Dve skorajšnji uvrstitvi na oder za zmagovalke medcelinskega pokala, dve uvrstitvi med najboljšo deseterico alpskega, bronasta kolajna državnega prvenstva ter vrnitev na tekme kombinatorskega svetovnega pokala so vrhunci ilirijanskih deklet v minulem koncu tedna, v katerem smo počastili njihov praznik. Več o teh in seveda vseh nastopih naših fantov si preberite v spodnjih odstavkih.

V zadnjih letih v svetovnem pokalu spremljamo različne poizkuse, da tistim bolj tradicionalnim turnejam (npr. novoletni) organizatorji dodajajo še druge, z namenom popestritve skakalnega dogajanja. Ena izmed teh je letos premierno izvedbo dočakala na treh poljskih prizoriščih, ta vikend pa se je na enem najbolj legendarnih prizorišč našega športa, v norveškem Oslu, pričela sedma izvedba t. i. Raw Air turneje. Na 134-metrski skakalnici na Holmenkollnu smo v petek pospremili kvalifikacijsko serijo, ki je že štela za seštevek turneje, v soboto pa še prvo tekmo. Na njej je Lovro Kos po 26. dosežku prve serije odločno napadel v finalu ter se povzpel do končnega 18. mesta. Nedeljski prvi skok mu je prinesel mesto med najboljšo šesterico, po razpletu finala pa je končal na 13. mestu.

Foto: Skijumping.pl

Prvič v letošnji zimski sezoni smo lahko pesti za predstavnike našega kluba stiskali tudi v svetovnem pokalu v nordijski kombinaciji, katerega tekme so prav tako potekale v Oslu. Po daljši odsotnosti zaradi poškodbe, o kateri smo se med številnimi drugimi temami z Emo Volavšek pogovarjali v jesenskem intervjuju, se je Ema vrnila na tekme najvišje ravni, prvič v karieri pa je med kombinatorsko elito nastopil Matic Garbajs. Dekleta so s skakalnim delom preizkušnje na 106-metrski napravi opravila že v četrtek, ko je Ema dosegla 14. najboljši rezultat. Na sobotnem 5-kilometrskem tekaškem delu pa je pridobila nekaj pozicij ter svojo prvo mednarodno tekmo zime sklenila na 11. mestu. Fante sta tako skok na 134-metrski skakalnici kot tek v dolžini 10 km čakala v soboto. Na skakalnici si je Matic priboril 44. štartni položaj, na končni lestvici rezultatov pa ga najdemo na 52. mestu. Nedelja je postregla s še eno moško preizkušnjo, ki jo je Matic sklenil na 50. mestu.

Foto: @flawia_k

Zadnja postaja sezone interkontinentalnega oz. medcelinskega pokala za dekleta in predzadnja celinskega za fante je bil finski Lahti. V tamkajšnjem skakalnem centru, ki leži v neposredni bližini nogometnega Lahden štadiona in hokejske Isku arene, so prva, prav na njihov dan, priložnost dobila dekleta. Del slovenske odprave je bila tudi Urša Vidmar, ki je na petkovi tekmi pristala pri daljavah 111,5 m in 113 m, kar je bilo dovolj za 4. mesto, zgolj pičlo desetinko točke za tretjeuvrščeno. Razplet sobotnega dopoldneva je bil zelo podoben. Urša je tokrat poletela 118 m v prvi seriji ter ponovno 113 m v drugi, kar ji je prineslo še eno uvrstitev na 4. mesto. Ta dosežka sta tudi njena najboljša v karieri na tej ravni tekmovanj. S preizkušnjama na jugu Finske so dekleta sklenila premierno sezono nekoliko prenovljene “druge lige”. Po dvanajstih izpeljanih tekmah je Urša, ki je nastopila na osmih izmed njih, osvojila 8. mesto v skupnem seštevku in s tem zabeležila drugi najboljši dosežek med Slovenkami.

 

Na 130-metrski skakalnici so na svoj račun v soboto ob 17. uri po našem času prišli še fantje. Med 49 skakalci iz devetih držav sta nastopala dva Ilirijana, ki ju je na koncu ločila le dobra točka. 123 m ter 120 m Maksima Bartolja mu je prineslo uvrstitev na 16. mesto, na 17. pa s 119,5 m in 113 m najdemo Matijo Vidica. Približno 14 ur po koncu te preizkušnje je že sledila nova. Tokrat se je Maksim prebil v “top ten”, natančneje na 9. mesto. Prav tako pa je do novih točk za skupni seštevek skočil Matija, katerega skoka sta bila dovolj za uvrstitev na 22. mesto.


