Zadnji teden se bo z zlatimi črkami zapisal v zgodovino našega kluba. Začelo se je z boji najboljših nordijskih kombinatorcev na svetu pod Poncami, ob koncu tedna so na pokalnih tekmah in državnih prvenstvih zablesteli mlajši kadeti, z dobrimi predstavami in stopničkami so se izkazali fantje na mednarodnih tekmovanjih, glavnina soja žarometov pa je bila seveda usmerjena v slovenski naslov ekipnih svetovnih prvakov, z močnim ilirijanskim pridihom.

Drugi teden ilirijanskih nastopov na nordijskem svetovnem prvenstvu v Planici so odprli kombinatorci z ekipno preizkušnjo. Na njej je fante, med katerimi je bil del slovenske reprezentance tudi Matic Garbajs, najprej čakal skok na 138-metrski Bloudkovi velikanki, nato pa je vsak izmed četverice opravil še s 5 km teka. Po skakalnem delu je Slovenija kljub dobremu Matičevem skoku zasedala deseto pozicijo, v cilj pa so prišli mesto nižje, na 11.

Foto: @flawia_k

 

V soboto smo pesti stiskali za dva naša fanta. Najprej se je v smučino podal Matic, ki ga je čakala posamična kombinatorska tekma. Na skakalnici je s 122,5 m zabeležil 22. izid, v 10 km teku pa izgubil nekaj pozicij ter ciljno črto prečkal na 42. mestu. Po tem, ko si na uradnih treningih ni priskakal mesta v slovenski reprezentanci, ki je nastopila na individualni skakalni preizkušnji pa je Lovro Kos dobil priložnost na preizkušnji ekip. To je tudi odlično izkoristil, saj je v svoji skupini dosegel četrti izid prve in peti izid druge serije, kar je bilo skupaj z dosežki ekipnih kolegov dovolj, da so skočili povsem na vrh, na 1. stopničko in s tem do naslova ekipnih svetovnih prvakov.

Foto: Skijumping.pl
Foto: Skijumping.pl

Za pregled dogajanja v celinskem pokalu se selimo čez lužo, natančneje v ameriško zvezno državo Michigan, od koder denimo prihajata hokejska in košarkarska ekipa Detroit Red Wings ter Detroit Pistons. Dobrih 500 km zračne linije od Detroita leži Iron Mountain, kamor so odpotovali Rok Masle, Matija Vidic ter Tilen Bartol. Na 133-metrski skakalnici jih je čakal pester spored, saj so nastopili na kar štirih tekmah. Prva, ki je potekala v petek, se je razpletla z 10. mestom Roka, Matija je končal na 21. poziciji, Tilen pa žal brez točk na 36. mestu. V soboto sta bili izpeljani kar dve preizkušnji. Na prvi je bil Rok še enkrat 10., Matija je tokrat posegel nekaj mest višje, končal je na 17., tudi Tilen pa je ponovil uvrstitev z dneva poprej in še enkrat zasedel 36. mesto. Druga tekma dneva se je za nas razpletla še ugodneje, saj so prav vsi izboljšali svoje uvrstitve. Rok se je s 5. mestom povsem približal najboljšim, Matija je skočil na 15. mesto, med dobitniki točk pa je končal še TIlen, ki se je uvrstil na 17. mesto. Vsi trije so skočili donovih točk še na četrti tekmi v ZDA. Do kar 60 točk za skupni seštevek je z odličnim 3. mestom prišel Rok. Tilen ter Matija sta tekmo sklenila en za drugim, na 25. in 26. mestu.


V osrednjem delu Nemčije, kjer leži Oberhof, so gostili 19. in 20. tekmo sezone FIS pokala. Tokrat so priložnost na tej ravni tekmovanj dobili Maksim Bartolj, Nik Gostiša Lah ter Miha Sinčič. V mestu, ki je znano prav po zimskih športih in zdraviliškemu turizmu, je več kot 70 tekmovalcev nastopilo na 100-metrski skakalnici. Na prvi tekmi vikenda se je izmed naše trojice najvišje zavihtel Maksim, ki je po prvi seriji držal mesto med najboljšo deseterico, ki pa ga je po finalnem skoku izgubil in končal na 12. poziciji. Eden za drugim, ločilo ju je namreč le sedem desetink točke, sta na 39. in 40. mestu končala Nik ter Miha. Zelo podoben razplet smo spremljali tudi v nedeljo. Maksim je tekmovanje končal na 18. mestu, na katerem je sklenil že prvo serijo. Nik in Miha pa sta ponovno končala v bližini na rezultatski lestvici, zasedla sta namreč 42. ter 44. mesto.


 

Zanimivo in uspešno dogajanje se je odvijalo tudi na domačih tekmovanjih. Našemu klubu je bila zaupana izvedba še enega tekmovanja, tokrat smo s skupnimi močmi v Žireh izpeljali pokalne tekme mlajših kadetov v smučarskih skokih in državna prvenstva v nordijski kombinaciji. V petkovih popoldanskih urah je bila naša pozornost usmerjena na 40-metrsko skakalnico v žirovskem skakalnem centru. V kategoriji do 12 let je manj kot točko za najboljšimi šestimi na 7. mestu zaostal Fedja Rejc. Drugi ilirijanski predstavnik, Lovro Zajc, je v obeh serijah pristal pri 32 m, kar mu je prineslo uvrstitev na 16. mesto. V nordijski kombinaciji pa so točke za skupni seštevek štele dvojno, saj smo spremljali tekme, na katerih so se delila odličja državnega prvenstva. Na tekaško progo se izmed naših pobov podal Lovro, ki je v cilj pritekel na 6. mestu.

 

Za ilirijansko slavje je poskrbel Jošt Trtnik v kategoriji do 13 let. Z 38 m in 38,5 m je suvereno dosegel najboljši daljavi obeh serij, kar ga je poneslo na 1. stopničko zmagovalnega odra. 2x 34 m je odneslo Maksa Lunačka Goltesa, ki se je uvrstil na 7. mesto. 11., 12. in 13. mesto so pristali v rokah Leona Vučkovića, Luka Sove in Nika Gregorca, okroglo 20. mesto pa si je priskakal Filip Tiberij Dominik. Ne le 1. mesto in s tem naslov državnega prvaka, temveč tudi medalji za 2. in 3. mesto v nordijski kombinaciji so romali v roke naših zmajev. Jošt je slavil še eno zmago, drugi je v cilj pritekel Maks, tretji pa Leon. S 6. in 9. mestom sta za dopolnitev super klubskega uspeha poskrbela Luka ter Nik.

 

Med mlajšimi kadetinjami do 13 let se je dobro odrezala Laura Hren. Na skakalnici je pristala pri daljavah 32 m ter 30 m, kar je bilo skupaj s sodniškimi ocenami dovolj za uvrstitev na 5. mesto. Na kombinatorskem državcu pa je zabeležila najhitrejši čas na progi in ciljno črto prečkala na 1. mestu in s tem prišla do naziva državne prvakinje.

 

#NaučiteSeLeteti

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Scroll to top