V teh dneh nas z izjemnimi kolesarskimi dosežki razveseljujeta Tadej Pogačar in nekdanji član našega kluba Primož Roglič, najboljši alpski smučarji so zbrani na podkorenski strmini, nogometni reprezentanti pa poglede počasi usmerjajo proti pričetku kvalifikacij za evropsko prvenstvo. V svetu smučarskih skokov pa vznemirjeno odštevamo dneve do zaključka sezone s planiškim spektaklom. Toda do takrat kar nekaj naših tekmovalcev in tekmovalk čaka še pester spored. V minulem tednu so, kar se tiče tekmovalnega dogajanja, slovenske skakalnice samevale, drugače pa je bilo na mednarodnem prizorišču, kjer smo stiskali pesti za naše fante in dekleta, ki so nastopali na svetovnem, celinskem ter alpskem pokalu. Ne pozabite, da lahko do prihodnje nedelje (19. marca) s klikom na TA OBRAZEC opravite naročilo povsem nove, pomladno-poletne ilirijanske kolekcije oblačil!

Če za Planico pravimo, da je Meka smučarskih poletov, pa lahko za naslednje prizorišče svetovnega pokala rečemo, da je Meka smučarskih skokov. Po končanem svetovnem prvenstvu so fantje nekaj dni preživeli v domovini, nato pa se odpravili na Norveško, kjer jih je čakala prva postaja šeste izvedbe Raw Air turneje. Na legendarnem Holmenkollnu v Oslu, kjer so gostili že številna nordijska ter biatlonska svetovna prvenstva in tudi olimpijske igre, so tokrat izpeljali dve tekmi. Na sobotni sta po uspešnih kvalifikacijskih predstavah nastopila dva Ilirijana. Lovru Kosu se je po poškodbi Petra Prevca, ki mu ob tem tudi v našem klubu želimo uspešno ter hitro okrevanje, pridružil še Rok Masle. Prav Rok je na prvi tekmi končal višje izmed naše dvojice. V prvi seriji se je z dobrim skokom, kljub visokemu odbitku zaradi ugodnih vetrovnih razmer, prebil do finala, v katerem pa je nato še za mesto izboljšal svojo uvrstitev in tekmovanje sklenil na 21. poziciji. Žal pa se tekma ni odvila po Lovrovih željah, ki je na 35. mestu ostal brez novih točk za skupni seštevek. Nam nekoliko manj ljub razplet smo spremljali v nedeljo, ko si Lovro prek kvalifikacij ni uspel priskakati nastopa na tekmi, Rok pa je na 35. mestu ostal brez nastopa v drugi seriji.

Foto: Skijumping.pl
Foto: Skijumping.pl

Nadaljujemo na še enem izmed najbolj znamenitih prizorišč, poljskih Zakopanah. Te se trenutno nahajajo na sedmem mestu lestvice prizorišč največjega števila tekem svetovnega pokala, tokrat pa so gostile tekmovalce, ki nastopajo v t. i. drugi ligi smučarskih skokov, celinskem pokalu. Na skrajnem jugu države, kjer leži 134-metrska skakalnica, se že kar nekaj dni soočajo z močnim vetrom, ki je odpihnil tudi sobotno tekmo, oz. jo prestavil na nedeljsko dopoldne. Tilen Bartol je na tej, prestavljeni tekmi skočil do visokega 10. mesta, po tem, ko je s petim dosežkom finala precej napredoval po rezultatski lestvici. Do točk je suvereno skočil tudi Matija Vidic, ki je zabeležil uvrstitev na 16. mesto. Na tekmi, ki je sledila le nekaj ur kasneje, je Matija še enkrat prišel do 16. najboljšega rezultata, Tilen pa je po prvi seriji zasedal celo mesto na zmagovalnih stopničkah, na koncu pa se uvrstil na 5. mesto.


Tako kot prejšnji teden, se tudi tokrat selimo v Turinški gozd, kjer leži Oberhof. To prizorišče je tokrat gostilo zadnje preizkušnje sezone alpskega pokala. V osrednji del Nemčije so odpotovali trije predstavniki našega kluba. V soboto je najvišje, tik pod stopničkami, končal Maksim Bartolj. Na 100-metrski napravi sta njegova skoka merila 96,5 m ter 97,5 m, kar je bilo dovolj za uvrstitev na 4. mesto. Na robu najboljše dvajseterice je na 19. mestu končal Nik Gostiša Lah, do točk pa je s 26. mestom skočil tudi Miha Sinčič. Nedeljska tekma je bila izpeljana z zgolj eno serijo, razplet pa je bil za našo trojico precej podoben. Maksim je še enkrat pristal na 4. mestu, Nik je bil 23., Miha pa je z 28. mestom pobral še tri točke za skupni seštevek.

Rezultati AP fantje, sobota

Rezultati AP fantje, nedelja

V Turingiji sta na finalu alpskega pokala nastopali tudi dve Ilirijanki. Na prvi preizkušnji je Urša Vidmar za manj kot točko zgrešila uvrstitev v “top ten”, saj je pristala na 11. mestu. Deset mest nižje, na 21. pa je tekmo zaključila Taja Košir. V nedeljo sta se obe dekleti odrezali še bolje. Urša je s 86,5 m skočila na okroglo 10. pozicijo, Tajin skok pa je zadoščal za 18. mesto.

Rezultati AP dekleta, sobota

Rezultati AP dekleta, nedelja

Ne le v dvojnem, temveč kar v trojnem sporedu smo lahko uživali na istem prizorišču, saj so na tej skakalnici (in tekaških progah) potekali tudi obračuni nordijskih kombinatorcev. Za najboljši slovenski dosežek je poskrbel Matic Garbajs, ki je po odličnem štartnem položaju ciljno črto prečkal na 7. mestu. Še boljši razplet smo dočakali v nedeljo, ko je Matic z dobrimi 20 sekundami zaostanka za zmagovalcem v cilj prišel na odličnem 2. mestu in s tem dosežkom na lep način sklenil letošnjo sezono alpskega pokala.

Rezultati AP NK fantje, sobota

Rezultati AP NK fantje, nedelja

 

#NaučiteSeLeteti

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Scroll to top