Teden poprej so na prizorišču nordijskega svetovnega prvenstva iz leta 1931 nastopili tekmovalci FIS pokala, ta konec tedna pa je Oberhof na 100-metrski skakalnici gostil alpski pokal. Tudi ta je potekal v nekoliko spremenjenih pogojih, saj so se mladinci in mladinke iz osmih držav merili na skakalnici s sneženo oz. ledeno smučino in plastičnim doskočiščem. V fantovski kategoriji je nastopilo kar 72 tekmovalcev, med njimi tudi naš Nik Gostiša Lah. Prva tekma, za katero se je nato izkazalo, da je bila tudi edina, se ni izšla povsem po njegovih pričakovanjih, saj je na 43. mestu ostal brez točk za skupni seštevek.

Rezultati AP fantje, sobota

 

Del slovenske deseterice deklet sta bili tudi Klarisa Gorjup in Taja Košir. Slednja je na sobotni tekmi (nedeljska ni bila izpeljana) zabeležila daljavi 89 m ter 88,5 m, kar ji je prineslo uvrstitev na visoko 6. mesto. Med 32 nastopajočimi je v najboljši deseterici končala tudi Klarisa, ki je sobotno tekmovanje sklenila na 9. poziciji.

Rezultati AP dekleta, sobota


Že v sredo so v poznopopoldanskih in večernih urah potekali boji za nazive najboljšega mladinca, najboljše mladinke in najboljše mladinske ekipe v Sloveniji. Kljub nezavidljivim vremenskim razmeram je organizatorjem na planiški “devetdesetki” uspelo izpeljati celoten načrtovan program. Nekaj minut čez 17. uro so se v smučino pognali prvi tekmovalci v fantovski kategoriji do 20 let. Med skoraj sedemdesetimi nastopajočimi je bilo kar enajst Ilirijanov. Najvišje izmed njih in hkrati najvišje izmed vseh na štartni listi se je zavihtel Rok Masle, ki si je priskakal naslov državnega prvaka, ki si ga je razdelil s kolegom iz Velenja. Do podelitve priznanj najboljšim je s 5. mestom skočil tudi Nik Gostiša Lah. 90 m ter 91 m, kolikor je poneslo Nejca Ingoliča, je bilo dovolj za uvrstitev na 17. pozicijo. Do dvojnih točk za skupni seštevek je uspelo priti še Aneju Macurju, ki je bil 27. Zgolj pol točke je do nastopa v finalu zmanjkalo Eneju Maroltu in Mihi Sinčiču, ki sta skupaj zasedla 31. mesto. Tobias Javornik je dosegel 38. rezultat tekme, Žigo Šabca najdemo na 43. mestu, Jašo Juršiča pa na 48. Marcel Stražišar je zabeležil uvrstitev na okroglo 50. mesto, ilirijansko enajsterico pa na 54. poziciji zaključuje Jošt Bogataj.

 

Takoj za fanti so sledili še prav tako zanimivi ter izenačeni obračuni deklet. Z 2x 90 m si je Urša Vidmar v peteroboju za mesto na odru za zmagovalke priskakala 3. mesto in s tem bronasto medaljo državnega prvenstva. Omeniti velja, da je po prvem skoku zasedala sedmo pozicijo, nato pa z drugim dosežkom finala prišla do zmagovalnih stopničk. Za čim višjo uvrstitev v deseterici se je borila Taja Košir, katere skoka sta bila ob koncu dovolj za 8. mesto. Tik za najboljšimi desetimi mladinkami pa je na 11. mestu pristala Klarisa Gorjup.

 

Prevlado v mladinski kategoriji smo potrdili na moštveni preizkušnji. Nejc, Anej, Nik in Rok so s svojimi skoki suvereno ugnali vse konkurente ter zasluženo slavili naslov ekipnih državnih prvakov. Žiga, Miha, Tobias ter Enej so zbrali dovolj točk za uvrstitev na 9. mesto, ekipo v postavi Jaša, Klarisa, Jošt in Marcel pa najdemo na 12. mestu rezultatske razpredelnice.

#NaučiteSeLeteti

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Scroll to top