Počasi se bližamo zaključku letošnje zimske sezone in že odštevamo dneve do spektakla na najbolj znameniti letalnici na svetu. Kljub temu, da sta pred nami le še dva tedna tekmovalnega dogajanja pa nas naši tekmovalci še vedno navdušujejo z dolgimi in lepimi skoki ter hitrimi predstavami na tekaških progah. Pretekli teden se je pričel z državcem v mladinski kategoriji, konec tedna pa je prinesel še številne preizkušnje v mednarodni konkurenci. V neposredni bližini planiške letalnice smo lahko uživali tudi v animacijskem dogodku, na katerem so svoje znanje pokazali naši najmlajši zmajčki.

 

Prvi so se minuli teden v smučino pognali mladinci v najstarejši kategoriji, ki jih je v Planici čakalo državno prvenstvo. V središču pozornosti doline pod Poncami, ki bo že kmalu gostila najboljše skakalce sveta, je bila tokrat 102-metrska naprava, na kateri je nastopilo osem naših tekmovalcev ter dve tekmovalki. V prvi seriji je Maksim Bartolj za kar pet metrov preletel točko velikosti skakalnice, vendar mu pri daljavi 107 m ni uspelo obstati na nogah. Kljub podrsu je po »prvem polčasu« zasedal prvo mesto. Tega v finalu ni obdržal, a vseeno skočil do 2. mesta in srebrne medalje. Na 11. mestu je dve točki za najboljšo deseterico zaostal Matic Garbajs. 91 m ter 89,5 m Timoteja Jegliča je zadoščalo za 16. mesto. Do točk, ki jih prejme najboljših trideset tekmovalcev sta skočila še Nik Gostiša Lah (22. mesto) in Miha Sinčič (25. mesto). Anej Macur si je priskakal uvrstitev na 38. pozicijo, Enej Marolt je bil 43., Žiga Šabec pa točko za njim, na 44. mestu.

 

Med mladinkami sta nastopili Taja Košir in Tinkara Gros. Taja je pristala pri 78 m ter 79,5 m in zbrala dovolj točk za 12. mesto. Tinkarina skoka pa sta ji prinesla 13. dosežek tekmovanja.

 

V večernih urah se je zaključila še moštvena preizkušnja, na kateri so naši fantje poskrbeli, da ekipni naslov državnih prvakov ostaja v Ljubljani. Matic, Nik, Timotej in Maksim so s svojimi skoki za več kot 50 točk ugnali najbližje zasledovalce in suvereno stopili na 1. stopničko zmagovalnega odra. Z dobrimi predstavami so se izkazali tudi Miha, Anej, Žiga ter Enej, ki so zasedli okroglo 10. mesto.


Naslednji dan, v četrtek, se je z uradnim treningom pričelo svetovno prvenstvo v poletih. Po tem, ko je zadnje prvenstvo decembra 2020 gostila Planica, je tokrat boje za naslov svetovnega prvaka gostil Vikersund. Na Norveškem je bil del slovenske šesterice, ki se je preizkušala na treningu tudi Lovro Kos. Ker tako na posamični kot ekipni tekmi prvenstva lahko nastopijo štirje Slovenci, so naši reprezentantje bili boje za mesto v ekipi že na treningu. Lovra je v prvi seriji odneslo do 219 m, v drugem poizkusu pa je le za meter zaostal za svojim osebnim ter klubskim rekordom, saj je pristal pri 235 m. Ta dosežka nista zadoščala, da bi ga štab reprezentance uvrstil v slovensko ekipo, tako da je žal ostal brez obeh tekem.

Foto: Skijumping.pl

Foto: FIS Ski Jumping

 

Po odpovedi zaključka sezone ženskega svetovnega pokala v Rusiji je obstajala možnost, da bi lahko pozdravili naše najboljše skakalke na finalu v Planici. Žal se ta scenarij ni uresničil, tako da so dekleta že ta vikend zaključila s sezono na najvišji ravni. Zadnji preizkušnji sta jih čakali v nemškem Oberhofu. Na tamkajšnji 100-metrski skakalnici sta svojo formo ob koncu zime preizkušali Špela Rogelj in Urša Bogataj. V soboto je Urša doskočila pri 98 m in 98,5 m, kar sta bila najboljša dosežka v obeh serijah, s čimer je prišla do še ene zmage v svetovnem pokalu. Po tretjem mestu v kvalifikacijah se je morala z najslabšimi vetrovnimi razmerami v prvi seriji spopasti Špela. Žal se ji skok ni posrečil, zaradi česar je ostala tik pred vrati finala, na 31. mestu. Precej višje je končala na zadnji tekmi sezone. Po prvi seriji je bila uvrščena celo na tretje mesto, po finalnem nastopu pa je zasedla še vedno visoko 6. pozicijo. Do še ene zmage in sanjskega zaključka sezone je skočila Urša, ki je z novimi stotimi točkami povišala svoj zbir točk v skupnem seštevku, v katerem se je uvrstila na izjemno 3. mesto. Špela pa je na 19 izpeljanih tekmah sezone zbrala 371 točk, kar je bil 12. najboljši dosežek. Naši dekleti sta prispevala ogromen delež tudi k zgodovinskemu uspehu, zmagi v pokalu narodov, v katerem so Slovenke slavile z zares visoko prednostjo 747 točk.

