Po nekaj manjših tehničnih težavah z urejanjem spletne strani smo v novem letu ponovno nazaj s polnim pogonom. Tekmovalni teden se je pričel z avstrijskim delom novoletne turneje, nordijski kombinatorci in kombinatorke so tekmovali v državi ob Baltskem morju ter na Češkem, najbolj znana skakalna dolina na svetu pa nam je prinesla obilico veselja s kvalitetnimi nastopi naših fantov.

Po uspešno izvedenih prvih dveh postojankah tradicionalne, že 71. izvedbe novoletne turneje, so se najboljši skakalci na svetu iz Nemčije prestavili v našo severno sosedo, Avstrijo. Najprej jih je pot vodila v prestolnico zvezne države Tirolska, Innsbruck. Uspešnim torkovim kvalifikacijam je v sredo sledila tekma, na kateri smo stiskali pesti za Lovra Kosa, ki je v prvi seriji preskočil japonskega kolega Junšira Kobajašija ter se s sedmim dosežkom serije prebil v finale. Po drugem skoku na 128-metrski skakalnici je sicer nekoliko zdrsnil po rezultatski lestvici, a vseeno končal blizu najboljše deseterice, na 12. mestu. Že naslednji dan so fante čakale nove kvalifikacije, tokrat na 142-metrski napravi v Bischofshofnu. Še enkrat več preboj na tekmo Lovru ni povzročil preglavic, s čimer je imel v četrtek priložnost, da v svoj seštevek turneje doda še sedmi in osmi skok. V dvoboju prve serije proti Fincu Anttiju Aaltu ni šlo povsem brez nervoze ob spremljanju razpleta, ki je bil na koncu za nas ugoden, saj smo lahko Lovra spremljali tudi v finalni seriji. V tej je pridobil nekaj pozicij glede na uvrstitev po prvem skoku in tekmo sklenil na 22. mestu. 7., 13., 12. ter 22. mesto na štirih postojankah turneje ter zbranih 1032,5 točk je bilo dovolj za skupno 12. mesto v razvrstitvi novoletne turneje, s čimer je bil tudi drugi najvišje uvrščeni slovenski reprezentant.

Foto: Skijumping.pl

Precej dlje, v Otepää, so odpotovali nordijski kombinatorci in kombinatorke, ki nastopajo v svetovnem pokalu. V Estoniji, katere najvišji vrh (Suur Munamägi – 318 m) je le nekoliko višji od nadmorske višine Ljubljane, je bilo predvideno kar pet tekem, dve moški, dve ženski ter tekma mešanih ekip, ki je potekala najprej. Na njej je bila Ema Volavšek z reprezentančnimi kolegi po skoku uvrščena na šesto mesto, na tekaškem delu pa so izgubili eno pozicijo in zabeležili uvrstitev na 7. mesto. Sobota je prinesla zgolj izpeljan tekaški del, na katerem se je Ema sicer odlično odrezala (tretji čas), vendar je bil nato skakalni del zaradi premočnega vetra odpovedan. Nedeljska preizkušnja pa je bila izpeljana v celoti. Naša najboljša kombinatorka si je priskakala deseti štartni položaj, s katerega se je z drugim časom teka prebila do 8. mesta. 

 


Najbližje, lahko bi rekli kar v našem zimskem drugem domu, Planici pa so potekali boji celinskega pokala. Na domačih tleh je bila kar tretjina slovenskih predstavnikov iz našega kluba. V soboto smo na 138-metrski skakalnici spremljali tekmo pod žarometi, na kateri je prvič v karieri na oder za zmagovalce na tej ravni tekmovanj stopil Rok Masle. 130 m ter 136 m je skupaj z lepimi sodniškimi ocenami ter vetrovnim pribitkom pomenilo, da se je povzpel na najnižjo stopničko zmagovalnega odra. Z najboljšim dosežkom kariere se je izkazal tudi Maksim Bartolj, ki je prav tako skočil v najboljšo deseterico, na 8. mesto. Manj kot točko je za “top ten” zaostal Tilen Bartol, ki se je uvrstil na 13. pozicijo. Uspeh ilirijanske četverice je dopolnil Matija Vidic, ki je prav tako nastopil v finalni seriji, v kateri se je povzpel do končnega 23. mesta. Naslednji dan smo bili v času nedeljskega kosila priča tekmi v zahtevnih vetrovnih razmerah. Z njimi se je dobro spopadel Rok, ki je na drugi tekmi vikenda pristal na visokem 5. mestu. V finale se je prebil še Matija, ki pa je bil v drugem skoku osmoljenec spremenljivih razmer ter je z desetega mesta po prvi seriji zdrsnil na 25. Zgolj osem desetink točke je za trideseterico zaostal Maksim, ki je bil 32., Tilen pa je končal nekoliko za njim, na 38. mestu.


Za zaključek tokratnega pregleda se selimo v državo, kjer je bila minulo leto za najboljšo športnico izbrana Ester Ledecka, naziv najboljše športne ekipe pa je romal v roke hokejske reprezentance. V češkem Harrachovu je potekal t. i. Youth Cup, ki se ga je udeležil tudi naš nordijski kombinatorec Urh Matjašič. Sobotno preizkušnjo je sestavljal skok na 73-metrski napravi, ki mu je sledil še tek v dolžini 5 km. Po skoku je Urh zasedal 28. pozicijo, prav na tem mestu pa je tudi prečkal ciljno črto v teku. Dan kasneje je bil razplet za naš tabor precej podoben. Tokrat je Urh skočil do 24. dosežka na skakalnici, na kilometer krajši progi kot dan poprej pa je izgubil nekaj mest in tekmovanje sklenil s 27. mestom.

#NaučiteSeLeteti

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Scroll to top