S preteklim koncem tedna smo vstopili v približno dvomesečno obdobje tekmovalnega vrhunca poletno-jesenskega dela sezone. Naše tekmovalce čakajo številne preizkušnje tako v domačih prvenstvih kot na mednarodnih tekmovanjih, na katerih bodo pilili pripravljenost pred odločilnimi zimskimi meseci. Toda do takrat je še kar nekaj časa, tokrat pa se posvečamo dosežkom na t. i. Youth Cupu v Nemčiji, kjer je potekala tudi poletna velika nagrada za nordijske kombinatorce, na Poljskem pa sta bili na sporedu tekmi FIS pokala.

Foto: @flawia_k

 

Prvi so obračune dočakali fantje na Youth Cupu v Oberwiesenthalu. Na vzhod Nemčije, v neposredno bližino meje s Češko, so odpotovali trije Ilirijani. V mlajši kategoriji sta nastopila Jošt Trtnik ter Blaž Albreht, v starejši pa je slovenske ter ilirijanske barve zastopal Urh Matjašič. V petek je fante najprej čakal skok na 69-metrski skakalnici. Joštu je uspel najboljši dosežek, s čimer je prišel do “pole positiona” za tekaški del, Blaž pa si je priskakal 29. štartni položaj. Jošt je v teku izgubil nekaj pozicij ter v cilj prišel za najboljšimi tremi, na 4. mestu. Kar nekaj položajev pa je pridobil Blaž, ki je ciljno črto prečkal na 21. mestu. Dan kasneje je Jošt skočil do drugega najboljšega izida, na koncu pa osvojil okroglo 10. mesto. Blaž je na skakalnici dosegel 18. rezultat, ki pa ga je znova izboljšal v drugem delu preizkušnje ter prišel do uvrstitve na 15. mesto. Tudi Urh je na tekaški stezi izboljšal svoje izhodišče, saj je na prvi tekmi pridobil dvanajst mest ter tekmo sklenil na 20. mesto, v soboto pa se je s 35. povzpel na končno 31. mesto.


Na istem prizorišču, le na nekoliko večji skakalnici so se merili še najboljši kombinatorci ter kombinatorke na svetu. Mednje spadata tudi Matic Garbajs in Ema Volavšek, ki ju je v soboto čakala posamična preizkušnja, v nedeljo pa je Ema nastopila še na tekmi mešanih ekip. Najprej smo odločilne boje spremljali med dekleti. Ema si je na 105-metrski skakalnici priskakala peti najboljši položaj, ki ga je na zahtevni 5-kilometrski tekaški progi še izboljšala ter na koncu osvojila izjemno 2. mesto. Matic pa je na skakalnem delu zabeležil 20. izid, v 10 km teka pa izgubil nekaj pozicij ter v cilj prišel s 34. rezultatom. V nedeljo je Ema v ekipi oz. paru z reprezentančnim kolegom Gašperjem Breclom po skokih zasedala šesto mesto, po končanem teku pa sta bila mesto nižje, na 7.

Foto: @flawia_k

Za zaključek se selimo še v državo, ki jo na letošnji Vuelti zastopata Kamil Gradek in Lukasz Owsian. V poljskem Szczyrku je namreč na tamkajšnji 104-metrski napravi potekal FIS pokal. Za ilirijansko zastopanost je poskrbel Maksim Bartolj, ki je oba tekmovalna dni sklenil med dobitniki točk. Na uvodni tekmi je po prvi seriji držal celo mesto med najboljšo deseterico. V finalu je to pozicijo sicer izgubil, a vseeno prišel do lepega zbira točk za 15. mesto. V nedeljo pa je v drugem skoku izboljšal svojo uvrstitev saj je s 24. skočil na končno 21. pozicijo.

Foto: @m.okrzesikk

 

#NaučiteSeLeteti

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Scroll to top