Za nami je še en pester teden na skakalnicah ter tekaških stezah širom Slovenije, Evrope in tokrat tudi Azije. Po sredinih pokalnih obračunih je bil konec tedna v znamenju uspeha kariere Matije Vidica, debija Roka Masleta med elito smučarskih skokov in dobrih predstav na svetovnem in alpskem pokalu.

 

S tekmami smo tokrat pričeli sredi tedna, ko so bile v Planici na sporedu pokalne preizkušnje mladincev in članov. V smučino tamkajšnje devetdesetke so se ob 17. uri najprej pognali mladinci do 16 let. S kar 99 m in 103,5 m je na 2. mesto skočil Jaša Juršič. V obeh serijah je pri 87 m doskočil Sebastjan Bartolj, kar ga je pripeljalo do 16. mesta. Na okroglem 20. mestu je pristal Tobias Javornik, našo četverico v najmlajši mladinski kategoriji pa zaključuje Urh Matjašič s 23. mestom. Slednji se je pomeril še na tekmi nordijske kombinacije, na kateri je ciljno črto prečkal kot 6.

 

Med mladinci do 18 let je ilirijanske barve zastopalo deset tekmovalcev, izmed katerih sta se kar dva uvrstila na zmagovalne stopničke. Na 2. mestu je le pol točke za zmagovalcem zaostal Miha Sinčič, s 3. mestom pa nas je razveselil še Nik Gostiša Lah. Dobra tekma je tudi za Nejcem Ingoličem, ki je z 2x 90 m pristal na 7. mestu. Skoka Žige Šabca sta ga popeljala do uvrstitve na 12. pozicijo, 16. mesto pa sta si razdelila Anej Macur ter Enej Marolt. Do točk za najboljšo trideseterico sta prišla še Jošt Bogataj na 28. mestu in Marcel Stražišar na 30. Rok Cirman je dosegel 33. dosežek tekme, Žak Cernjak pa je končal na 36. mestu *(na tekmi sta nastopila tudi tekmovalca iz Francije, katerih dosežka sta zabeležene med rezultati, vendar ne štejeta za pokalno razvrstitev).

 

Pri dekletih v isti starostni kategoriji sta nastopili Urša Vidmar in Taja Košir. Uršin prvi skok je meril 87 m, v drugem pa je le za meter zgrešila devetdesetico, kar je bilo na koncu dovolj za mesto tik pod stopničkami, pokalno preizkušnjo je namreč sklenila na 4. poziciji. 84 m ter 82 m kolikor je odneslo Tajo pa je zadoščalo za uvrstitev na 8. mesto.

 

Tudi naši najstarejši mladinci so poskrbeli za uvrstitve na najvišja mesta. Tik za najboljšimi tremi je na 4. mestu tekmovanje sklenil Maksim Bartolj. 7. izid tekme je zabeležil Matic Garbajs, ki je nastopil še na članski kombinatorski preizkušnji, na kateri je s četrtega štartnega položaja napredoval na končno 2. mesto. Na skakalni tekmi je tekmoval še Jure Simsič, katerega skoka sta bila dovolj za uvrstitev na 26. mesto *(tudi v tej kategoriji so nastopili tekmovalci iz Francije).

 

Kar nekaj dobrim predstavam smo bili priča tudi v zadnji, članski tekmi fantov. Še eno 4. mesto nam je s 93 m ter 95 m prinesel Timotej Jeglič, Matija Štemberger pa je z 2x 92 m skočil do 6. mesta.


