Pretekli konec tedna nas je napolnil z mešanimi občutki. Od premierne zmage Urše Bogataj v svetovnem pokalu, stopničk na mladinskem državnem prvenstvu, dobrih predstav na celinskem pokalu, do ne najbolj posrečenih skokov in diskvalifikacij, a vseeno še enih stopničk v “prvi ligi” smučarskih skokov. Toda to je šport, z vsemi vzponi in padci, dobra plat pa je zagotovo, da nas čaka še mesec dni zimske sezone, ki jo lahko naši tekmovalci izkoristijo za nadaljevanje odličnih nastopov ali pa odpravo pomanjkljivosti in nadgradnjo svojih predstav.

Foto: Skijumping.pl

 

Prva so s podaljšanim tekmovalnim vikendom pričela dekleta v svetovnem pokalu. Sedmo prizorišče aktualne sezone je bil Hinzenbach, ki leži na severu Avstrije. Dobrih 20 km je od glavnega mesta Zgornje Avstrije, Linza, oddaljen skakalni center z 90-metrsko napravo, na kateri so bile izpeljane kar tri tekme najboljših skakalk na svetu. Prva je bila na sporedu že v petek, ko smo lahko spremljali preizkušnjo ekip. Del slovenske četverice sta bili Urša Bogataj ter Špela Rogelj. Urša je nastopila v prvi skupini ter v obeh serijah dosegla najboljši rezultat med vsemi nastopajočimi. Tudi Špela je bila v obeh poizkusih najdaljša v svoji skupini, vendar bila žal po skoku v prvi seriji diskvalificirana. Kljub temu so naša dekleta s točkami za le sedem skokov skočila na oder za zmagovalke. S skokom manj od konkurentk so prišle do uvrstitve na 3. mesto in za drugouvrščenimi zaostale le za pol točke. Izjemni nastopi so se nadaljevali v soboto. Najprej so bile na sporedu kvalifikacije, ki sta jih Špela ter Urša zaključili na prvem in drugem mestu. Na popoldanski tekmi je do prve zmage v svetovnem pokalu skočila Urša, ki je edina preskočila točko velikosti skakalnice, to ji uspelo v obeh serijah. Z zares dominantno predstavo je slavila zmago s kar 22 točkami prednosti. Blizu najboljše deseterice je tekmo zaključila Špela. Njen prvi skok je meril 79 m, v finalu pa je ta dosežek izboljšala za meter in pol. To je zadoščalo za uvrstitev na 12. mesto ter nov lep zbir točk za skupni seštevek. Nedeljska tekma nam je prinesla mešane občutke. Že pred glavnim delom tekmovanja je bila v kvalifikacijah Urša diskvalificirana, kar ji je onemogočilo nov naskok na najvišja mesta. Nas pa je s svojo predstavo navdušila Špela, ki se je uvrstila na izjemno 6. mesto ter s tem zabeležila tudi uvrstitev sezone.

Foto: Skijumping.pl
Foto: Skijumping.pl

V zeleno prestolnico Evrope 2021, Lahti, se je podala moška karavana svetovnega pokala. Deveto največje finsko mesto, od koder prihajajo športni šampioni kot so Janne Ahonen, Toni Nieminen in Valtteri Bottas, je gostilo še dodatno, prestavljeno tekmo iz japonskega Sappora. Petkove poznopopoldanske ure so bile tako rezervirane za posamično preizkušnjo, na kateri je nastopil Lovro Kos. Na prvi tekmi po olimpijskih igrah se mu ni uspelo prebiti v finalno serijo. Na 130-metrski skakalnici je doskočil pri 113 m, kar je bilo dovolj za uvrstitev na 42. mesto. S to uvrstitvijo je zabeležil šesti rezultat med Slovenci, kar je pomenilo, da zanj v soboto nismo uspeli stiskati pesti na moštveni preizkušnji. Znova je Lovro svojo trenutno formo lahko preizkusil v nedeljo, ko je bila na sporedu še ena tekma posameznikov. Na to se mu sicer ni uspelo prebiti, saj je obstal v kvalifikacijah, v katerih je zasedel 55. mesto. Kljub temu, da v minulem koncu tedna ni skočil do novih točk svetovnega pokala pa bo imel novo priložnost za to že kmalu, saj je naslednja tekma na sporedu že sredi tega tedna.

Foto: Skijumping.pl

Naslednjega prizorišča ni potrebno posebej predstavljati. Planiška Bloudkova velikanka je gostila “drugo ligo” smučarskih skokov, celinski pokal. Možnost nastopa na 138-metrski napravi si je priskakal Matija Vidic in priložnost tudi uspešno izkoristil. V dolini pod Poncami smo v zadnjih dneh sicer vajeni prekrasnih, sončnih dni, prav ta vikend pa so zaznamovale težje vremenske razmere. Organizatorjem je nagajal predvsem (pre)močan veter, zaradi katerega je bil spored na koncu nekoliko okrnjen. Toda gremo lepo po vrsti in začnimo s sobotno popoldansko preizkušnjo, ki je potekala v soju reflektorjev. Na tekmi, ki se je zavlekla v večerne ure, je do prvih točk celinskega pokala v karieri skočil Matija. Njegov skok v prvi seriji je zadoščal za 25. mesto, v finalu pa je še napredoval ter tekmo zaključil na dobrem 17. mestu. V nedeljo sta bili za izpeljavo ene serije potrebni več kot dve uri, prav prva serija pa se je na koncu izkazala tudi za edino, ki so jo uspeli izpeljati na drugi tekmovalni dan. Tokrat smo nekaj časa trepetali ali bo Matiji uspel še en preboj med dobitnike točk, kar mu je na koncu z 28. mestom tudi uspelo.


Po končani nedeljski preizkušnji celinskega pokala, so se na nekoliko manjši napravi (K-točka 95 m) v planiškem nordijskem centru pomerili mladinci do 16 let. Ti so nastopili na državnem prvenstvu, naši fantje in dekleta pa so zabeležili sledeče rezultate. Med mladinkami smo spremljali izenačen boj za uvrstitev med najboljšo šesterico, v katerega sta bili vpleteni tudi Taja Košir in Urša Vidmar. Slednja si je ob koncu s kolegico iz Šmartnega na Pohorju razdelila 5. pozicijo, Taja pa je na 7. za njima zaostala za tri točke.

 

Izmed sedmerice Ilirijanov se je najvišje, na 11. mesto, uvrstil Nejc Ingolič. 80 m in 82 m, kolikor sta merila skoka Gala Bregarja, je zadoščalo za 14. mesto. Med dvajseterico so državca sklenili še Marcel Stražišar (17. mesto), Jaša Juršič (18.) in Jošt Bogataj (20.). Sebastjan Bartolj je dosegel 32. rezultat tekmovanja, Žak Cernjak pa je bil 41.

 

Precej pozitivne napetosti nam je prinesla moštvena preizkušnja, na kateri sta naše klubske barve zastopali dve ekipi. Jošt, Marcel, Gal in Nejc so si priskakali 3. mesto, s prednostjo le točke pred četrtouvrščenimi Mengšani. Dobro so se odrezali tudi Sebastjan, Jaša, Taja ter Žak, ki so s svojimi skoki zbrali dovolj točk za 7. mesto.

 

#naučiteseleteti ????

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Scroll to top