Tudi za letošnji zadnji novembrski konec tedna ostajamo v državi, ki je nazadnje gostila svetovno prvenstvo v nogometu. Ponovno smo v ruskem Nižnem Tagilu lahko spremljali svetovni pokal v smučarskih skokih. Po moški karavani, ki je tam nastopila teden pred tem, so tokrat največjo državo na svetu (po površini) obiskale najboljše smučarske skakalke. Fantje pa so se po uvodnih preizkušnjah preselili dobrih 1800 km zračne linije severozahodno, v državo, v kateri povprečno popijejo največ kave na prebivalca. Finski Kuusamo je bil kar 11-krat uvodna postaja moškega svetovnega pokala, v letošnji sezoni pa je gostil tretjo ter četrto tekmo izmed načrtovanih 28.

Foto: Berkutschi

 

V skakalnem centru Štorklja, ki leži na zahodnem delu Nižnega Tagila, poleg 134-metrske skakalnice stoji tudi 97-metrska naprava. Na slednjo so se dekleta povzpela že v četrtek, ko so bile na sporedu kvalifikacije za uvodno tekmo sezone. Nanjo sta se suvereno s 4. oz. 17. izidom kvalifikacij uvrstili obe Ilirijanki, Urša Bogataj in Špela Rogelj. Najboljše skakalke letos čaka rekordnih 26 posamičnih preizkušenj, prva izmed njih pa se je odvila v petek. Urša je v prvi seriji pristala pri 88 m, v finalni pa je za pol metra preskočila kalkulacijsko točko, ki je pri 90 metrih. Njen zbir točk ji je prinesel uvrstitev na visoko 4. mesto, za zmagovalnimi stopičkami pa je zaostala za zgolj pol točke. Z enimi izmed najslabših vetrovnih razmer se je morala v prvem poizkusu spopasti Špela, katere skok žal ni zadoščal za uvrstitev v finale. Na koncu je prišla do uvrstitve na 39. mesto.

Foto: Skijumping.pl

 

Obe Ilirijanki sta še boljše skoke prikazali v soboto. Najprej so se dekleta pomerila v kvalifikacijah, ki sta jih Urša ter Špela uspešno končali na 4. in 20. poziciji. Da so Uršini skoki tudi v glavnem delu sezone na izredno visoki ravni, je potrdila s prvo uvrstitvijo na oder za zmagovalke v tej zimi. S prvim skokom je dosegla tretji najboljši izkupiček, po drugem pa se je prebila še mesto višje in tekmo končala na vrhunskem 2. mestu. Suvereno je do prvih točk sezone prišla tudi Špela. V prvi seriji je skočila 77,5 m, kljub meter in pol krajšemu skoku v drugo pa je napredovala po rezultatski lestvici in zabeležila uvrstitev na 24. mesto. Po prvem tekmovalnem koncu tedna Urša v skupnem sešttevku boja za veliki kristalni globus zaseda izjemno 3. mesto, Špela pa je s sedmimi zbranimi točkami po prvi postojanki na 31. mestu.

Foto: FIS Ski Jumping

Kuusamo je eno največjih finskih zimskošportnih središč, ki s smučarskim centrom Ruka vsako leto privabi stotisoče turistov. Ti lahko uživajo v številnih zimskih športih, od alpskega smučanja do smučarskega teka, stotinah kilometrov prog za vožnjo z motornimi sanmi in prav tako številnimi kilometri poti za sprehode ali kolesarjenje. Iz tega mesta s približno 15 tisoč prebivalci prihajajo nosilci olimpijskih medalj deskarka Enni Rukajärvi, nordijski kombinatorec ter kasneje skakalec Anssi Koivuranta, smučarska tekačica Pirkko Määttä in tekač Kalevi Okarainen. Del skakalne karavane, ki je bila v središču pozornosti ta vikend, je bil tudi Lovro Kos. Petkove poznopopoldanske kvalifikacije je uspešno sklenil z uvrstitvijo na tekmo na 27. mestu. V soboto smo pred televizijskimi ekrani trepetali za njegovo uvrstitev v drugo serijo, kar mu je na koncu za las tudi uspelo, saj je po prvi zasedel zadnje, 30. mesto, ki še vodi v finale. Tam je uspešno izkoristil težke vetrovne pogoje in nizko zaletno mesto za številne tekmovalce in se povzpel vse do končnega 15. mesta.

Foto: FIS Ski Jumping

 

V pravi snežni pravljici so potekale tudi nedeljske kvalifikacije in tekma, ki je sledila. Lovro se je odlično odrezal v kvalifikacijskem poizkusu, ko si je z nemškim kolegom razdelil 10. mesto. Podobnega skoka mu žal ni uspelo prikazati na tekmi. V prvi seriji je pristal pri dolžini 125,5 m, kar na 142-metrski skakalnici ni zadostovalo za uvrstitev v finalno serijo. Četrto tekmo sezone je tako sklenil na 39. poziciji. S tremi ničlami in včerajšnjo uvrstitvijo kariere, Lovro trenutno v skupnem seštevku zaseda 35. mesto.

Foto: FIS Ski Jumping

 

#naučiteseleteti ???

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Scroll to top