Celoten pretekli teden smo spremljali naporen ritem norveške turneje, v državi Iiva Niskanena, Valtterija Bottasa in Laurija Markkanena je do še enega odličnega uspeha v celinskem pokalu skočil Matija, na domačih tleh pa smo v izjemnem vremenu spremljali zadnje pokalne tekme sezone članov, mladincev in kadetov.

Že sredi tedna sta tekmovalce svetovnega pokala čakali naslednji preizkušnji Raw Air turneje. Pot jih je vodila v Lillehammer, prizorišče olimpijskih iger leta 1994, na katerih je največ medalj zbrala prav domača Norveška, in sicer 26. Na 140-metrski skakalnici sta bili tekmi na sporedu v torek in četrtek, na obeh sta nastopila tudi naša Rok Masle ter Lovro Kos. Kot praktično celotno turnejo sta tudi ti dve tekmi minili v spremenljivih ter težavnih vetrovnih razmerah, kljub temu pa sta naša fanta skočila do novih točk za skupni seštevek. V torek je Rok tekmo končal na 22. poziciji, Lovro pa je končal izven trideseterice, na 46. mestu. Četrtkovo preizkušnjo sta oba sklenila nekoliko višje na rezultatski lestvici, Rok se je uvrstil na 21. mesto, Lovro pa je bil 30.

 

Turneja se je nadaljevala in tudi sklenila na letalnici, ki trenutno drži svetovni rekord, po spremembah na njej v zadnjih letih pa bi težko rekli, da je trenutno največja na svetu, oz. omogoča najdaljše polete. V Vikersundu je svoj letalski debi doživel Rok, katerega prvi polet je znašal 191,5 m, s 155,5 m v kvalifikacijah pa mu žal ni uspel preboj na prvo tekmo. Na tej je nastopil Lovro, ki je še enkrat skočil do okroglega 30. mesta. V nedeljskih kvalifikacijah sta si oba priskakala nastop na tekmi, Rok pa je prvič v življenju preskočil magično dvestometrsko znamko in postavil osebni rekord pri 218 m. Na tekmi se je višje uvrstil Lovro, ki je dosegel 19. najboljši izid, Rok pa je po diskvalifikaciji v finalu končal na 30. mestu.


Selimo se v državo, s katero se bo slovenska nogometna reprezentanca (16. junija v Helsinkih in 14. oktobra v Stožicah) pomerila v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo. V finskem Lahtiju je potekalo sklepno dejanje letošnje sezone celinskega pokala, v katerem so kar nekaj uspehov zabeležili tudi Ilirijani. Nič kaj drugače ni bilo ta vikend, ko sta na 130-metrski napravi svojo formo predstavila Matija Vidic ter Tilen Bartol. V sobotnih popoldanskih in večernih urah smo spremljali zanimiv razplet tekme, na kateri je Matija po prvi seriji celo držal vodilni položaj, na koncu pa končal na še vedno izjemnem 2. mestu. Dobro se je odrezal tudi Tilen, ki je v finalu uspešno napadel mesto v prvi deseterici in se uvrstil na 9. mesto. Na zadnji tekmi sezone sta oba še enkrat skočila med dobitnike točk, Matija si je priskakal 14. mesto, Tilen pa je zabeležil 28. najboljši izid. Kako pa so se naši fantje odrezali v skupnem seštevku? Najvišje, na 14. mestu je sezono sklenil Matija, na 17. mestu najdemo Roka Masleta, med dvajseterico, na 19. pa še Tilna. Do točk je v tej sezoni skočil še Maksim Bartolj, ki je zasedel 57. mesto.


Zaključek tekmovalne sezone smo v prekrasni kulisi doline pod Poncami pospremili tudi v slovenskem pokalnem tekmovanju. Za spremembo smo tokrat lahko uživali v predstavah na “stodvajsetki”, na kateri so se merili člani in najstarejši mladinci. Pri slednjih je odlično formo ob koncu zime potrdil Matic Garbajs, ki je z dvema dolgima skokoma ugnal vso konkurenco in stopil na 1. stopničko odra za zmagovalce. Na njem se mu je pridružil še Nik Gostiša Lah, ki je osvojil 3. mesto. Med prvo deseterico je končal tudi Miha Sinčič, natančneje na 9. poziciji. 110 m ter 112 m Nejca Ingoliča je bilo dovolj za 16. izid tekmovanja, Enej Marolt pa si je priskakal uvrstitev na 19. mesto.

 

V sončnem in relativno toplem vremenu se je odvila tudi tekma v članski kategoriji. V tej so barve našega kluba zastopali Benjamin Podobnik, Matija Štemberger in Timotej Jeglič. Eden za drugim sta z manj kot tremi točkami razlike, na 8. in 9. mestu, končala Benjamin ter Matija. Še tretji Ilirijan, ki je nastopil na tej preizkušnji na Bloudkovi velikanki, Timotej pa je zasedel 12. mesto.

 

Dogajanje se je nato preselilo na manjšo, 102-metrsko napravo, oz. “devetdesetko” kot ji rečemo pogovorno. Na njej je bila zaradi težav z zaletno smučino oz. po domače špuro, izpeljana zgolj ena serija. Na nekoliko večji skakalnici kot smo navajeni so se za zaključek sezone pomerili kadeti do 15 let. Na 26. mestu najdemo Nika Kurenta, na 30. mesto je z 69 m skočil Maks Čuček. Jaša Kokalj si je s še kar dvema skakalnima kolegoma razdelil 31. pozicijo, Pavel Mohar pa je zbral dovolj točk za končno 35. mesto. Prav Pavel je s petim časom teka dosegel najvišjo ilirijansko uvrstitev kategorije v nordijski kombinaciji, saj je ciljno črto prečkal na 9. mestu. Nik ter Jaša sta v cilj pritekla en za drugim, na 12. in 13. mestu.

 

Do bronastega odličja je med najmlajšimi mladinci skočil Jaša Juršič, ki je pristal pri daljavi 93 m. Sebastjan Bartolj je zbral dovolj točk za uvrstitev na 17. pozicijo, mesto nižje pa najdemo Urha Matjašiča.

 

Med mladinkami do 16 let je za ilirijansko udeležbo poskrbela Klarisa Gorjup. Njen edini skok dneva je bil dovolj za uvrstitev na 7. mesto.

 

V kategoriji mladincev do 18 let je tokrat nastopilo nekoliko manj naših tekmovalcev kot smo navajeni, saj jih je nekaj skakalo v višji kategoriji, na večji skakalnici. S 84 m je do 17. mesta prišel Marcel Stražišar, le pol metra manj pa je odneslo Žaka Cernjaka, ki je končal na 19. mestu. Na 21. najdemo Jošta Bogataja z okroglimi 80 m, Rok Cirman pa je s 75 m pristal na 24. poziciji.

 

Še enih stopničk smo se razveselili med mladinkami do 18 let, zanje pa je poskrbela Urša Vidmar. S svojim skokom je zbrala dovolj točk za pristanek na 3. mestu. Med šesterico, oz. točno na 6. mestu je pristala Taja Košir.

 

Da poročanje iz Planice sklenemo kot smo ga začeli je poskrbel Matic Garbajs, ki je po zmagi na skakalni preizkušnji, slavil še naslov državnega prvaka v nordijski kombinaciji do 20 let. S skokom si je priboril visoko prednost pred zasledovalci, ki jo je na 10 km dolgi tekaški progi brez težav ubranil in ciljno črto prečkal na 1. mestu, s skoraj minuto prednosti pred drugouvrščenim.

 

#NaučiteSeLeteti

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Scroll to top