Prvi tedni po poletnem odmoru so tradicionalno namenjeni pripravam v tujini in nadaljevanju poletnega tekmovalnega sporeda. Sredina avgusta je postregla z mednarodnimi tekmovanji v Srednji Evropi, v domovini pa so bili v ospredju boji za slovensko kombinatorsko krono.

Prva postojanka tokratnega tekmovalnega pregleda se nahaja na vzhodu Nemčije, v bližini meje s Češko. Dobro uro vožnje od Nürnberga leži Bischofsgrün, ki je gostil dve tekmi alpskega pokala za dekleta. Iz tega kraja z nekaj manj kot dva tisoč prebivalci prihaja denimo Henrik Ohlmeyer, bivši nemški skakalec, ki je nastopil na olimpijskih igrah leta 1968. V skakalnem centru z 71-metrsko napravo sta barve Slovenije zastopali dve Ilirijanki. Na prvi preizkušnji je tekmovalo 47 deklet iz sedmih držav, med katerimi sta Urša Vidmar in Taja Košir suvereno skočili do točk za najboljšo trideseterico. Naši dekleti sta se zvrstili ena za drugo na 17. (Urša) in 18. mesto (Taja). Na drugi tekmi, na kateri je bila izpeljana le ena serija, sta obe izboljšali svojo uvrstitev. Urša je pristala pri daljavi 58,5 m in zasedla končno 13. mesto, Taja pa je skočila celo pol metra dlje, a pristala nekaj mest za klubsko sotekmovalko, na 17. poziciji.

Rezultati AP dekleta, petek

Rezultati AP dekleta, sobota


Povsem na vzhodni del Češke pa je odpotovala karavana FIS pokala. Po odpovedi napovedanih prvih tekem sezone v Estoniji, je nam dobro znani Frenštat pod Radhoštem gostil uvod v sezono tretjega najmočnejšega mednarodnega tekmovanja v smučarskih skokih. Del slovenske osmerice, ki je bila izbrana za nastop, sta bila dva predstavnika našega kluba. Na prvi tekmi na 106-metrski skakalnici sta se oba zavihtela v najboljšo deseterico. Maksim Bartolj je s 96,5 m ter 99,5 m skočil na 9. mesto, še bolje pa se je odrezal Matija Vidic, ki je z daljavama 101 m in 97 m pristal na 6. mestu. Tudi na drugi preizkušnji je fantoma kazalo odlično, saj sta se oba suvereno uvrstila v finalno serijo. Tudi v slednji sta prikazala dolga skoka in bi tekmo končala na četrti oz. peti poziciji, vendar sta bila oba zaradi uporabe nepravilne opreme diskvalificirana. Tako je za njun izkupiček štel zgolj rezultat prve serije, kar je pomenilo, da je Matija zasedel 29., Maksim pa 30. mesto.


Naslednje preizkušnje, na katerih smo stiskali pesti za naše tekmovalce, so potekale na domačih tleh, natančneje v Mislinji. Na Koroškem je bilo v soboto na sporedu državno prvenstvo v nordijski kombinaciji, na katerem so okronali najboljšega kombinatorca in kombinatorko v Sloveniji. Znova je primat med dekleti potrdila Ema Volavšek. Po skoku je zasedala drugo mesto, z minimalnim zaostankom ene sekunde, ki pa jo je na tekaškem delu hitro izničila in v cilj pritekla na 1. mestu, natančno dve minuti pred drugouvrščeno. Pri fantih je ilirijanske barve zastopal Matic Garbajs. Po ne najbolj posrečenem skoku, s katerim je dosegel enajsti rezultat, je na rolkah nekoliko napredoval po rezultatski lestvici in tekmovanje sklenil na 7. mestu.


V sobotnih popoldanskih urah smo spremljali prvo izmed dveh preizkušenj vikenda FIS pokala za fante. Tokratno prizorišče je bila 104-metrska skakalnica v enem izmed poljskih skakalnih središč, Szczyrku. Tako kot teden poprej sta bila del odprave tudi Matija Vidic ter Maksim Bartolj. Maksima je odneslo do daljav 89,5 m ter 102,5 m kar mu je skupaj s sodniškimi ocenami in vetrovnim pribitkom prineslo uvrstitev na 12. mesto. Tudi Matija je v prvo pristal pri 89,5 m, v finalu pa je njegov skok meril 98,5 m. Deževen dan na jugu Poljske je tako sklenil na okrogli 20. poziciji. V nedeljo sta oba Ilirijana posegla po višjih uvrstitvah. Maksim je po prvi seriji zasedal 9. mesto, na katerem je tudi končal po drugem poizkusu. Matijo pa je prvi skok popeljal za najboljšo dvajseterico, v finalu pa je napredoval za kar enajst mest na končno 11. mesto.

#NaučiteSeLeteti

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Scroll to top