Za nami je še en teden zimske sezone, v katero so zakorakali tudi naši mlajši zmajčki. Poleg uvodnih tekem sezone za kategorije do 12 ter 13 let, smo dočakali tudi uspešen zaključek novoletne turneje s tetralogijo na drugi največji avstrijski skakalnici. Prvič po sredini decembra so se v Italiji zbrali najboljši kombinatorci in kombinatorke ter obračunali za nove točke svetovnega pokala.

Po odpovedi tekme v tirolskem Innsbrucku, se je karavana moškega svetovnega pokala preselila na Solnograško oz. Salzburg. Bischofshofen, ki leži ob pomembni turski avtocesti, je poleg tradicionalne zadnje etape novoletne turneje gostil še odpadlo tekmo iz Innsbrucka. Poleg teh so se skakalci pomerili še na dodatni posamični ter ekipni tekmi, ki sta bili izpeljani minuli vikend. Nam najbližje prizorišče (moškega) svetovnega pokala izven Slovenije je tako gostilo kar štiri preizkušnje v petih dneh. Toda pojdimo lepo po vrsti. Sredine popoldanske ure so bile rezervirane za tretjo tekmo turneje, ki je potekala na eni izmed najbolj specifičnih skakalnic na svetu. 142-metrska naprava številnim tekmovalcem povzroča težave predvsem pri točnosti odskoka, Lovro Kos pa se je v prvi seriji ujel v past novozapadlega snega ob doskoku. Kombinacija zahtevnih razmer ter neposrečenega prehoda v doskok sta pomenila, da je Lovro 136-metrski poizkus končal s padcem, na srečo brez poškodb. Na podlagi dolgoletnega pravila, ki omogoča nastop v finalni seriji skakalcem, ki so ob padcu dosegli 95% dolžine najdaljšega skoka v seriji, je Lovro dobil možnost skoka v finalu. Končni zbir točk je zadostoval za uvrstitev na 25. mesto. Naslednji dan je bilo na sporedu še sklepno dejanje 70. turneje štirih skakalnic. Lovrov dosežek v prvem skoku ga je uvrščal na 12. mesto. V drugem poizkusu je bil eden izmed le štirih finalistov, ki so dobili podporo vzgonskega vetra, kar je nadgradil še z odličnim skokom, ki ga je ponesel do končne 9. pozicije. Turnejo je zaklučil kot edini Slovenec z osmimi skoki v skupnem seštevku, v katerem je zbral 1093 točk. To mu je prineslo 7. mesto na debitantskem nastopu. Po dnevu premora smo lahko v soboto videli kako hitro se lahko tudi tekmovalec v vrhunski formi ujame v “bišofshofnsko past” položnega naleta. Lovru se je namreč skok v prvi seriji nekoliko ponesrečil zaradi česar je tekmovanje zaključil brez uvrstitve v drugo serijo, na 41. mestu. Kljub temu, da je na tej tekmi ostal brez novih točk za skupni seštevek pa jih je do sedaj zbral 213, kar ga uvršča na 17. mesto. Nedelja je prinesla zadnjo tekmo napornega novoletnega obdobja. Tokrat so se med seboj pomerile ekipe, del slovenske četverice pa je bil tudi Lovro. Še enkrat se je izkazal z dvema dobrima nastopoma. Na izenačeni tekmi, na kateri se je skoraj v vsako moštvo prikradel kakšen večji zdrs, so naši fantje končali pod zmagovalnim odrom, na 4. mestu. V pokalu narodov pa Slovenijo najdemo še mesto nižje, in sicer na 5.