Foto: FIS Ski Jumping
Foto: FIS Ski Jumping
Foto: FIS Ski Jumping

V Nemčijo so se podale tudi najboljše nordijske kombinatorke na svetu, med katere brez dvoma spada tudi Ema Volavšek. Kombinatorke je čakala nekoliko krajša vožnja kot skakalke, saj so odpotovale v Schonach. Tudi tam leži 100-metrska naprava, na kateri je Ema na prvi tekmi poletela do 89,5 m, kar ji je prineslo četrto najboljše izhodišče za 5-kilometrski tek. Na tekaškem delu je dosegla peti najhitrejši čas, prav na 5. mestu pa je tudi prečkala ciljno črto. Na drugi preizkušnji vikenda in zadnji sezone svetovnega pokala si je Ema priskakala ter pritekla uvrstitev na oder za zmagovalke. S skokom si je priborila tretji štartni položaj, ki ga je ohranila do prihoda v cilj in tako stopila na 3. stopničko. Kombinatorke so letos nastopile na osmih tekmah na najvišji ravni, v skupnem seštevku pa je Ema dosegla 3. mesto. S tema uspehoma sta Ema in Urša postali prvi Ilirijanki v zgodovini, ki sta sezono svetovnega pokala končali med najboljšimi tremi. Pred tem je to uspelo le Primožu Ulagi, ki je sezono 1987/88 prav tako sklenil na tretjem mestu. V seštevku pokala narodov pa je Slovenija z izdatno Emino pomočjo prišla do 5. mesta.


Še vedno ostajamo v državi Evropske unije z največ prebivalci. V bližini tromeje z Avstrijo in Češko leži Rastbüchl, ki je gostil dve tekmi alpskega pokala za dekleta. Ta so skakala na 78-metrski skakalnici. V konkurenci skakalk iz šestih držav se je za čim boljše dosežke potegovala Taja Košir. Na prvi tekmi je skočila do točk, saj se je uvrstila na 26. mesto. Na drugi je končala nekaj mest višje, saj sta ji skoka v dolžini 60 m ter 59 m prinesla uvrstitev na 23. mesto.

Rezultati AP dekleta, sobota

Rezultati AP dekleta, nedelja


Mladinke in mladinci v alpskem pokalu tokrat niso nastopali na istem prizorišču, saj sta fante čakali tekmi v Eisenerzu. V osrednjem delu Avstrije so tekmovali tako nordijski kombinatorci kot skakalci. Med slednjimi je na sobotni preizkušnji na 109-metrski skakalnici 9. mesto osvojil Maksim Bartolj. Po prvi seriji je bil blizu točkam za skupni seštevek tudi Timotej Jeglič, ki pa je s slabšim drugim nastopom pristal na končnem 49. mestu. V nedeljo je bil v napetem obračunu za uvrstitev na oder za zmagovalce uspešen Maksim, ki je imel na 3. mestu zgolj dve desetinki točke prednosti pred četrtim. Znova je bil blizu točkam Timotej, ki pa je tekmo vseeno sklenil izven trideseterice, na 36. poziciji. Z dobrima uvrstitvama na zadnji postojanki je Maksim zbral dovolj točk, da se je prebil na 3. mesto v skupnem seštevku. Timotejev zbir točk pa je zadostoval za 63. mesto.

 

101 m je na prvi tekmi kombinatorcev odneslo Matica Garbajsa, kar je pomenilo četrti najboljši dosežek na skakalnici in s tem dobro izhodišče za tekaški del. Fante je čakala 10-kilometrska proga, na kateri je Matic sicer izgubil nekaj pozicij, vendar vseeno končal med najboljšo deseterico, na visokem 9. mestu. S to uvrstitvijo je bil v soboto tudi najvišje uvrščeni Slovenec. Dan kasneje je še enkrat suvereno v cilj pritekel med dobitniki točk. Po 12. dosežku na skakalnici je ciljno črto 5-kilometrskega teka prečkal na 17. mestu. Z močnim zaključkom sezone je napredoval po lestvici skupnega seštevka, v katerem je zasedel 32. mesto.

 

#naučiteseleteti ❄️?❄️

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Scroll to top