Pa smo znova nazaj v ritmu tedenskih pregledov tekmovalnega dogajanja na skakalnicah in tekaških stezah, ki smo ga navajeni. Sredino februarja je zaznamovala ilirijanska prevlada na mladinskih državnih prvenstvih, domače preizkušnje naših najmlajših, državc mlajših kadetov ter dosežek na najvišji ravni, na katerega smo čakali več kot 14 let.

V torek smo v poznih popoldanskih urah spremljali državno prvenstvo najstarejših mladincev. V Prešernovem mestu je nastopilo za kar celotno nogometno enajsterico Ilirijanov ter dve naši dekleti. Na kranjski skakalnici s kalkulacijsko točko pri okroglih stotih metrih so naši zmaji poskrbeli za zares dominantne predstave. Na posamični tekmi je na 1. mesto ter s tem do naslova državnega prvaka skočil Maksim Bartolj. V tesnem boju za vrh je ugnal klubskega kolega Roka Masleta, ki je končal na 2. mestu. V najboljši deseterici, točno na 10. mestu je tekmo sklenil še Miha Sinčič. Na 13., 14. ter 15. mestu sledi ilirijanski paket, v katerem so se zvrstili Matic Garbajs, Jaša Juršič in Nik Gostiša Lah. Do (dvojnih) točk za skupni seštevek je skočil še Žiga Šabec, ki se je uvrstil na 28. pozicijo. Skoka Nejca Ingoliča sta ga pripeljala do 31. mesta, Enej Marolt je bil 34., Anej Macur je dosegel 39. izid državca, Jureta Simsiča pa najdemo na 53. mestu.

 

Po fantovski preizkušnji je sledila še bitka mladink za naziv najboljše v državi. V konkurenci 18 deklet sta barve mosteškega kluba zastopali Urša Vidmar in Taja Košir. Urša je s skokoma 88 m ter 84,5 m ter sodniškimi ocenami prišla do 10. mesta, Tajin izkupiček pa je bil dovolj za uvrstitev na 12. mesto.

 

Prevlada naših mladincev se je dokazala tudi na moštveni tekmi. Na slednji sta kar dve naši ekipi zbrali več točk od katerekoli druge in poskrbeli za dvojno ilirijansko zmago. Nejc, Žiga, Maksim in Rok so okoli vratu prejeli zlato medaljo za naslov državnih prvakov, na 2. stopničko pa so stopili Jaša, Matic, Nik ter Miha. V igri za čim višje uvrstitve pa so bili tudi Urša, Anej, Enej in Jure, ki so tekmovanje sklenili na 12. mestu.


Že naslednji dan je prav tako v Kranju potekalo državno prvenstvo mladincev do 18 let, kar pomeni, da je nekatere naše fante in dekleta čakal dvojni spored sredi tedna. Eden izmed teh je Miha Sinčič, ki je dobro formo v tem delu sezone dokazal še na tej tekmi, na kateri je skočil na 3. stopničko. Manj kot dve točki je za najboljšo šesterico na 7. mestu zaostal Nik Gostiša Lah. Žigi Šabcu je v prvi seriji pol metra zmanjkalo do stotice, ki jo je suvereno ujel v finalu ter si priskakal 14. mesto. En za drugim sta na 21. in 22. mestu končala Jaša Juršič ter Nejc Ingolič. Anej Macur je zbral dovolj točk za 27. mesto, le tri desetinke točke pa je za trideseterico na 31. poziciji zaostal Enej Marolt. Marcel Stražišar se je uvrstil na 38. mesto, kot 40. in 41. pa sta končala Sebastjan Bartolj ter Jošt Bogataj. Srečno ilirijansko trinajsterico na tej tekmi so zaokrožili Rok Cirman na 45. mestu, Tobias Javornik na 49. in Žak Cernjak na 51.

 

Še enkrat, tokrat v svoji starostni kategoriji, sta trenutno pripravljenost preizkušali Taja Košir in Urša Vidmar. Slednja je pristala na odru za zmagovalke, saj sta jo njena skoka pripeljala na 3. stopničko. Zelo napet boj smo spremljali za mesta tik pod zmagovalnimi stopničkami, vanj pa je bila udeležena tudi Taja. Na koncu je dosegla uvrstitev na 5. mesto, zgolj desetinko točke za mestom višje.

