V letu 2021 smo napisali številne lepe zgodbe v ilirijanske anale. Od medalj na svetovnem prvenstvu in novega klubskega rekorda do naziva najboljšega kluba v državi v poletni sezoni ter prenekaterih uspehov na domačih tekmovanjih. Poleg mnogih dosežkov pa ne gre spregledati vseh prijetnih trenutkov, ki smo jih na treningih doživeli skupaj z našimi tekmovalci in trenerji vseh kategorij. Ob vstopu v leto 2022 vsem članom našega kluba ter ostalim podpornikom želimo srečno in zdravo novo leto, mi pa vam obljubljamo, da se bomo še naprej po svojih najboljših močeh, s trdim ter strokovnim delom vsak dan trudili za športno vzgojo naše mladine in borili za vrhunske dosežke na najvišjih ravneh smučarskih skokov ter nordijske kombinacije.

Zaključek minulega leta ter prvi dnevi novega so še enkrat več prinesli mnoge uspehe na mednarodnem in domačem parketu. Že v uvodnih dneh preteklega tedna smo spremljali celinski pokal v Švici, na novoletni turneji zabeležili nov zgodovinski dosežek, fantastične rezultate je prinesla premierna izvedba silvestrske turneje, teden pa smo sklenili s kvalitetnimi predstavami na slovenskem pokalu in državnem prvenstvu.

Znova se selimo v enega izmed najstarejših in najmanjših (po številu prebivalcev) švicarskih kantonov, Obwalden, kjer sta že v ponedeljek in torek potekali tekmi celinskega pokala. Z dobro predstavo na državnem prvenstvu, si je priložnost za dokazovanje v “drugi ligi” smučarskih skokov priskakal Matija Vidic. Na 140-metrski napravi v Engelbergu je Matija na prvi tekmi pristal pri 100,5 m, kar žal ni zadoščalo za uvrstitev v finalno serijo. Tekmo je zakljčil na 55. mestu. Povsem pa se je preboju v finale približal na drugi tekmi. Zgolj štiri desetinke točke so ga ločile od možnosti nastopa v drugi seriji, kar je pomenilo uvrstitev na 31. pozicijo, ki si jo je razdelil z ruskim kolegom.


Dan po koncu celinskega pokala, v sredo, se je s prvo tekmo pričela 70. izvedba novoletne turneje. Tradicionalno prvo postojanko gosti nemški Oberstdorf. Bavarsko mesto na jugu države, od koder prihaja aktualni svetovni prvak v poletih, Karl Geiger, je tekmo tokrat gostilo na 137-metrski skakalnici. Sredi marca bodo namreč najboljši skakalci na svetu ponovno odpotovali v ta kraj, le da bodo takrat leteli na bližnji letalnici. Tako kot celotno sezono, je bil tudi tokrat del skakalne karavane Lovro Kos. V prvi seriji, ki poteka v zanimivem boju parov na izpadanje, je zabeležil 6. najboljši rezultat. Prav tako 6. dosežek mu je uspel v drugem poizkusu, kar je pomenilo, da je obdržal svojo uvrstitev iz prvega skoka ter s tem zabeležil najboljšo uvrstitev kariere. Slednjo je še izboljšal na drugi preizkušnji turneje. Slednjo je gostila 142-metrska naprava v Garmisch-Partenkirchnu. Po tekmi v Oberstdorfu so se tekmovalci podali na dobrih 100 km dolgo pot v mesto, južno od katerega leži najvišji vrh v Nemčiji, Zugspitze. Prvi dan novega leta je Lovru prinesel prvo uvrstitev na oder za zmagovalce v svetovnem pokalu. Že s prvim skokomu je opravil suvereno in zasedel 5. mesto. V drugi seriji je z izjemnim poizkusom pogumno napadel najboljše, napad pa se mu je obrestoval, saj je uvodni dan leta 2022 sklenil na 3. stopnički zmagovalnega odra. Z dosežkoma v prvi, nemški polovici turneje je precej napredoval tudi v skupnem seštevku, v katerem sedaj zaseda 15. mesto.

Foto: GEPA pictures

Prvič v zgodovini svetovnega pokala so se na posebni turneji v času novoletnih praznikov merila dekleta. Na Ljubnem ob Savinji je na 94-metrski skakalnici potekala prva silvestrska turneja, ki je v premierni izvedbi vključevala tekmi 31. decembra in 1. januarja. Žal brez podpore številnih navijačev ob vznožju skakalnice, sta znova dobro raven pripravljenosti pokazali Špela Rogelj in Urša Bogataj. Slednja je v prvi seriji petkove tekme dobila najslabše vetrovne pogoje izmed vseh tekmovalk, kljub temu pa je po prvem skoku zasedala šesto mesto. Z drugim dosežkom finala se je povzpela po rezultatski lestvici in končala tik pod zmagovalnimi stopničkami, na 4. mestu. Tudi Špela je drugo serijo izkoristila za skok po lestvici, saj se je z 19. prebila vse do končnega 14. Tudi v novo leto so najboljše skakalke vstopile delovno, saj jih je 16 ur po odštevanju do polnoči že čakala druga in hkrati zadnja tekma silvestrske turneje. Urša je v prvi seriji le pol metra zaostala za velikostjo skakalnice. V drugi je še enkrat suvereno preskočila kalkulacijsko točko ter tekmo končala na izjemnem 2. mestu. Špeli je v prvem skoku uspel deveti najboljši izid, ob koncu pa je žal izgubila nekaj pozicij, izpadla iz najboljše deseterice, vendar preizkušnjo vseeno končala z lepim zbirom točk, na 16. mestu. V izredno izenačenem skupnem seštevku silvestrske turneje je Urša zasedla 4. mesto, zgolj 1,6 točke za tretjim mestom in 8 točk za zmagovalko. Na isti poziciji kot je sklenila prvo tekmo se je na turneji uvrstila tudi Špela, ki je bila 14. Po devetih izpeljanih preizkušnjah sezone 2021/22 je Urša zbrala 525 točk v skupnem seštevku, kar je trenutno tretji najboljši izkupiček. Na vrata deseterice vztrajno trka tudi Špela, ki je zaenkrat 13.

