrstitve sezone do sedaj. V nedeljo so se dekleta preselila na večjo napravo, na kateri so najprej izpeljali kvalifikacijski skok. S 4. in 14. dosežkom sta se Ilirijanki brez težav uvrstili na tekmo. Na njej je Urša še enkrat skočila med najboljšo deseterico, saj sta jo njena skoka ponesla na končno 6. mesto. Z zbiranjem točk pridno nadaljuje tudi Špela, ki je bila 22. Za skupni seštevek to pomeni, da Urša po štirih odskakanih tekmah z 230 zbranimi točkami zaseda 4. mesto, Špela pa si jih je izborila 32, kar je dovolj za 24. mesto.

Foto: Urša Bogataj FB

Moška karavana se je preselila v srednjo Evropo. Na jugu Poljske leži Wisla, v bližnjem hribovju pa izvira istoimenska reka, ki velja za najdaljšo poljsko ter deveto najdaljšo reko v Evropi. Marsikateremu ljubitelju športa je ime Wisla znano še zaradi nogometnih klubov iz Krakova ter Plocka, med privrženci smučarskih skokov pa se je v zadnjih letih prizorišče uveljavilo tako v poletni veliki nagradi kot svetovnem pokalu. Na Malinki so se najprej v kvalifikacijah pomerili fantje iz 19 držav. Med šestimi Slovenci, ki so se uspešno prebili na nedeljsko posamično tekmo, je bil tudi Lovro Kos. Njegov kvalifikacijski dosežek je zadoščal za uvrstitev na 11. mesto. Po izpuščeni sobotni ekipni tekmi ter 20. mestu po prvi seriji posamičnega tekmovanja, je Lovro v drugem skoku napadel uvrstitev med “top ten”, kar mu je prvič v karieri tudi uspelo, saj je končal na 8. poziciji. S tem si je priskakal 32 točk za skupni seštevek, v katerem je (tako kot Špela med dekleti) trenutno uvrščen na 24. mesto.

Foto: FIS Ski Jumping

 

#naučiteseleteti ⬜?⬜

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Scroll to top