Pa je za nami še ena sezona smučarskih skokov in nordijske kombinacije, v kateri so tekmovalci in tekmovalke na vseh ravneh pisali zgodovino našega kluba. Več o celotni sezoni bo sicer objavljeno v posebnem pregledu v naslednjih dneh, tokrat pa se posvetimo še zadnjim preizkušnjam, tradicionalnemu zaključku sezone na planiški letalnici.

Slovenski športni praznik pod Poncami se je pričel v sredo s preizkusom letalnice. Zaradi težkih in spremenljivih vetrovnih pogojev so organizatorji izpeljali zgolj eno serijo poletov pa še te ne v celoti. Kljub temu so možnost nastopa dobili trije Ilirijani. Prvič sta na letalnici skočila Benjamin Podobnik in Matic Garbajs, ki sta takoj doskočila pri novih osebnih rekordih 203 m oz. 201 m, Matija Štemberger pa je s 192 m izenačil svojo najboljšo znamko.

Tekmovalni del podaljšanega vikenda se je pričel s četrtkovimi kvalifikacijami, na katerih je bilo izmed 12 slovenskih reprezentantov kar 5 Ilirijanov. Na petkovo (oz. nato sobotno) posamično preizkušnjo sta se uspela prebiti Lovro Kos in Rok Masle, ki je tudi prvič skočil na največji planiški napravi. Le nekaj točk je do uvrstitve na tekmo ločilo Tilna Bartola, ki je nato v soboto z zadnjim poletom sklenil svojo skakalno kariero, katere pomemben del je preživel kot član našega kluba. Brez uvrstitve na tekmo sta žal ostala še Matija Vidic ter Maksim Bartolj, ki je prav tako debitiral na Letalnici bratov Gorišek ter nato v vlogi predskakalca skočil do osebnega rekorda 202,5 m.

Foto: Skijumping.pl

 

Petkova tekma je bila zaradi premočnega vetra prestavljena na soboto ter izpeljana zgolj v eni seriji. V tej je do osebnega rekorda ter rezultata kariere v svetovnem pokalu skočil Rok, ki je pristal pri daljavi 225 m in s tem dosežkom zabeležil uvrstitev na 16. mesto. Zadnje, 30. mesto, ki še prinaša točko za skupni seštevek je ujel Lovro, ki ga je le nekaj minut po končani posamični čakala še ekipna preizkušnja. Na njej je dvakrat suvereno preskočil dvestotico in se z reprezentančnimi kolegi veselil 2. mesta pred domačimi navijači.

Foto: Skijumping.pl

 

V nedeljo je sledila še finalna tekma sezona, na kateri je nastopilo 30 najboljših skakalcev sezone, med katere sodi tudi Lovro. V prvi seriji je pristal pri 217 m, njegov zadnji skok sezone pa je bil še deset metrov daljši, s čimer je sezono sklenil z uvrstitvijo na 20. mesto.

 

Za konec si oglejmo še stanje v skupnih seštevkih ob koncu sezone svetovnega pokala. V posebnem seštevku Planica 7 je Lovro zasedel 21. mesto, Rok je bil 40., na 53. mestu najdemo Tilna, na 57. Matijo ter na 63. Maksima. V sveže zaključeni sezoni so točke svetovnega pokala osvojili kar štirje Ilirijani. Največ jih je zbral Lovro, ki je v skupnem seštevku dosegel 22. najboljši izkupiček. Rok je zbral dovolj točk za 42. mesto, na 68. poziciji je končal Maksim, Matija pa na 76. V poletih je Lovro sezono sklenil na 24. mestu, kot 31. najboljši letalec pa je na lestvici razvrščen Rok. V seštevku pokala narodov je Slovenija z izdatno pomočjo naših tekmovalcev prišla do 3. mesta.

 

#NaučiteSeLeteti

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Scroll to top