Predzadnji teden zimske sezone ni prinesel novih preizkušenj na domačih skakalnicah, je pa zato postregel s pestrim mednarodnim dogajanjem. Dokončno se je razplamtel ter razpletel boj za čim višje uvrstitve na Raw Air turneji, na Norveškem so sezono sklenili nordijski kombinatorci, na Poljskem pa smo pospremili finale tako celinskega kot FIS pokala.

Kot je za različne skakalne turneje v navadi, smo tekme Raw Aira spremljali tudi med tednom. Karavana svetovnega pokala se je z legendarnega Holmenkollna preselila približno 500 km vožnje severneje, kjer so tekmovalci v Trondheimu v torek skakali na 105-metrski, v sredo pa na 138-metrski skakalnici. Lovro Kos je tako na srednji kot veliki napravi zabeležil povsem identično uvrstitev, saj je obe preizkušnji sklenil na 27. mestu.

 

Po srednji in veliki skakalnici je nastopil čas tudi za letalnico. V Vikersundu je bil celoten tekmovalni program izpeljan v nedeljo, ko smo v dopoldanskih urah pospremili tekmo z zgolj eno serijo, popoldne pa je v prvi seriji nastopilo 30 tekmovalcev, v drugo se jih je prebilo 20, v tretjo pa le 10. Nekaj minut čez enajsto uro je bila tako izpeljana prva tekma. Na njej je Lovro doskočil pri dolžini 211,5 m, kar je zadoščalo za uvrstitev na 18. pozicijo. Na popoldanski tekmi na izpadanje mu je uspel preboj v drugo serijo, v kateri pa je zaključil s tekmovanjem, saj se ni prebil med najboljšo deseterico in preizkušnjo sklenil na 16. mestu.

Foto: Skijumping.pl

Iz Osla so se v Trondheim preselili tudi najboljši nordijski kombinatorci in kombinatorke na svetu, med katerimi smo se ponovno razveselili nastopov Eme Volavšek. Sobotni spored svetovnega pokala je postregel z mešano ekipno preizkušnjo, ki jo je Ema z reprezentančnimi sotekmovalci sklenila na 7. mestu. V nedeljo pa je na posamični tekmi na 105-metrski skakalnici z 92 m prišla do petega najboljšega izhodišča za 7,5 km dolgo tekaško progo, v cilj katere je prišla na 8. poziciji. Po tem, ko je nastopila le na zadnjih preizkušnjah sezone, je Ema v skupnem seštevku končala na 30. mestu.


Še eno najbolj znamenitih prizorišč našega športa, poljske Zakopane, so gostile zaključek tako celinskega kot FIS pokala. Tekme na 140-metrski skakalnici so od četrtka do nedelje potekale na ledeni smučini, plastičnem doskočišču ter sneženem izteku. Prvi so se s tovrstnimi razmerami spopadli tekmovalci “tretje lige”, med njimi tudi Nik Gostiša Lah ter Rok Masle, ki je čez vikend nastopil tudi na COC-ju. Rok je na prvi tekmi pristal pri daljavi 116 m, kar mu je prineslo uvrstitev na 40. mesto, Nika pa je poneslo tri metre manj, na 58. pozicijo. Žal sta tudi naslednji dan oba končala brez točk za skupni seštevek. Rok je zabeležil uvrstitev na 39. mesto, Nik pa je bil 52. Glede na to, da sta bili to zadnji tekmi FIS pokala te sezone, je prav, da si ogledamo še uvrstitve naših predstavnikov v skupnem seštevku. Za slednjega, za razliko od denimo svetovnega ter celinskega, štejejo tudi rezultati poletnega dela. Točke za uvrstitev v najboljšo trideseterico je letos zabeležilo pet Ilirijanov. Na skupnem 36. mestu najdemo prav Roka, mesto za njim, na 37., Matijo Vidica, 53. mesto si je zagotovil Maksim Bartolj, na 125. se je uvrstil Timotej Jeglič, z eno točko pa na lestvici na 156. mestu najdemo tudi Miho Sinčiča.

 

Med vikendom so v ospredje stopili tekmovalci “druge lige”. Nekateri tekmovalci (kot npr. Rok) so nastopili na obeh tekmovanjih, nekateri so po tekmah FIS pokala odpotovali domov, nekateri pa so se udeležili samo celinskega. Med te zadnje spadata Maksim ter Matija in prav onadva sta v soboto suvereno skočila med najboljše. Maksim je dosegel daljavi 137,5 m in 134,5 m, s čimer je skočil na visoko 6. mesto. Eno svojih najboljših uvrstitev sezone je dosegel tudi Matija, ki je z 28. mesta po prvi seriji napredoval vse do končnega 15. Ponovno pa je žal pri le enem tekmovalnem skoku ostal Rok, ki se je na tej tekmi uvrstil na 51. mesto. Prav vsi trije so v nedeljo izboljšali svoje uvrstitve. Po mestu tik za deseterico po prvem skoku je v finalu do končnega 4. napredoval Maksim, z le pol točke zaostanka za tretjeuvrščenim. V drugi seriji je nekaj mest pridobil tudi Matija, ki je pristal na 13. mestu. Skok, v dolžini 120 m, pa je Roka popeljal do 47. mesta. Kot že zapisano, se je s tema preizkušnjama tudi sklenila sezona celinskega pokala. V skupnem seštevku je najvišje uvrščeni Ilirijan in hkrati Slovenec Maksim, ki je zasedel odlično 6. mesto. Na 35. mesto se je uvrstil Matija, na okroglem 40. pa je sezono končal Rok.

#NaučiteSeLeteti

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Scroll to top