Sredina decembra nam je postregla z atraktivnimi preizkušnjami z močnim ilirijanskim pečatom na praktično vseh ravneh smučarskih skokov in nordijske kombinacije. Na domačem snegu so s sezono štartali kadeti, v Avstriji so bili na delu tako nastopajoči na alpskem kot svetovnem pokalu, Finska je gostila t. i. COC, v Švici pa so še zadnjič pred prvim večjim mednarodnim vrhuncem sezone nastopili najboljši skakalci.

SLOVENSKI POKAL – KADETI IN KADETINJE – SEBENJE

Po uspešnem vstopu v domačo pokalno sezono, za katerega so teden poprej poskrbeli mladinci in člani, so to soboto s prvimi tekmami opravili tudi kadeti v kategorijah do 14 in 15 let. V organizaciji tržiškega kluba so se fantje in dekleta pomerili na 55-metrski skakalnici. V mlajši kategoriji je nastopila peterica Ilirijanov, izmed katerih se je najvišje, na 11. mesto, uvrstil Blaž Albreht. Le točko in desetinko je za njim na 12. mestu zaostal Filip Vovk. Eden za drugim sta na 17. ter 18. mestu končala tudi Klemen Brunec in Marko Škul, skoka Alekseja Pristavca pa sta ga popeljala do končnega 24. mesta. V popoldanskih urah je tekmovalce, ki so nastopili v nordijski kombinaciji, čakal še tekaški del. S tretjega štartnega položaja se je z najboljšim časom teka na 2. mesto prebil Blaž. Izjemno napet obračun smo spremljali v boju za 3. mesto, do katerega je pritekel Marko, s prednostjo manj kot sekunde pred četrtouvrščenim Klemnom. Filip je ciljno črto prečkal na 6. poziciji, Aleksej pa je bil 8.

Med fanti, rojenimi istega leta kot je Olimpija igrala v finalu razširjenega avstrijskega prvenstva (lige EBEL) v hokeju, je 16. najboljši rezultat dosegel Nik Kurent. 41,5 m ter 40,5 m sta dosežka Jaše Kokalja, ki je pristal na okroglem 20. mestu. Do 23. in 24. mesta pa sta skočila Maks Čuček ter Pavel Mohar. S šestim dosežkom na tekaški progi se je do 8. mesta v kombinaciji povzpel Pavel. Na 10. mestu rezultatske lestvice najdemo Jašo, Nik in Maks pa sta v cilj pritekla na 12. in 13. mestu.

Tudi tekma deklet je minila z ilirijansko udeležbo, za katero je poskrbela Klarisa Gorjup. Potem ko je na skakalni tekmi zasedla 5. mesto, je nato s tretjim časom teka svojo uvrstitev nekoliko izboljšala in kombinatorsko preizkušnjo sklenila na 4. mestu.


ALPSKI POKAL (SKOKI IN KOMBINACIJA) – FANTJE IN DEKLETA – SEEFELD, AVSTRIJA ??

Na Tirolskem, na 109-metrski napravi, na kateri je leta 2019 naslov svetovnega prvaka osvojil Dawid Kubacki, so bile tokrat na sporedu prve tekme zime v alpskem pokalu. Na tekmovanju, ki združuje najboljše tekmovalce mladinskih kategorij iz sedmih držav, smo stiskali pesti tako za naše skakalce kot kombinatorce. Že v petek so se v skakalno smučino pognala dekleta, med njimi tudi Taja Košir. Po izpeljani zgolj eni seriji je prvo tekmo zaključila na 23. mestu. V sobotnem dopoldnevu smo lahko uživali v dveh serijah, izplen pa je bil zelo podoben, saj je Taja tokrat pristala na 24. mestu.

Pri fantih smo po odpovedi petkove tekme, v soboto spremljali kar dvojni spored. Najprej je bila v eni seriji izpeljana odpovedana tekma prejšnjega dneva, nato pa sta sledili še dve seriji nove preizkušnje. V edinem skoku prve tekme je Maksim Bartolj pristal pri daljavi 105 m, kar ga je skupaj z lepimi sodniškimi ocenami popeljalo vse do 2. stopničke zmagovalnega odra. Nik Gostiša Lah je s skokom, dolgim 94 m, pristal izven dobitnikov točk, na 44. mestu. Podoben razplet smo spremljali tudi nekaj ur kasneje. Maksim je po prvi seriji zasedal mesto tik pod stopničkami, na katere pa se je prebil s finalnim poizkusom, ki mu je prinesel končno 3. mesto. Nikova skoka pa mu tudi tokrat žal nista prinesla točk za skupni seštevek, drugo preizkušnjo dneva je namreč sklenil na 46. poziciji. Po dveh uvrstitvah na oder za zmagovalce smo o vtisih konca tedna in načrtih za bližnjo prihodnost povprašali Maksima, ki nam je zaupal naslednje: “Noben izmed treh tekmovalnih skokov mi ni povsem uspel, sem pa zelo zadovoljen z napredkom pri sodniških ocenah. Naslednji pomembnejši cilj je sredino člansko državno prvenstvo v Planici, na katerem se bom poizkusil uvrstiti v ekipo za celinski pokal ter ponoviti skoke s treninga.”