Foto: FIS Ski Jumping

Po nekajtedenskem premoru so se na najvišjo raven tekmovanj vrnili tudi najboljši nordijski kombinatorci ter kombinatorke na svetu. Tokratna postojanka je bil Val di Fiemme, oz. natančneje največje mesto te doline, Predazzo. To prizorišče je že trikrat gostilo nordijsko svetovno prvenstvo, nazadnje pa so tam medalje v skokih oz. kombinaciji delili leta 2013. Do zlata so takrat skočili Anders Bardal, Kamil Stoch, avstrijska moška ekipa, Sarah Hendrickson in japonska mešana ekipa, pri kombinatorcih pa so na najvišjo stopničko stopili Eric Frenzel, Jason Lamy-Chappuis ter dvakrat francosko moštvo. Prav z moštveno preizkušnjo smo tudi vstopili v konec tega tedna, saj je bila Ema Volavšek v petek del slovenske mešane ekipe. Najprej so se vsi tekmovalci merili na 106-metrski skakalnici, nato pa je fante čakal 5-km tek, dekleta pa so morala preteči 2,5 km. Po skakalnem delu je Ema z reprezentančnima kolegoma in kolegico zasedala peto mesto. Na tekaški progi so žal izgubili troboj za to pozicijo, ob koncu so se namreč uvrstili na 7. mesto. V soboto je Emo čakala še individualna preizkušnja, v obratnem formatu od tega, ki smo ga vajeni. Kombinatorke so se namreč najprej podale na 5000 m dolgo progo, zatem pa opravile še z nastopom na skakalnici. Tako na tekaških kot skakalnih smučeh je Emi uspel osmi najboljši dosežek, tekmo pa je končala mesto višje, na 7. Po dveh tretjinah načrtovanih tekem svetovnega pokala, je Ema v skupnem seštevku uvrščena na visoko 4. mesto.


Končno smo dočakali tekmovalno vročico tudi v mlajših kategorijah. Z žirovsko štiridesetko se je uspešno spopadlo trinajst ilirijanskih tekmovalcev oz. tekmovalk v mlajših kadetskih kategorijah. Prvi so se v smučino pognali pobje do 12 let. Z najboljšima dosežkoma obeh serij je zmago slavil Jošt Trtnik. V najboljšo deseterico sta se uvrstila še Aljaž Lah na 9. in Maks Lunaček Goltes na 10. mestu. Tik za njima je končal Gabriel Godec, ki je dosegel 11. najboljši izid. 2x 30 m Nika Gregorca ga je popeljalo do 20. mesta. Slabih deset točk je za Nikom zaostal Ivan Novak, ki je bil 22., 29. mesto pa je pristalo v rokah Filipa Tiberija Dominika. Fantje so se nekoliko kasneje pomerili še na 3-km tekaški preizkušnji. Na njej so slavili kar trojno zmago, saj so na 1., 2. in 3. stopničko stopili Jošt, Maks (z najhitrejšim časom teka) ter Aljaž. Na 5. poziciji je v cilj pritekel Gabriel, od 8. do 10. mesta pa so se zvrstili Nik, Ivan in Filip Tiberij.

 

Na izenačeni tekmi kadetinj do 12 let je ilirijanske barve branila Laura Hren. V prvi seriji je skočila 29,5 m, v drugi pa je dodala še pol metra in doskočila točno pri tridesetici. Uvrstila se je na 5. mesto, manj kot tri točke za tretjeuvrščeno.

 

Izmed četverice Ilirijanov v starejši kategoriji se je najvišje zavihtel Blaž Albreht. S skokoma, ki sta merila 35,5 m in 35 m je dosegel 8. rezultat tekmovanja. Patrik Amon je bil v seštevku dveh skokov celo pol metra daljši od Blaža, vendar je zaradi nekoliko nižjih sodniških ocen končal za njim, na 11. poziciji. Tekmo majhnih razlik med tekmovalci je na 17. mestu sklenil Filip Vovk, Klemen Brunec pa si je s kolegom iz Zagorja razdelil 22. mesto. Kombinacijo je na najnižji stopnčki zmagovalnega odra zaključil Blaž, ki je tudi štartal s tretjega najboljšega izhodišča. Takoj za njim so se zvrstili še ostali trije zmajčki, Klemen, Filip in Patrik so namreč v cilj pritekli na 4., 5. ter 6. mestu. 

 

Do suverene zmage je med dekleti do 13 let skočila Mia Ingolič. V prvi seriji jo je poneslo dva metra čez kalkulacijsko točko, v finalu pa je skočila pol metra manj kot v prvo, pristala je pri 36,5 m. Po skokih sta se z Lauro udeležili še tekaškega dela, ki sta ga sklenili na 2. (Mia) ter 5. mestu (Laura).

 

#naučiteseleteti ⚪?⚪

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Scroll to top