Foto: FIS Ski Jumping
Foto: GEPA pictures

Zimska sezona se uspešno nadaljuje tudi na domačih tleh, kjer so že na drugi dan novega leta potekala tekmovanja mladincev ter članov. Skakalci so se na planiški devetdesetki merili v slovenskem pokalu, trenutno imenovanem Pokal Argeta, nordijski kombinatorci v najstarejši mladinski ter članski kategoriji pa so se borili na državnem prvenstvu. Novo leto smo začeli s petimi uvrstitvami med najboljših šest na skakalnem in štirimi na kombinatorskem delu. Med najmlajšimi mladinci se je najboljšim šestim najbolj približal Marcel Stražišar, ki je skočil na 7. mesto. Le pol točke je za njim na 8. mestu zaostal Nejc Ingolič. Še dodatne pol točke manj je zbral Gal Bregar na 9. mestu, ilirijanski paket izenačenosti pa je zaokrožil Jošt Bogataj na 10. mestu. Marcela in Jošta so ločile le tri točke, kar je denimo meter in pol v daljavi ali ena točka razlike pri vsakem izmed sodnikov. Jaša Juršič je pristal pri 85 m ter 76,5 m, kar mu je prineslo uvrstitev na 14. pozicijo. Žak Cernjak pa je zbral dovolj točk za 19. mesto.

Izenačeno v boju za najvišja mesta je bilo tudi med mladinkami do 16 let. Urša Vidmar je s skokoma, dolgima 87 m in 85 m, končala na 3. stopnički, le pol točke za drugouvrščeno. Mesto za Uršo, na 4., se je uvrstila Taja Košir.

 

Med mladinci do 18 let je izmed Ilirijanov najvišje posegel Nik Gostiša Lah. V prvem skoku mu je uspel peti najboljši dosežek, v finalnem skoku pa je nekoliko izgubil, toda vseeno zaključil med “top ten”, na 9. poziciji. Skoka Mihe Sinčiča v prijetni atmosferi planiškega ambienta sta bila dovolj za 21. mesto. Dve točki manj je zbral Enej Marolt, ki je bil 23. Do točk za skupni seštevek sta skočila še Anej Macur s 25. mestom ter Žiga Šabec z 29. Brez uvrstitve v trideseterico sta ostala Jure Simsič na 31. mestu in Rok Cirman na 32.

Pred dokaj številnimi gledalci in kopico radovednih rekreativcev ter turistov je na najnižjo stopničko zmagovalnega odra stopil Maksim Bartolj. Njegov prvi skok je meril 92 m, z njim pa je zasedal četrto mesto. V finalu je bil nekoliko krajši (89 m), kljub temu pa je napredoval za eno pozicijo po rezultatski lestvici. Deset mest nižje, na 13., najdemo še drugega klubskega predstavnika v najstarejši kategoriji mladincev, Timoteja Jegliča (75,5 m in 78 m).

 

V članski kategoriji se je najbolje znašel Matija Vidic, ki je prvo tekmo novega leta sklenil z zmago. V vodstvu je bil že po prvi seriji, z drugim poizkusom pa je ubranil napade vseh konkurentov. Prvi skok Matije Štembergerja (92 m) je bil dovolj za peto mesto po polovici tekme. Skok v finalni seriji (90 m) pa je pomenil, da je tekmovanje končal še mesto višje, na 4. mestu. Po večmesečni odsotnosti s tekmovanj zaradi poškodbe gležnja se je v tekmovalno dogajanje vrnil Benjamin Podobnik. Z daljavama 85 m ter 86 m je osvojil 9. mesto.

 

Po skakalnem delu, ki se je zaključil v zgodnjih popoldanskih urah, so se nekaj po 14. uri na tekaško progo podali mladinci do 20 let, člani in članice. Fantje so se spopadli z 10-km razdaljo, dekleta pa so morala preteči 5 km. Drugi dosežek na skakalnici in drugi najhitrejši čas teka sta Maticu Garbajsu prinesla 2. mesto in s tem srebrno medaljo v mladinski kategoriji. V članski konkurenci je ta rezultat zadoščal za visoko 4. mesto. V tej kategoriji se mu je pridružil še Gal, ki je v cilj pritekel na 14. mestu.

 

Naslov državne prvakinje v nordijski kombinaciji je romal v Ilirijo, zanj pa je poskrbela Ema Volavšek. Na progo se je podala s prednostjo dveh sekund pred najbližjo zasledovalko. Razliko je do prihoda v cilj povišala na več kot minuto, kar je pomenilo, da je suvereno obranila naziv najboljše kombinatorke v državi. Na tekmi se je merila še Tinkara Gros. Peti dosežek na skakalnih smučeh in tretji na tekaških sta rezultirala v končnem 4. mestu.

 

#naučiteseleteti ❄️?❄️

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Scroll to top