Od Krškega preko Mislinje, Žirov, Planice, Beljaka, vse do Amerike. Od regijskega do celinskega pokala. Od zmag do razočaranj. Jesenski del sezone je v polnem razmahu, do pričetka zimske je še kar nekaj časa, a kljub temu nas naši fantje in dekleta razveseljujejo s svojimi nastopi. Kje vse smo pustili pečat v zadnjih dneh pa si natančneje preberite v spodnjih vrsticah.

Za začetek letimo čez lužo, na prizorišče zimskih olimpijskih iger v letih 1932, ko si je zlato medaljo priskakal Norvežan Birger Ruud in 1980, ko sta naslova olimpijskega prvaka osvojila Avstrijec Toni Innauer ter Finec Jouko Törmänen. Lake Placid, ki leži na severovzhodu ZDA, v zvezni državi New York, je tokrat gostil zadnje tri preizkušnje poletno-jesenske sezone celinskega pokala. Na tretjo največjo celino (po površini) sta kot del slovenske odprave odpotovala tudi dva Ilirijana. Na prvi tekmi, ki je potekala v nočnih urah iz petka na soboto (po našem času), se je bolje znašel Matija Vidic. Na 128-metrski napravi je doskočil pri 110 m in 113,5 m, kar ga je popeljalo do 15. mesta. Lovro Kos, ki je zabeležil daljavi 109,5 m ter 114 m pa je končal na 19. mestu. Naslednji dan oz. noč sta bili na sporedu kar dve tekmi. Prva izmed njih je bila izpeljana z le eno serijo, v kateri je Lovro pristal na 12., Matija pa na 19. mestu. Zadnja tekma vikenda ter tega dela sezone COC-ja je bila izpeljana v klasičnem formatu, z dvema serijama. Oba sta svoji uvrstitvi izpred nekaj ur popravila za eno mesto, tako da je Lovro končal kot 11., Matija pa 18.


Nam precej bližje, na drugi strani Karavank, sta bili na sporedu tekmi FIS pokala. Avstrijski Beljak je na svoji 98-metrski skakalnici gostil t. i. “tretjo najmočnejšo ligo” smučarskih skokov. Tudi na tej ravni tekmovanj smo stiskali pesti za dva naša predstavnika. V soboto je do točk za najboljšo trideseterico skočil Maksim Bartolj, ki je tekmo končal na 18. mestu, ki ga je zasedal že po prvi seriji. Žal pa se preboj v finale ni posrečil Roku Masletu, ki je prvo izmed dveh preizkušenj vikenda sklenil na 48. mestu. Nedelja je postregla z dvema ilirijanskima uvrstitvama v finalno serijo. Tokrat je višje, na 22. mestu, končal Rok. Do novih dveh točk za skupni seštevek pa je uspelo priti tudi Maksu, ki se je uvrstil na 29. mesto.


Že v petek so ene izmed najpomembnejših tekem tega dela sezone čakale mladince in mladinke do 16 let. Na planiški devetdesetki smo spremljali boje za odličja na državnem prvenstvu. V posamični konkurenci je naše barve zastopalo sedem fantov. Najvišje izmed njih, na 10. mesto, se je zavihtel Jošt Trtnik, ki je dve leti mlajši od večine preostalih nastopajočih. Do 17. mesta je skočil Nik Kurent, med dobitniki točk pa se mu je z 29. mestom pridružil še Klemen Brunec. 36. izid tekme je uspel Filipu Vovku, 38. je bil Maks Čuček, na 40. ter 42. mestu pa najdemo Jašo Kokalja in Pavla Moharja.

 

Med najmlajšimi mladinkami smo v ogenj poslali dve železi. Obe sta prikazali konstantne skoke, s čimer je Klarisa Gorjup pristala na 6. poziciji, Mia Ingolič pa na 9.

 

Po posamičnih je nastopil čas še za moštveno preizkušnjo. Ekipa, za katero so skakali Klarisa, Klemen, Jošt in Nik je zbrala dovolj točk za uvrstitev na 6. mesto. Skoki Filipa, Mie, Jaše ter Maksa pa so jih pripeljali do 9. mesta.


Za naslednje tekme se selimo v pokrajino, od koder o skakalnih tekmah ne poročamo tako pogosto kot iz nekaterih drugih. Na Dolenjskem, v Krškem, oz. še natančneje Gori, smo spremljali tekme regijskega pokala. Fantje, rojeni istega leta kot je Tina Maze osvojila veliki kristalni globus, Bayern München pa v finalu lige prvakov premagal Borussio Dortmund, so se pomerili na skakalnici s kalkulacijsko točko pri 15 metrih. Naši zmajčki so poskrbeli za kar trojno zmago, saj je na 1. mesto skočil Lovro Artač, na 2. Paskal Pristavec, na 3. pa Jakob Lah.