 

Po najboljših dveh ekipah v kategoriji do 20 let, se je ime našega kluba znašlo na vrhu tudi med ekipami do 18 let. Za še en naslov državnega prvaka so poskrbeli Žiga, Jaša, Nik in Miha, ki so drugouvrščene za seboj pustili za več kot 70 točk. Lep dosežek je s 6. mestom uspel Marcelu, Aneju, Eneju ter Nejcu, 9. pozicija pa je pripadla Sebastjanu, Joštu, Žaku ter Roku.


Prav tako v sredo je bilo pestro tudi v prestolnici, v domačem Mostecu, kjer so bile uspešno izvedene regijske preizkušnje. Za začetek se želimo vsem, od trenerjev, ki dneve in noči skrbijo za pripravo skakalnic, do staršev in prostovoljcev, ki pomagate pri izvedbi tekmovanja itd., zahvaliti za vaš doprinos h kakovostni izvedbi tekmovanj v organizaciji našega kluba. Na najmanjših napravah smo lahko uživali v nastopih najmlajših zmajčkov, ki so pogumno prikazali svoje znanje in napredek. Nekoliko bolj zares je šlo pri dečkih, rojenih istega leta kot je veliki kristalni globus v smučarskih skokih romal v roke Andersa Bardala, Španci pa so postali evropski prvaki v nogometu na prvenstvu v Ukrajini in na Poljskem. Polovica tekmovalcev v tej kategoriji je bila Ilirijanov, izmed katerih se je najvišje, na 2. mesto zavihtel Mark Harnold Švajger. Andraž Brečko Strnad je dvakrat pristal pri znamki 20 m in dosegel 3. rezultat tekme. Urban Orel pa je poletel do 5. mesta.

 

Ko so s skoki zaključili tekmovalci na dvajsetki, so v središče pozornosti prišli mlajši kadeti in kadetinje na štiridesetki. 2x 33,5 m je v kategoriji do 12 let Fedjo Rejca pripeljalo na 2. stopničko zmagovalnega odra. Tam mu je družbo delal Matevž Verbič Miklič, ki je zabeležil uvrstitev na 3. mesto. Lovro Zajc pa se je uvrstil na 5. pozicijo.

 

Kar osem naših fantinov letnika 2010 je nastopilo med mlajšimi kadeti do 13 let. Povsem na vrh je skočil Jošt Trtnik, ki je slavil zmago z dobrimi desetimi točkami prednosti pred najbližjim zasledovalcem. 4., 5., 6. in 7. mesto so ostali doma, saj so se na njih zvrstili Maks Lunaček Goltes, Aljaž Lah, Luka Sova in Leon Vučković. Gabriel Godec je skočil na 9. pozicijo, z obema skokoma prek tridesetice se je izkazal še Nik Gregorc na 10. mestu. Ljubljanski oktet je sklenil Filip Tiberij Dominik na 12. mestu.

 

Edina tekmovalka kategorije do 13 let je bila prav predstavnica prvega specializiranega skakalnega kluba v zgodovini v Sloveniji. Lauro Hren je v prvem skoku poneslo do kar 34 m, njen drug skok pa je bil šest metrov krajši, a je kljub temu seveda dosegla 1. mesto.


Ta vikend ob Pohorju niso gostovali le nogometaši Olimpije, temveč so na Štajersko odšli tudi mlajši kadeti, ki jih je na Šmartnem na Pohorju čakalo državno prvenstvo. Na 47-metrski skakalnici je bil s 5. mestom najboljši Ilirijan do 12 let Fedja Rejc. Matevž Verbič Miklič si je priskakal 17., Lovro Zajc pa 27. mesto.

 

Naslov državnega prvaka do 13 let je z ogromno prednostjo več kot 30 točk odšel v roke Jošta Trtnika. Njegov uspeh je z odličnim 3. mestom dopolnil Maks Lunaček Goltes. 9. pozicija je bila rezervirana za Gabriela Godca, 2x 38 m je Leona Vučkovića popeljalo na 11. mesto, Luka Sova pa je bil 14. Le desetinko je za njim na 15. poziciji zaostal Nik Gregorc. Aljaž Lah je državca sklenil na 17. mestu, 23. izid pa je uspel Filipu Tiberiju Dominiku.

