Za nami je še en teden, ki je postregel s kopico tekmovalnega dogajanja in ponovno izjemnimi ilirijanskimi uspehi. Do vnovičnih stopničk ter drugih vrhunskih uvrstitev smo prišli tako na svetovnem, alpskem kot slovenskem pokalu. S tokratnim pregledom ostajamo v osrednji Evropi, kar pa ne pomeni, da na sporedu ni bilo številnih tekmovanj, ki smo jih hkrati spremljali na različnih napravah. V spodnjih vrsticah preberite kako so se odrezali naši zmaji, še več utrinkov s tekmovanj in njihovega zakulisja pa najdete na klubskih Facebook in Instagram profilih.

 

Za začetek odhajamo na Štajersko, vendar ne na slovensko stran, temveč v drugo največjo avstrijsko zvezno deželo. V bližini znanega smučarskega središča, Schladminga, ki že od leta 1973 dalje gosti tekme svetovnega pokala v alpskem smučanju, leži Ramsau am Dachstein. Leta 1999 je bil ta kraj prizorišče nordijskega svetovnega prvenstva. Na srednji napravi so takrat Japonci osvojili vse tri medalje, naslova svetovnega prvaka se je razveselil Kazujoši Funaki. Ta konec tedna je 98-metrska skakalnica gostila dvojni program, saj so na njej tekmovala najboljša dekleta na svetu v skokih in kombinaciji. Prav v slednji smo zabeležili nov zgodovinski mejnik ilirijanskega in slovenskega športa. Ema Volavšek je namreč postala prva Slovenka, ki je stopila na zmagovalni oder na tekmi svetovnega pokala v nordijski kombinaciji. Petek, 17. december 2021 se bo zapisal v ilirijanske anale, saj si je Ema najprej na skakalnici priborila odlično izhodišče, ki ga je nato potrdila še na 5-km tekaški progi. Skakalni dosežek je zadoščal za 2. mesto, na katerem je naša najboljša kombinatorka, ki je le dva dni pred zgodovinsko tekmo praznovala 19. rojstni dan, tudi pritekla v cilj. Z 80 točkami za skupni seštevek se je močno približala najboljšim trem kombinatorkam, trenutno namreč z 246 zbranimi točkami zaseda 4. mesto.


Foto: Skijumping.pl

 

Kot zapisano, so se na isti skakalnici merile tudi skakalke. Tudi njih je čakala le ena preizkušnja, ki je bila na sporedu v petkovih popoldanskih urah. V prvi seriji je Urša Bogataj skočila točno na kalkulacijsko točko, 90 m, Špela Rogelj pa je pristala pri 86 m. S tema daljavama sta dekleti zasedali 3. in 13. mesto. Urša je v finalu uspela obraniti napade tekmic, ohranila svojo pozicijo in stopila na 3. stopničko odra za zmagovalke. Špela je nastopila v neugodnih vetrovnih razmerah, kljub temu pa je tekmo znova končala v prvi polovici nastopajočih, uvrstila se je na 17. mesto. Z novim lepim zbirom točk dekleti vztrajata na visokih mestih v skupnem seštevku. Urša, ki to sezono na tekmi še ni bila slabša kot šesta, zaseda izjemno 3. mesto, Špela pa je na tej tekmi prebila mejo zbranih 100 točk, kar jo uvršča na visoko 14. mesto. Naslednja postaja svetovnega pokala bo premierna silvestrska turneja na Ljubnem ob Savinji, kjer pa žal zaradi nerazumljivih ukrepov, ne bomo imeli možnosti navijanja za naša dekleta v živo. Še prej pa bomo lahko pesti stiskali tako za dekleta kot fante na državnem prvenstvu na planiški Bloudkovi velikanki. “Državc” se bo pričel v sredo, 22. 12. ob 17. uri, na njem pa bosta Urša in Špela branili 2. oz. 5. mesto z lanskega prvenstva. 


Nadaljujemo v Zahodnih Alpah, kjer leži tradicionalno zadnje prizorišče pred novoletno turnejo, Engelberg. Ta se nahaja v osrednji Švici, približno pol ure vožnje od največjega mesta te regije, Luzerna. 140-metrska skakalnica predstavlja eno izmed najbolj pogosto obiskanih prizorišč svetovnega pokala, saj je bilo več tekem izpeljanih zgolj v naši Planici, japonskem Sapporu in nemškem Oberstdorfu. Po nekaj težavah na petkovem treningu, je Lovro Kos v soboto na tekmi prikazal konstantna skoka, ki sta mu prinesla nove točke. Po končnem razpletu tekmovanja se je uvrstil na 16. mesto, ki ga je zasedal že po prvi seriji. Tudi nedeljsko popoldne je Lovro sklenil z obogatitvijo svojega točkovnega izkupička. Prvi skok je meril 121 m, s čimer je ujel 26. mesto in s tem možnost še enega nastopa. Ta se mu ni žal ni popolnoma posrečil, saj je pristal pri 110,5 m, kar je pomenilo, da je osvojil zadnje, 30. mesto med finalisti. Kljub temu je dodal eno točko v skupni seštevek. V njem je trenutno peti najboljši Slovenec, izmed vseh tekmovalcev pa se nahaja na 29. poziciji.