 

S podobnim uspehom sta nas razveselila tudi Mark Harnold Švajger ter Andraž Brečko Strnad v kategoriji mlajših kadetov do 12 let. Ti so skakali na nekoliko večji skakalnici, s kalkulacijsko točko pri 33 metrih. Po prvem skoku sta si fanta celo delila prvo pozicijo, na koncu pa je s prednostjo dveh točk na 1. stopničko stopil Mark, na 2. pa Andraž.

 

Za še eno ilirijansko zmago je pri mlajših kadetih do 13 let poskrbel Fedja Rejc, ki je dvakrat poletel do daljave 35 m. Na zmagovalnih stopničkah mu je na 3. mestu družbo delal Matevž Verbič Miklič. Le točka je na 4. in 5. poziciji ločila Ruja Kisina ter Lovra Zajca, ne daleč za njima pa je na 6. mestu pristal Staš Tratnik Dolinar.


Tudi nedelja je na slovenskih skakalnicah poskrbela za pester spored. V Žireh, na tamkajšnji 65-metrski skakalnici, so bile uspešno izpeljane tekme slovenskega pokala kadetov in kadetinj do 14 ter 15 let. V kategoriji fantov do 14 let je nastopilo 39 tekmovalcev, vsi Ilirijani pa so se uvrstili v prvo polovico nastopajočih. Z dvema skokoma preko kalkulacijske točke je suvereno zmago slavil Jošt Trtnik. Do 3. mesta je skočil Maks Lunaček Goltes, tik pod stopničkami, na 4. mesto pa se je uvrstil Aljaž Lah. Zgolj točko in pol je za podelitvijo priznanj najboljši šesterici zaostal Luka Sova na 7. mestu. V najboljši deseterici je tekmo sklenil še Leon Vučković, na 9. mestu. Skoka Nika Gregorca sta ga popeljala na 14. pozicijo, 18. izid tekmovanja pa je uspel Gabrielu Godcu. V popoldanskih urah so se fantje pomerili še na tekaški progi. Prvi je ciljno črto prečkal Jošt, ki je tako zabeležil še drugo zmago v istem dnevu. Naslednji, na 2. mestu, je v cilj pritekel Luka. Kot 8. in 9. sta kombinatorsko tekmo sklenila Leon in Maks, Gabriel je bil 11, Nik pa 17.

 

55,5 m in 57,5 m, kolikor je odneslo Alekseja Pristavca, je bilo med kadeti do 15 let dovolj za visoko 6. mesto. Na robu deseterice, na 9. in 10. mestu, sta pokalno tekmo končala Klemen Brunec in Marko Škul. Eden za drugim, z zgolj dvema desetinkama točke razlike, sta bila na rezultatski lestvici uvrščena Filip Vovk ter Blaž Albreht, na 22. ter 23. mestu. Najboljši izid kombinacije izmed naših fantov je uspel Marku, ki se je uvrstil na 4. mesto. Klemen si je pritekel 7. mesto, slabih deset sekund za njim pa je na 8. mestu v cilj prišel Blaž. Filip ter Aleksej pa sta zabeležila uvrstitvi na 14. in 17. pozicijo.

 

V napeti borbi za zmagovalne stopničke se je pri kadetinjah do 14 let znašla Laura Hren. Z dvema skokoma, točno na črto 50 m, je ostala tik pod mesti za najboljše tri, na 4. poziciji.

 

Med najstarejšimi kadetinjami smo se razveselili še enih stopničk. 56 m in 58,5 m Nine Kontrec je bilo dovolj za 2. mesto. Za še eno uvrstitev na 4. mesto pa je poskrbela Mia Ingolič, ki je v obeh serijah skočila do daljave 55 m. Vsa tri dekleta so se pogumno spopadla tudi s tekaškim delom. Z najboljšim časom teka je vse do 2. mesta prišla Mia. Nina je v napetem zaključku v cilj pritekla na 5. mestu, Laura pa na 8.


Današnji, nekoliko bolj obširen pregled zaključujemo na severovzhodu Slovenije. V Mislinji, na 85-metrski skakalnici in tekaški progi dolžine 10 km, je potekalo državno prvenstvo v nordijski kombinaciji mladincev do 18 let. Urh Matjašič je tako na skakalnih smučeh kot tekaških rolkah dosegel 9. najboljši rezultat, na tem mestu pa tudi sklenil “državca”. Pavel Mohar pa je tekaški del pričel z 10. pozicije in kljub sedmemu najhitrejšemu času teka, preizkušnjo sklenil na istem mestu kot jo je pričel.

#NaučiteSeLeteti

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Scroll to top