 

Da smo domov odšli s celotno zbirko kolajn je poskrbela Laura Hren. 40 m ter 39 m je namreč zadoščalo za osvojitev 2. mesta in medaljo srebrnega leska.

 

Izredno napet dvoboj smo spremljali na preizkušnji ekip, na kateri je bila izpeljana le ena serija. Končni razplet je šel v korist Laure, Maksa, Luke in Jošta, ki so osvojili naslov državnih prvakov, le tri desetinke točke pred ekipo Zagorja. Fedja, Nik, Gabriel in Leon pa so se uvrstili na 4. mesto.


Poleg domačih nam je pretekli vikend ponudil tudi kar nekaj akcije na mednarodnih tekmovanjih. V eni najmlajših članic Evropske unije, Romuniji, sta potekali zadnji tekmi svetovnega pokala pred bližajočim se svetovnim prvenstvom v Planici. Zaradi tega je večina držav na 97-metrski skakalnici v Rašnovu nastopila v bolj ali manj okrnjenih postavah, na številčnem seznamu tistih, ki so raje izpustili tekmi na jugovzhodu naše celine ter se doma pripravljali na enega izmed vrhuncev sezone pa je tudi naš Lovro Kos. To pa ne pomeni, da tokrat na zaletni rampi ni bilo Ilirijanov. Pravzaprav se je prvič po 29. novembru 2008 zgodilo, da so na tekmi svetovnega pokala nastopili kar trije Ilirijani! Takrat so v finskem Kuusamu nastopili Jernej Damjan, Jure Šinkovec ter Matic Kramaršič, tokrat pa so ta dosežek ponovili Maksim Bartolj, Rok Masle in Matija Vidic. Ker je bilo na štartni listi manj kot 50 tekmovalcev, so bili vsi tekmovalci uvrščeni na sobotno tekmo. Na njej je izmed naše trojice najvišje posegel Maksim, ki se je uvrstil na 20. mesto ter bil s tem dosežkom drugi najboljši Slovenec ter si tako priskakal mesto na nedeljski super ekipni preizkušnji. Do točk je skočil še Rok na 25. mestu, medtem ko je Matiji le malo zmanjkalo do preboja med najboljših trideset, pristal je na 34. poziciji. Kot zapisano, je v nedeljo sledila še super ekipna tekma, na kateri vsako državo zastopata le dva skakalca. Najboljših 12 ekip se prebije v drugo serijo, iz katere si nato najboljših 8 moštev pribori še tretji skok. Maksim je v prvem skoku dosegel sedmi dosežek svoje skupine, v drugem devetega, v tretjem pa znova sedmega, kar je bilo skupaj s skoki reprezentančnega kolega dovolj, da sta na koncu stopila na 2. stopničko odra za zmagovalce.

Foto: Skijumping.pl

Z juga Evrope se selimo v državo, ki se je Evropski uniji pridružila leta 1995. Govorimo o naši severni sosedi, kjer je v Beljaku potekal FIS pokal. Prva so se v smučino 98-metrske naprave pognala dekleta. Urša Vidmar je na prvi tekmi skočila do 17. mesta, za tem dosežkom pa je nekoliko zaostala Taja Košir, ki je pristala na 22. poziciji. Dan kasneje je Urša rahlo izboljšala svoj dosežek, saj se je uvrstila na 16. mesto, Taja pa je bila še enkrat 22.

 

Še nekoliko številčnejšo zasedbo kot pri dekletih smo imeli med fanti. Barve Ilirije so namreč branili Timotej Jeglič, Miha Sinčič ter Nik Gostiša Lah. Prav slednjemu je v soboto uspel preboj med dobitnike točk, saj je s skokoma, dolgima 85 m in 91 m zabeležil uvrstitev na 26. mesto. Na tej tekmi je Timotej dosegel 37. mesto, Miha pa je končal na 48. V nedeljo se je najvišje, na 33. mesto, povzpel Miha, Timotej je skorajda ponovil uvrstitev z dneva poprej, bil je 38., Nik pa je zasedel 43. mesto.

 

#NaučiteSeLeteti

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Scroll to top