Po krajšem premoru smo ponovno na enem mestu zbrali vse dosežke naših tekmovalcev na mednarodnem parketu. V izjemoma nekoliko bolj strnjeni obliki v spodnjih vrsticah preverite odlične uspehe Ilirijanov ter Ilirijank, od prvih točk svetovnega pokala, do medalj na mladinskem svetovnem prvenstvu, stopničk na alpskem pokalu itd.

Najprej bomo preverili kako sta se na olimpijskem festivalu evropske mladine, bolj znanim pod kratico EYOF, odrezala naša predstavnika. Tekmovanje je sicer gostila sosednja Italija, vendar je skakalni del potekal na planiški devetdesetki. Med skakalci je ilirijanske in slovenske barve zastopal Nik Gostiša Lah, ki je na posamični preizkušnji skočil na 14. mesto, na ekipni pa z reprezentančnimi kolegi končal na 4. mestu. V nordijski kombinaciji smo stiskali pesti za Uršo Vidmar, ki je individualno tekmo sklenila na 7. poziciji, mešano ekipno pa prav tako kot Nik na 4.


Seefeld, ki leži na zahodnem delu Avstrije, je gostil najboljše kombinatorke na svetu. Mednje seveda sodi tudi Ema Volavšek, ki je to potrdila z dvema uvrstitvama na rep deseterice, zabeležila je namreč uvrstitvi na 10. ter 9. mesto.


Nadaljujemo s prvimi poleti za svetovni pokal v tej sezoni, ki so se odvijali v avstijskem Bad Mitterndorfu na tamkajšnjem Kulmu. Na obeh tekmah je med najboljšo trideseterico poletel Lovro Kos, ki je zabeležil uvrstitvi na 16. ter 24. mesto.

Karavana najboljših skakalcev na svetu se je nato preselila v Nemčijo, kjer sta jih čakali tekmi na največji skakalnici, ki ne spada med letalnice. Skakalnica, velikosti 147 m, ki leži v Willingenu, je postregla z vnovično dvojno uvrstitvijo Lovra med dobitnike točk, oba dni je namreč dosegel 19. izid tekmovanja.


Za naslednje prizorišče se selimo na povsem drug konec sveta, in sicer v Severno Ameriko. Prizorišče olimpijskih iger iz leta 2010, kanadski Vancouver, oz. natančneje Whistler, je tokrat gostil najboljše mladinske skakalce in nordijske kombinatorce na svetu. Na zahodno obalo Kanade je odpotovalo kar nekaj Ilirijanov, trije izmed njih pa so na mladinskem svetovnem prvenstvu tudi tekmovali. Na tekmi posameznikov v skokih je Rok Masle zasedel 13. mesto, Maksim Bartolj pa je bil diskvalificiran zaradi neustreznega dresa. Na ekipni preizkušnji sta bila oba del slovenske ekipe, ki je stopila na 3. stopničko zmagovalnega odra. Prav tako sta oba na 104-metrski skakalnici nastopila še na tekmi mešanih ekip in z reprezentančnima kolegicama ugnala vso konkurenco ter osvojila naslov mladinskih svetovnih prvakov.

V nordijski kombinaciji je bila najprej na sporedu moštvena tekma. Na njej so Slovenci z Maticem Garbajsom priskakali oz. pritekli do 6. mesta. Sledila je posamična tekma, na kateri je Matic končal na 23. poziciji. Za konec je nastopil še na preizkušnji mešanih ekip ter prišel do še enega 6. mesta.


Minuli konec tedna se je svetovni pokal v smučarskih skokih po dolgih letih vrnil v Združene države Amerike, natančneje v Lake Placid. Tja sta odpotovala dva Ilirijana, saj se je Lovru Kosu tokrat pridružil še Matija Vidic, ki je na tekmah celinskega pokala Sloveniji priskakal dodatno kvoto in si s tem odprl vrata debija na najvišji ravni tekmovanj. Že v prvem poizkusu se mu je uspelo prebiti skozi kvalifikacije, skozi sito katerih pa žal ni uspelo priti Lovru. Na tekmi je Matija zasedel 48. mesto. Precej bolje sta se oba odrezala v nedeljo, ko je Matija s 26. mestom skočil do prvih točk svetovnega pokala v karieri, Lovro pa je ameriški del sklenil mesto nižje, na 27.


Dve železi v ognju smo imeli tudi na celinskem pokalu v nemškem Klingenthalu. Na 140-metrski napravi sta se za čim višje uvrstitve borila Rok Masle in Tilen Bartol. Prvo tekmo je Rok sklenil na visokem 5. mestu, Tilen je bil 24., dan kasneje pa sta zasedla 21. (Tilen) ter 24. mesto (Rok).


V poljskem Szczyrku je na tamkajšnji skakalnici s kalkulacijsko točko pri 95 m nastopilo kar pet Ilirijanov. V soboto se je na FIS pokalu najvišje, na 43. mesto zavihtel Matija Štemberger. Benjamin Podobnik se je uvrstil na 48. mesto, Enej Marolt pa na 55., medtem ko sta bila Timotej Jeglič in Nejc Ingolič diskvalificirana. V nedeljo je brez uvrstitve ostal Matija, najvišje, na 32. mesto je skočil Timotej, Benjamin je bil 46., Enej 47., Nejc pa 48.


Na domačih tleh, na kranjski 109-metrski skakalnici, so potekale tekme alpskega pokala. Tudi na tej ravni tekmovanj smo imeli močno ilirijansko zasedbo. Pri fantih je v soboto na 2. mesto skočil Maksim Bartolj, do točk pa sta prišla še Miha Sinčič na 15. ter Nik Gostiša Lah na 24. mestu. Žiga Šabec je s svojima skokoma zbral dovolj točk za 61. mesto. Dan kasneje je Maksim pristal na 5. poziciji, Nik je bil znova 24., Miha ter Žiga pa sta bila oba z zgolj enim veljavnim skokom uvrščena na 63. oz. 66. mesto. Med dekleti je nastopala Taja Košir, ki je dosegla uvrstitvi na 19. in 17. mesto.


Tokratni nekoliko drugačen pregled zaključujemo z dvema lepima uspehoma Matica Garbajsa na alpskem pokalu v češkem Harrachovu. Po sobotnem 7. mestu je v nedeljo posegel še nekaj mest višje in ciljno črto prečkal na 4. poziciji.

 

#NaučiteSeLeteti

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Scroll to top