Foto: Tadeusz Mieczynski

Največ Ilirijanov, natančneje pet, se je odpravilo v še eno avstrijsko skakalno središče, Seefeld. Tako kot Ramsau je tudi Seefeld v preteklosti že gostil svetovno prvenstvo. Prvič se je to zgodilo leta 1985, svetovni prvak je postal Jens Weißflog, drugič pa nedavno, leta 2019, ko je na tekmi preobratov naslov slavil Dawid Kubacki. V kraju na Tirolskem so dvakrat gostili tudi tekmo olimpijskih iger. Leta 1964 je olimpijski prvak postal Veikko Kankkonen, 12 let kasneje pa je zlato medaljo osvojil Hans-Georg Aschenbach. Minuli konec tedna pa so se na 109-metrski skakalnici zbrali tekmovalke in tekmovalci alpskega pokala. Prva so se v “špuro” podala dekleta, takoj za njimi pa še fantje. Na petkovi tekmi je Urša Vidmar doskočila pri 86 m ter 82,5 m. Skupaj s sodniškimi ocenami in vetrovno kompenzacijo je zbrala dovolj točk za končno 21. mesto. V soboto je sploh v prvem skoku precej izboljšala svoj dosežek, po nekoliko krajšem nastopu v finalu pa je vseeno pristala med dvajseterico, na 19. poziciji. V skupnem seštevku, za katerega štejejo tudi dosežki poletne sezone, Urša zaseda 26. mesto.

Še številčenjša in uspešnejša je bila naša posadka v fantovski konkurenci. Prvo tekmo zimskega dela in skupno peto je izmed treh Ilirijanov najvišje zaključil Maksim Bartolj. Slednjemu je uspel skok na 6. mesto. Brez točk sta žal ostala Enej Marolt na okroglem 60. mestu ter Miha Sinčič, ki je končal na 72., potem ko je bil v prvi seriji zaradi neustreznega dresa diskvalificiran. Posebno veselje je v ilirijanski tabor v soboto prinesel Maksim. V prvem poizkusu je uspel zabeležiti najboljši dosežek. V finalnem nastopu sicer ni bil najdaljši, kljub temu pa je uspel obraniti prednost pred vso konkurenco in stopiti na 1. stopničko. Miho in Eneja sta na 65. ter 66. mestu ločili le dve desetinki točke. Pogled na skupni seštevek razkriva, da Maksim zaseda visoko 2. mesto, na 52. pa je Timotej Jeglič, ki na tem prizorišču ni nastopal.


Ilirijansko peterico v Seefeldu je dopolnil Matic Garbajs, ki je tekmoval na dveh preizkušnjah nordijske kombinacije. V soboto je fante čakal skok na “stotki”, nato pa so se zapodili na 5-km tekaško progo. Matic je med 66 kombinatorci dosegel vzpodbuden 8. rezultat na skakalnici. Ta je pomenil dobro izhodišče za tekaški del, ki ga je tudi izkoristil za prvi preboj med dobitnike točk v sezoni. Čez ciljno črto je pritekel na 26. mestu, kar je bil tretji najboljši slovenski dosežek. Nedelja je tekmovalcem na tekaški progi prinesla štiri kroge, vsakega v dolžini 2500 m. Matic se je nekoliko slabše odrezal na skakalnici, nekoliko hitrejši kot dan poprej pa je bil v teku. Slednjega je pričel z 22. štartnega položaja, v cilj pa je prišel slabih 20 sekund za dobitniki točk, na 36. poziciji. Prve točke sezone pomenijo, da Matica najdemo na 48. mestu skupnega seštevka.


Debitantski nastop v zimski sezoni 21/22 so zabeležili kadeti v kategorijah do 14 in 15 let. Pot jih je ponesla v Žiri, kjer je bila zanje na sporedu prva tekma slovenskega pokala. Na 65-metrski skakalnici je nastopilo osem Ilirijanov. V mlajši kategoriji je najvišjo uvrstitev, 16. mesto, zabeležil Jaša Kokalj, ki je v prvi seriji pristal pri 55 m, v drugi pa pri 50,5 m. Skoka Pavla Moharja sta zadoščala za 20. mesto, klubski trio v tej kategoriji pa je sklenil Maks Čuček na 25. mestu. Vsi trije fantje so se po skakalni preizkušnji spopadli še s 4-km tekaško progo. Med najboljšo šesterico, na 5. mesto, se je s hitrim tekom prebil Pavel. Jaša je štartal s pete štartne pozicije, ki je sicer ni uspel obdržati, je pa v cilj pritekel med deseterico, točno na 10. mestu. Mesto za njim, 11., pa si je priskakal ter pritekel Maks.

 

55,5 m in 53 m je blizu zmagovalnih stopničk poneslo Klariso Gorjup. Sicer je ostala tik pod njimi, na 4. mestu, vseeno pa prikazala dobra skoka in zbrala lepo število točk za skupni seštevek. Tudi ona se je pogumno spopadla s tekaško progo. Dekleta so morala preteči 3 km, Klarisi pa je v konkurenci po večini leto starejših tekmovalk pripadlo 5. mesto.

 

Vsi trije naši predstavniki do 15 let so se na skakalnici zvrstili od 15. do 19. mesta. Najvišje je posegel Urh Matjašič, Tobias Javornik je s skokoma, dolgima 52 m in 54,5 m, skočil na 18. pozicijo, Sebastjan Bartolj pa je končal mesto za njim. Teka za nordijsko kombinacijo se je udeležil le Urh, ki je s 4000 m proge opravil z drugim najhitrejšim časom. Skupaj z 11. štartnim položajem je to pomenilo, da je poskrbel za edine ilirijanske stopničke v Poljanski dolini, saj je v cilj pritekel na 3. mestu.

 

#naučiteseleteti ???

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Scroll to top