V kraju z nekaj več kot 3 000 prebivalci so bili na delu tudi nordijski kombinatorci. Slovenske in ilirijanske barve je odlično zastopal Matic Garbajs. V soboto si je na skakalnici s skokom, dolgim 106 m, pripravil odlično izhodišče za 5-kilometrsko tekaško preizkušnjo. Na slednji sicer ni zadržal visokega drugega štartnega položaja, a kljub temu ciljno črto prečkal v najboljši deseterici, na 9. mestu in kot prvi izmed Slovencev. Naslednji dan je fante čakala daljša, 10-kilometrska proga, na katero se je Matic podal s tretjega najboljšega izhodišča. Znova je sicer izgubil nekaj pozicij, toda še enkrat prišel do lepega zbira točk za 16. mesto.


CELINSKI POKAL – FANTJE – KUUSAMO, FINSKA ??

Tudi na sever evropske celine je odpotovalo večje število predstavnikov našega kluba. Država aktualnih svetovnih prvakov v hokeju je gostila t. i. drugo ligo svetovnih smučarskih skokov. Kot je bilo ta vikend očitno moderno, smo tudi na 142-metrski skakalnici prvi dan spremljali zgolj eno serijo. V njej sta se dobro znašla Matija Vidic in Tilen Bartol, ki sta skočila med najboljših deset. Matija je doskočil pri 134,5 m in se uvrstil na 8. mesto, Tilen pa je do 10. mesta prišel s 133 m. Sobotni skok se ni najbolj posrečil Roku Masletu, ki je pristal točno na kalkulacijski točki skakalnice (120 m) in na 35. mestu ostal brez novih točk. Dan kasneje je Tilen še enkrat skočil med top ten, tokrat je končal na 7. mestu. Matija je po uvrstitvi kariere na tej ravni tekmovanj dan prej, nedeljsko tekmo sklenil na 26. poziciji, mesto nižje, na 27. pa najdemo Roka, ki je bil po prvem skoku uvrščen v prvo petnajsterico.


SVETOVNI POKAL – FANTJE – ENGELBERG, ŠVICA ??

V državi, ki je na letošnjem svetovnem prvenstvu v nogometu izpadla v osmini finala proti Portugalski, sta tradicionalno potekali zadnji tekmi pred pričetkom novoletne turneje. Na skakalnici, velikosti 140 m, je Lovro Kos na sobotni tekmi dosegel daljavi 133 m ter 131,5 m. Skupaj s sodniškimi ocenami in vetrovnim pribitkom je to zadoščalo za peti rezultat med slovenskimi reprezentanti, skupno pa je zabeležil uvrstitev na 19. mesto. Po ne najbolj posrečenem kvalifikacijskem skoku v nedeljo, se je Lovro precej bolje odrezal na tekmi. Po prvi seriji je zasedal mesto tik za deseterico, z enako dolžino kot v prvo (131,5 m) pa je obdržal 11. mesto in s tem dosegel najboljšo uvrstitev sezone.

Foto: Skijumping.pl

SVETOVNI POKAL (KOMBINACIJA) – DEKLETA – RAMSAU, AVSTRIJA ??

Naša severna soseda je gostila tudi najboljše nordijske kombinatorke na svetu. Mednje brez dvoma spada Ema Volavšek, ki je to še enkrat potrdila na 98-metrski skakalnici in 5-kilometrski tekaški stezi. V petkovem zgodnjem popoldnevu, ko se je za mnoge ravno končeval delovni teden, je Ema po devetem dosežku na skakalnici uvrstitev izboljšala v teku in prišla do končnega 6. mesta. Podoben razplet smo spremljali tudi dan kasneje, ko je izboljšala osmi štartni položaj ter ciljno črto prečkala na 7. mestu, le dve desetinki sekunde za šestouvrščeno.

Foto: GEPA pictures

#NaučiteSeLeteti

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Scroll to top