V dneh, ko so prvič v tem letu tudi naš del Evrope zajele zares zimske razmere, je sezona naših nordijskih smučarjev v polnem zamahu. “Prva liga” smučarskih skokov je nadaljevala popotovanje po Poljski, “druga liga” je gostovala v deželi vzhajajočega sonca, na domačem snegu pa sta bili v središču državni prvenstvi najmlajših mladincev ter mlajših kadetov.

 

Po prvotnih načrtih bi morala poljska turneja vključevati tekme na treh prizoriščih. Po slovenskih uspehih v Wisli, so se fantje sredi tedna preselili na skakalnico v Szczyrku. Kdor je že kdaj prisostvoval tekmi v tem kraju na jugu sedme največje države v Evropi, ve, da le redkokatero tekmovanje mine brez vetrovih težav. Veter je tudi tokrat povzročal preglavice tekmovalcem in vodstvu tekmovanja, ki je na koncu tekmo odpovedalo. Karavana svetovnega pokala se je nato odpravila v tudi nam dobro znane Zakopane, ki spadajo med ena izmed najbolj legendarnih prizorišč v skakalnem svetu. Na tamkajšnji 140-metrski napravi je bila v soboto izpeljana klasična ekipna tekma. Del slovenskega moštva je bil pričakovano tudi Lovro Kos. V prvi seriji je pristal meter in pol pred kalkulacijsko točko skakalnice, pri 123,5 m, v drugo pa je skočil 12,5 m dlje. S svojim dosežkom je naši reprezentanci pomagal do uvrstitve na odlično 2. mesto. Nedelja je bila rezervirana za posamično tekmo in s tem zadnjo preizkušnjo premierne izvedbe poljske turneje. Lovru je v prvi seriji uspel osmi najboljši dosežek, v finalu pa je izgubil eno pozicijo in končal na 9. mestu. V seštevku turneje je s tem znova prispeval pomembne točke za uvrstitev Slovenije na končno 2. mesto.

Foto: Skijumping.pl

Pester in naporen spored je čakal tudi tekmovalce celinskega pokala. Ti so odpotovali na prizorišče prvih zimskih olimpijskih iger izven Evrope in Severne Amerike, v japonski Sapporo. Leta 1972 so si medalje priskakali tekmovalci z Japonske, Poljske, Švice ter (Vzhodne) Nemčije, tokrat pa so bili v ospredju Avstrijci, Norvežan in Nemec. Nas pa seveda najbolj zanima kako sta se odrezala naša predstavnika. Ne samo, da so se fantje odpravili v skoraj 9000 kilometrov (zračne črte) oddaljeno mesto, tam so jih čakale kar tri preizkušnje. V zgodnjih sobotnih urah (po našem času) je Maksim Bartolj skočil na 20. mesto in s tem do najboljše slovenske uvrstitve dneva. Med dobitniki točk se mu je pridružil Rok Masle, ki je na prvi tekmi zasedel 26. mesto. Naslednji dan sta oba končala višje na rezultatski lestvici. Na 137-metrski skakalnici je Maksim pristal pri 133 m ter 136,5 m ter končal v najboljši deseterici, na 9. mestu. Rok je zabeležil daljavi 130 m in 121 m, kar je bilo dovolj za 19. izid tekme. Dobri dve uri po koncu le te, so se fantje še tretjič pomerili za čim boljše uvrstitve. Rok je še enkrat skočil do 19. mesta, Maksim pa je vikend sklenil nekoliko za najboljšimi desetimi, na 12. poziciji.


Sobotno jutro je z zelo nizkimi temperaturami in sončnimi razmerami poskrbelo za pravo zimsko vzdušje. Ob temperaturah krepko pod -10 stopinj Celzija je v Planici potekalo državno prvenstvo v nordijski kombinaciji mladincev do 16 let. S povečini leto starejšimi sotekmovalci so se merili tudi trije Ilirijani. Fante je nekaj minut čez deseto uro čakal tekmovalni skok na 102-metrski skakalnici, opoldne pa so se podali še na 5-kilometrsko tekaško progo. Naša trojica je ciljno črto prečkala en za drugim. Na 8. poziciji je “državca” sklenil Marko Škul, dobre pol minute za njim je na 9. mestu pritekel Klemen Brunec, še dodatnih enajst sekund kasneje pa smo v cilju na okroglem 10. mestu pozdravili Pavla Moharja.


Tudi nedelja je bila zimsko obarvana in tudi na ta dan smo stiskali pesti na državnih prvenstvih. Tokrat so ta čakala mlajše kadete, ki so se za nazive najboljših v Sloveniji v svoji starostni kategoriji merili v Žireh. Na 40-metrski skakalnici je med fanti do 12 let nastopilo šest Ilirijanov. 32 m ter 34,5 m, kolikor je poneslo Marka Harnolda Švajgerja, je bilo dovolj za uvrstitev na 10. mesto. Le dobre tri točke je za njim na 14. mestu zaostal Lovro Artač. Med dvajseterico so skočili še Jakob Lah s 16. mestom, Andraž Brečko Strnad na 18. ter Paskal Pristavec, mesto za njim, na 19. Skoka Urbana Orla pa sta ga pripeljala do šestih točk za skupni seštevek slovenskega pokala, ki jih je prejel za 28. mesto.

 

Peterica naših pobov se je merila v kategoriji do 13 let. Med fanti, rojenimi istega leta kot si je veliki kristalni globus in zlatega orla priskakal Thomas Morgenstern, mali kristalni globus pa priletel Gregor Schlierenzauer, je do podelitve priznanj najboljšim skočil Fedja Rejc. S 36,5 m in 36 m je posegel po uvrstitvi na 6. mesto. Točka in dve desetinki sta do deseterice zmanjkali Matevžu Verbiču Mikliču, ki je skočil na 11. mesto. Lovro Zajc je zbral dovolj točk za 13. dosežek tekmovanja, dvakrat je za 17. mesto tridesetico preskočil tudi Ruj Kisin, Jaka Kramarič pa je s 30,5 m ter 30 m pristal na 21. mestu.

 

Po posamičnih je nastopil čas še za moštveno preizkušnjo. Na njej sta klubske barve zastopali dve ekipi. Jakob, Lovro A., Matevž in Fedja so se znašli v napetem boju s kolegi iz Velenja in Mengša za mesto za zmagovalnih stopničkah. Naši četverici je po osmih skokih uspel preboj na oder za zmagovalce, saj so stopili na 3. stopničko. V izenačenem dvoboju so se znašli tudi Ruj, Andraž, Mark ter Lovro Z., ki so si priskakali uvrstitev na 7. mesto.

#NaučiteSeLeteti

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Scroll to top