Kaaakšeeeen podaljšan vikeend je za naami ???! Nevjerojatno, unglaublich, niesamowite, incroyable, NE-VER-JET-NO‼️ Pesem Mambo Kingsov pravi preko Beograda do Ljubljane, mi pa bomo odšli na pot od Ljubnega preko Kanderstega do Rastbüchla.

V meki ženskih smučarskih skokov, Ljubnem ob Savinji, so bile na sporedu kar tri preizkušnje svetovnega pokala. Na prizorišču, ki vsako leto poskrbi za najboljši obisk in organizacijo tekmovanj v celotnem koledarju ženskih skakalnih tekem, smo od četrtka do nedelje spremljali napete boje, v katerih sta se odlično izkazali tudi Urša Bogataj in Špela Rogelj. Po četrtkovem uvodnem dnevu, se je v petek pričel tekmovalni del… in kako se je začel ✊… za navdušenje več tisočglave množice pod skakalnico in še večjega števila navijačev pred televizijskimi sprejemniki je poskrbela Urša, ki je prvič v karieri stopila na zmagovalne stopničke svetovnega pokala, po četrtem mestu v prvi, se je z vrhunskim drugim skokom prebila na 3. stopničko. ???? Izvrstno je s prvim tekmovalnim dnem opravila tudi Špela, ki se je uvrstila na 14. mesto in s tem prišla do druge najboljše uvrstitve v tej sezoni. 

Foto: BoBo

 

Največje število gledalcev se je pod Rajhovko zbralo v soboto, ko je potekala ekipna tekma. Obe Ilirijanki sta zastopali barve Slovenije, skupaj z reprezentančnima kolegicama Jernejo Brecl in Niko Križnar pa sta poizkušali prikazati čim boljše predstave na zadnji ekipni tekmi za dekleta pred svetovnim prvenstvom v Seefeldu… in naša dekleta so uspela prikazati mojstrske skoke… ti so jim prinesli uvrstitev na oder za zmagovalke, saj so zaostale le za Nemkami in z 2. mestom ?? poskrbele za nestrpno pričakovanje ekipne tekme na svetovnem prvenstvu. 

 

Nedeljska posamična tekma se je zavlekla v mrak, kljub izredno spremenljivim vetrovnim pogojem, ki so močno otežili delo najboljšim skakalkam sveta pa so organizatorji uspeli tekmo izpeljati v celoti. Zopet je vrhunski rezultat zabeležila Urša, ki je osvojila 9. mesto, Špelin skok v zahtevnih vremenskih razmerah pa se ni iztekel po njenih željah, saj je prišla do 37. mesta. Priložnost za nove uspehe pa dekleta čaka že konec tega tedna, ko se selijo na prizorišče novoletne turneje in smučarskih poletov, Oberstdorf. 

 

Ker se dolgih skokov težko naveličamo, si poglejmo kaj se je v minulih dneh dogajalo v švicarskem Kanderstegu. Mesto, ki leži v kantonu Bern, je znano predvsem po svoji veličastni alpski pokrajini. Slednja privabi veliko število turistov, naši tekmovalci in tekmovalke pa so tja odšli s precej drugačnimi nameni. 74-metrska skakalnica in bližnja tekaška proga sta bili prizorišče t. i. OPA iger, na katerih se v dveh starostnih kategorijah merijo skakalci, skakalke, kombinatorci in kombinatorke iz sedmih držav (??????????????).

Kandersteg

 

Petkovo dopoldne je bilo rezervirano za dekleta, v starejši kategoriji je nastopala Pia Mazi in se uvrstila na 10. mesto. Poleg nje pa je slovensko ekipo zastopala še ena Ilirijanka, Ema Volavšek, ki je prišla do 21. mesta. 

Za ilirijansko in seveda slovensko zmagoslavje ? je poskrbel Rok Masle, ki je v mlajši kategoriji stopil na najvišjo stopničko zmagovalnega odra ?. Za odličen izplen pa je v starejši kategoriji poskrbel tudi Timotej Jeglič, ki je ob bučni podpori ob vznožju skakalnice, skočil do 14. mesta. 

 

 

V soboto smo lahko spremljali ekipne tekme, ponosno pa so se za svoje ekipe borili tudi Pia, Ema, Rok in Timotej. Pia je z dolgimi skoki svoji ekipi pomagala do 4. mesta, Ema pa je z reprezentančnima kolegicama skočila do 10. Prav tako sta se izkazala tudi naša fanta, Rok je s svojima skokoma doprinesel k drugemu mestu svoje ekipe, Timotej pa je z ekipo zabeležil uvrstitev tik pod stopničke, na 4. mesto. 

 

 

To pa še ni vse, kar smo za vas pripravili iz Kanderstega. Kot smo zapisali že zgoraj, so svoje nastope prikazovali tudi tekmovalci v nordijski kombinaciji. Ema Volavšek je nastopala tudi v kombinaciji (starejša kategorija). Po skoku je zasedala 10. mesto, prav na tem mestu pa je bila tudi v cilju 4 km teka. Med dekleti v mlajši kategoriji pa se je izkazala Tinkara Gros, ki je končala na 14. mestu. Nejc Birk, Juš Krivic ter Blaž Možina so bili naši predstavniki v mlajši kategoriji. Najhitreje je v cilj pritekel Nejc, in sicer na 19. mestu. Juš je s progo opravil v 10 minutah in 27 sekundah, skupaj s skokom pa ga je to privedlo do 28. mesta. Blaž pa je za zmagovalcem zaostal 4 minute ter 19 sekund, kar je zadostovalo za 32. mesto. Med nekoliko starejšimi fanti pa se je meril Matic Garbajs. Ob koncu kombinatorske preizkušnje se je uvrstil na 25. mesto. 

 
 
 

Ekipna tekma fantov, ki bi morala biti na sporedu v nedeljo, je zaradi neprimernih vremenskih razmer odpadla. Tekmo deklet pa so organizatorji uspeli izpeljati. V najboljši slovenski ekipi, ki se je uvrstila na 5. mesto, je nastopila tudi Ema, Tinkara pa je pripomogla k 9. mestu svojega moštva. 

??????

 

Še vedno pa nismo zaključili tega prispevka, saj si pozornost zasluži tudi FIS pokal, ki je tokrat potekal v Nemčiji, in sicer v Rastbüchlu. Kraj v bližini mej z Avstrijo in s Češko nima svoje strani na Wikipedii, kljub temu pa igra vidno vlogo v nemškem skakalnem športu. Člana tamkajšnjega kluba sta tudi bivši skakalec Michael Uhrmann in eden najboljših smučarskih skakalcev zadnjih let Severin Freund. V mestece na Spodnjem Bavarskem se je odpravil tudi Maksim Bartolj in poizkušal zabeležiti čim višje uvrstitve. Na prvi izmed dveh tekem je zasedel 72. mesto, v nedeljo pa je skočil še višje, na 58. pozicijo. 

 

Rastbüchl

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Scroll to top