Karavana moškega svetovnega pokala se je na prvem prizorišču po koncu novoletne turneje ustavila v enem izmed najbolj legendarnih mest v svetu smučarskih skokov, poljskih Zakopanah. 140-metrska Wielka Krokiew je v soboto gostila ekipno tekmo, na kateri je barve naše države zastopal tudi Lovro Kos. S 123,5 m ter 132 m je ekipi pomagal do uvrstitve na 4. mesto, ki so si ga po napetem boju priskakali z dobrimi štirimi točkami prednosti pred Norvežani. V nedeljo pa smo dočakali trenutek, na katerega smo čakali kar 4383 dni. 15. januarja 2011 sta v Sapporu na posamični tekmi svetovnega pokala nastopila dva Ilirijana, Jernej Damjan in Matic Kramaršič. Točno 12 let kasneje sta ta dosežek ponovila Lovro in Rok Masle, ki je z nastopom na tej tekmi tudi debitiral v svetovnem pokalu. Debi je sklenil tik za dobitniki točk, na 31. mestu, še eno dobro predstavo v tej sezoni pa je prikazal Lovro, katerega skoka sta ga popeljala do 13. mesta.

Foto: Skijumping.pl
Foto: Skijumping.pl

Za deveto, deseto in enajsto tekmo sezone celinskega pokala se selimo na Daljni vzhod. V petem največjem japonskem mestu (po številu prebivalcev), Sapporu, ki je leta 1972 gostilo zimske olimpijske igre, so izpeljali kar tri preizkušnje na 137-metrski skakalnici. Prva izmed treh je potekala v noči iz petka na soboto (po našem času), na njej pa je do uspeha kariere skočil Matija Vidic. V prvi seriji je pristal pri kar 140 m, s čimer je zabeležil drugi rezultat prve serije. V finalu je doskočil pri 130,5 m, a vseeno obdržal mesto na zmagovalnem odru. Z uvrstitvijo na 3. mesto je potrdil odlično pripravljenost v tej sezoni. Matijev uspeh je dopolnil Tilen Bartol, ki se je z enajste pozicije po prvem skoku prebil v najboljšo deseterico in prvo tekmo sklenil na 7. mestu. Druga in tretja preizkušnja vikenda sta potekali v nedeljskih nočnih oz. jutranjih urah. Najprej je izmed naše dvojice višjo uvrstitev zabeležil Tilen, ki je s 120,5 m in 120 m skočil do 20. mesta. Matija je z 2x 118,5 m končal na 24. mestu. Na zadnji tekmi pa sta oba znova končala nekoliko višje na rezultatski lestvici, Matija je na 11. mestu za deseterico zaostal za dobro točko, Tilen pa je mesto med najboljšimi desetimi držal po prvem skoku, po drugem pa zaključil na končnem 18. mestu.


Za konec se podajamo še v državo, kjer je trenutno tako v nogometu kot hokeju na ledu državni prvak ekipa Red Bull iz Salzburga, v rokometu Krems, v odbojki pa Waldviertel. Avstrijski Eisenerz je bil prizorišče dveh fantovskih in dveh ženskih tekem alpskega pokala, na katerih so nastopili štirje Ilirijani ter dve Ilirijanki. Prvi so se v soboto ob 11. uri v špuro pognali fantje, med katerimi je 4. rezultat tekme uspel Maksimu Bartolju. Z 28. mestom je do treh točk za skupni seštevek skočil Miha Sinčič. Nekoliko prekratka za uvrstitev med dobitnike točk sta bila Nik Gostiša Lah (35. mesto) in Nejc Ingolič (64. mesto). Zelo podoben razplet smo spremljali tudi dan kasneje. Maksim je skočil še do tretjega 4. mesta v tem tednu. Svojo uvrstitev s prve tekme je nekoliko izboljšal Miha, ki je bil 24. Znova je le nekaj točk do trideseterice zmanjkalo Niku, ki se je uvrstil na 34. mesto, Nejc pa je debitantski vikend na alpskem pokalu sklenil na 65. poziciji.

Za razliko od pokalne tekme v sredo, sta se naši mladinki v soboto zvrstili v drugačnem vrstnem redu. Višje se je uvrstila Taja Košir, ki je na 109-metrski napravi skočila na 24. mesto. Urša Vidmar je zbrala slabe štiri točke manj in s tem rezultatom pristala na 26. mestu. Tako kot pri fantih smo tudi pri naših dekletih v nedeljo pospremili tekmo s podobnimi uvrstitvami. Taja se je uvrstila na 26. mesto, Urša pa je bila 30. 

#NaučiteSeLeteti

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Scroll to top