Po dolgih mesecih treningov in čakanja na prave tekmovalne preizkušnje, smo ta konec tedna končno, prvič v zimski sezoni stiskali pesti za Ilirijanke in Ilirijane. Prve tekme na slovenskih tleh sicer sledijo v prihajajočih dneh, toda s številnimi uspehi so nas razveselili tekmovalci, ki so se merili na različnih ravneh mednarodnih preizkušenj.

Pričenjamo pri naših severnih sosedih, kjer je potekala prva tekma svetovega pokala za dekleta v tej zimi ??. V Ramsau, ki leži v bližini znanega smučarskega središča, Schladminga, so po nekaterih odpovedih prvotno načrtovanih prizorišč, pod streho le spravili uvodno bitko najboljših skakalk na svetu. Del slovenske reprezentance sta bili tudi dve naši dekleti, ki sta s svojimi skoki potrdili dobro pripravljenost. Na 98-metrski skakalnici se je po daljši odsotnosti zaradi poškodbe uspešno na mednarodni oder vrnila Urša Bogataj, ki se je uvrstila tik pod zmagovalne stopničke. S skokoma, dolgima 89,5 m in 90 m, je zabeležila uvrstitev na 4. mesto. V vedno bolj izenačeni konkurenci je do točk suvereno skočila tudi Špela Rogelj, ki je končala na 22. mestu.

Foto: FIS Ski Jumping

Na istem prizorišču so zgodovino pisale nordijske kombinatorke. V petek, 18. decembra 2020, se je namreč odvila prva tekma svetovnega pokala v nordijski kombinaciji za ženske! Ponosni smo, da sta bila del pomembnega mejnika tudi Ema Volavšek, ki se je odlično borila na skakalnici in tekaški progi ter Rok Mandl, nekdanji trener v našem klubu, ki sedaj uspešno vihti trenersko zastavico v DPNC. Dekleta so se v petek najprej podala na skakalnico, nato so se spopadla še s 5 km tekom. Ema je po skoku zasedala 16. pozicijo, prav na tem mestu pa je tudi pritekla v cilj.


Selimo se na sever Evrope, v državo kjer popijejo naveč kave na prebivalca na svetu. V finski Ruki ?? so bile na sporedu kar tri tekme celinskega pokala, na njih pa so nastopili le trije Slovenci. Eden izmed njih je bil Lovro Kos, ki je stopnjeval svoje predstave v zimskih in vetrovnih razmerah. V petkovem večeru sta bila skoka, dolga 109 m in 94 m, dovolj za 27. mesto. V soboto smo spremljali kar dvojni spored. V času kosila so se fantje merili na prvi, v večernih urah pa še na drugi tekmi v istem dnevu. Lovro je uspel zabeležiti še uvrstitvi na 10. in 6. mesto.

 
 


Za nadaljevanje gremo ponovno v Avstrijo, tokrat v tirolski Seefeld. V kraju, ki je lani gostil nordijsko svetovno prvenstvo, so bile na sporedu številne tekme alpskega pokala. Prve so se na 109-metrsko napravo podala dekleta. Ilirijanske barve je uspešno zastopala Pia Mazi, ki je končala na 14. mestu. Za njimi so se v smučino zapodili še fantje. Izmed treh naših predstavnikov se je najvišje, na odlično 2. stopničko povzpel Rok Masle. Maksim Bartolj je po prvi seriji zasedal 34. pozicijo, drugi skok pa je izkoristil za napredovanje po rezultatski lestvici, saj je ob koncu zasedel 25. mesto. Timotej Jeglič je bil pred prvim skokom diskvalificiran, v drugi seriji pa prav tako ni zabeležil nastopa. V soboto so zopet najprej nastopila dekleta. Pia je precej izboljšala svoj dosežek s petkove preizkušnje, saj se je uvrstila na 7. mesto. Nekoliko nižje kot dan poprej sta se uvrstila petkova dobitnika točk. Rok je skočil na še vedno visoko 4. mesto, Maksim je vikend sklenil s 26. mestom, Timotej pa je končal mesto za njim.

 
 
 

 

Na dobrih 200 km dolgo pot iz Ramsaua v Seefeld se je podala Ema, ki se je po debiju na najvišji ravni dobro odrezala tudi na dveh tekmah alpskega pokala. Na prvi je, po skoku, dekleta čakal še spopad s 5 km progo, na drugi pa so se merila na 2,5 km. Oba dni smo spremljali zanimive boje, ki so Emi prinesli dve uvrstitvi na oder za zmagovalke. Tako v soboto kot nedeljo je stopila na drugo navišjo stopničko. Predstavnika smo imeli tudi pri fantih, saj je nove izkušnje pridobival Matic Garbajs. Na prvi tekmi je opravil le s skakalnim delom, na drugi pa se je podal tudi na 5 km progo. Tek je začel na 36. poziciji, v cilj pa je pritekel kot 48.

 
 

#naučiteseleteti ❄️?❄️

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Scroll to top